Mužská plodnosť tiež klesá s vekom – toto by ste mali vedieť, ak plánujete s deťmi počkať

  Foto: Bigstock

Autorka: Caroline Law, Senior Research Fellow, De Montfort University

 

Zatiaľ čo ženám často pripomínajú „biologické hodiny“ čas na usadenie sa a založenie rodiny, mnohí chlapi jednoducho nepociťujú rovnaký tlak. V skutočnosti veľa mužov vo veku 20 rokov – najmä heterosexuálni muži – veľmi nepremýšľajú o tom, že budú mať deti alebo kedy by mohli chcieť mať deti.

Môže to byť preto, že veľa ľudí si myslí, že muži majú na splodenie detí všetok čas na svete. Výnimočné príklady ako Mick Jagger – ktorý mal dieťa, keď mal 73 rokov – sa často uvádzajú na posilnenie tohto argumentu. Ale v skutočnosti je veľa vecí, ktoré musia mať muži na pamäti, pokiaľ ide o ich plodnosť a založenie rodiny.

V posledných desaťročiach sme boli svedkami postupného posunu smerom k tomu, že viac ľudí sa stáva rodičmi neskôr v živote. V Anglicku a Walese majú muži aj ženy deti neskôr ako kedykoľvek predtým v zaznamenanej histórii. Samotní muži majú teraz deti v priemere vo veku takmer 34 rokov v porovnaní s približne 29-ročnými v polovici 70. rokov.

 

Má to viacero zložitých dôvodov – vrátane mladých ľudí, ktorí čelia väčším ťažkostiam pri kúpe domov a žijú v neistej ekonomickej klíme, spolu so zmenami v spôsobe, akým ľudia randia a nadväzujú vzťahy. Ďalším faktorom je, že ženy aj muži zostávajú vo vzdelávaní dlhšie a trvá im dlhšie, kým si vybudujú kariéru. Okrem toho sa zdá, že ľudia cítia väčší tlak mať deti v čase, keď im môžu poskytnúť „najlepší štart“ do života .

Zatiaľ čo niektorí ľudia môžu mať deti vo veku 30, 40 a viac rokov, iní s tým môžu mať problémy. Často existujú mylné predstavy, že problémy s plodnosťou čelia len ženy, čím sú staršie, ale stále viac dôkazov naznačuje, že vek ovplyvňuje aj plodnosť mužov – približne od 40 rokov. V skutočnosti sa ukázalo, že vek negatívne ovplyvňuje kvalitu spermiíznižuje plodnosť a prináša väčšiu pravdepodobnosť potratu a zhoršených zdravotných stavov u detí – najmä autizmu, schizofrénie, bipolárnej poruchy a detskej leukémie.

O tomto dôkaze sa však hovorí len zriedka – a muži si často neuvedomujú, že ich plodnosť môže s pribúdajúcim vekom klesať. Aj keď to nie je dôvod na paniku, a riziká sú pravdepodobne stále nízke, treba si to uvedomiť, ak plánujete plodenie detí odkladať.

 

Zlepšenie vašich šancí

Čo teda môžete urobiť, aby ste mali čo najväčšiu šancu, keď chcete mať deti? Je potrebné vziať do úvahy niekoľko faktorov.

Prvým je váš životný štýl. Výskumy ukazujú, že na mužskú plodnosť môže mať vplyv mnoho rôznych faktorov životného štýlu. Najmä výskum naznačuje, že pre zdravé spermie a pre plodnosť sú dôležité vyhýbanie sa fajčeniu a nadmernému príjmu alkoholu, ako aj zdravá strava a BMI. Muži (a ženy) sú povzbudzovaní, aby premýšľali o týchto veciach – ako aj o iných, ako je vyhýbanie sa tesnej spodnej bieliznidrogám a steroidom – vo svojich tínedžerských a 20-tych rokoch.

 

Ale zdravý životný štýl je len jednou časťou rovnice. Ďalšou kľúčovou súčasťou je vek. V ideálnom prípade by ste sa chceli pokúsiť mať deti skôr, ako sa „starnutie plodnosti“ stane problémom – teda skôr, ako vek môže ovplyvniť vašu šancu na počatie alebo blaho vašich detí. Hoci veľa ľudí verí, že muži môžu mať deti až do vysokého veku, dôkazy nám ukazujú, že to nemusí byť nevyhnutne pravda – a môže to so sebou prinášať aj riziká. Preto môže byť dôležité, aby viac mladých mužov začalo premýšľať o tom, či, kedy a za akých okolností môžu chcieť deti, a zabudovali tieto myšlienky do toho, ako plánujú a žijú svoj život.

Sloboda je kľúčovým dôvodom, prečo muži aj ženy nemôžu mať deti v ideálnom čase – a prečo niektorí zostávajú bezdetní, aj keď deti chceli. Preto je dôležité mať na pamäti otcovstvo pri navigácii v zoznamkách a vzťahoch. Vyhýbanie sa „usadeniu“ alebo prílišnému zotrvaniu s nesprávnou osobou môže ovplyvniť vaše šance, aj šance vášho partnera, nájsť v budúcnosti tú správnu osobu, s ktorou by ste mali deti.

Plodnosť nezávisí len od jednej osoby. Ak máte partnera, môže byť dôležité vziať do úvahy váš vek a plodnosť, keď zvažujete mať deti. Ženská plodnosť klesá rýchlejšie ako mužská, takže úprimné rozhovory o tom, či a kedy by ste sa chceli stať rodičmi, vám môžu pomôcť vyhnúť sa budúcim hádkam a sklamaniam.

 

Naďalej sa vyvíjajú nové technológie, ktoré môžu ľuďom pomôcť zvýšiť ich šance stať sa rodičmi v strednom a vyššom veku. Najmä zmrazenie vajíčok je rastúci fenomén a niektorí naznačujú, že zmrazenie spermií v mladšej dospelosti môže mužom pomôcť mať deti v neskoršom veku, ale s použitím spermií najvyššej kvality. Ale to, že to tieto technológie umožňujú, neznamená, že by ste nemali stále myslieť na to, či a kedy chcete mať deti, keď začnete plánovať svoj dospelý život.

 


Tento článok bol publikovaný na portáli The Conversation a uverejňujeme ho na základe licencie Creative Commons license. Originálny článok nájdete tu.

Zdieľať na facebooku