Vedci našli súvislosť medzi paracetamolom v tehotenstve a autizmom batoliat

  Foto: Pexels

Nová španielska štúdia, ktorú nedávno publikoval International Journal of Epidemiology dokazuje silnú asociáciu medzi paracetamolom /acetaminofénom/  užívaným v gravidite a následnými znakmi autizmu u narodených chlapcov. Rovnaká spojitosť bola prvýkrát preukázaná aj s poruchami koncentrácie a hyperaktivitou u batoliat oboch pohlaví.

Paracetamol je v tehotenstve bežne odporúčaným liekom (v porovnaní so zatracovaným ibuprofenom). Napriek tomu podľa výskumu, ktorý zrealizoval tím pod vedením Claudie B. Avella-Garcia, sú deti matiek liečených touto látkou vystavené až o 30 percent vyššiemu riziku, že sa u nich prejavia symptómy neurologických porúch. Ide vôbec o prvú štúdiu, ktorá sa zoberala súvislosťami medzi užívaním tohto lieku v tehotenstve a spektrami autizmu u narodených detí. Prvýkrát bolo tiež dokázané odlišné pôsobenie na dievčatá a na chlapcov.

Odborníci do svojej práce zahrnuli 2644 matiek s ešte nenarodeným dieťaťom. 88 percent z nich bolo následne sledovaných vo veku jedného roku, 79,9 percenta ďalej v piatich rokoch. Mamičky zodpovedali na otázky ako často v tehotenstve siahali po paracetamole- nikdy, sporadicky alebo často. Presné dávky však neboli zaznamenané, nakoľko si ich nepamätali.

43 percent detí sledovaných v jednom roku a 41 percent 5-ročných bolo v čase tehotenstva vystavených užívaniu lieku v prvých 32 týždňoch. 5-ročné deti ovplyvnené paracetamolom prejavovali vyššie riziko hyperaktivity a impulzívnosti. Deti, ktorých matky prijímali najväčšie dávky mali pritom najhoršie výsledky pri počítačom vytváraných testoch na nesústredenosť, impulzívnosť a rýchlosť vizuálneho vnímania. Chlapci pritom prejavovali viac znakov autizmu ako dievčatá. Vedúca výskumu Claudia B.A.Garcia dodáva, že hoci sa zamerali na symptómy a nie priamo diagnózu, ich zvýšené množstvo dieťa jednoznačne ovplvyvní bez ohľadu na to, či sú tabuľkovo tak vážne, aby mu bola neurologická porucha priamo pripísaná.

Spoluautor štúdie, doktor Jordi Júlvez odôvodňuje možné negatívne následky na neurologický vývoj nasledovne: "Paracetamol môže uškodiť hneď z niekoľkých vážnych dôvodov. V prvom rade uľavuje od bolesti účinkovaním na kanaboidných receptoroch v mozgu. Keďže tie určujú dozrievanie neurónov a ich spájanie sa s inými, paracetamol môže zasiahnuť do tohto dôležitého procesu. Rovnako môže ovplyvniť  vývoj imunitného systému či priamo byť toxickým pre niektoré embryá, ktoré nemajú rovnakú schopnosť metabolizovať, spracovať ho ako je to u dospelých jedincov."

Tu by mohlo byť aj vysvetlenie, prečo sú chlapci autizmom postihnutí viac. Mužský mozog je v ranom vývoji zraniteľnejší. Pravdepodobne to má na svedomí androgénna endokrynná disrupcia.

 

Na záver lekári dodávajú, že štúdia síce dokazuje vplyv paracetamolu na plod v maternici, je však potrebné vykonať ďalšie presnejšie výskumy s meraním presných dávok, aby sa pred podaním lieku mohol ošetrujúci lekár (a samozrejme pacientka) vopred rozhodnúť, či jeho pozitívne účinky prevážia nad tými negatívnymi, medzi ktorými je aj nárast počtu detí s indikovaným ADHD.

 

Čítajte viac o téme: Tehotenstvo, Autizmus
Zdieľať na facebooku