Čokoláda robí šťastnou mamičku aj jej nenarodené dieťa, potvrdili lekári z Quebecu

Zatracovaná čokoláda zažila v posledných dňoch veľkú pochvalu. Vedci zistili, že je pre tehotné veľmi prospešná.
Zatracovaná čokoláda zažila v posledných dňoch veľkú pochvalu. Vedci zistili, že je pre tehotné veľmi prospešná. / Foto: Pexels

Ak je žena tehotná a s obľubou konzumuje čokoládu,  väčšinou to prejdeme s úsmevom. Povieme si, že hoci by ju jesť nemusela, snáď jej neuškodí. Vedci však dokázali niečo veľmi pozitívne: tehotnej, a najmä jej plodu, konzumácia kvalitnej čokolády prospieva.

Tím kanadských vedcov pod vedením doktorky Sylvie Dodin zverejnil pár dni dozadu na medzinárodnej konferencii v Atlante správu o tom, že čokoláda  má pozitívny vplyv na placentu a na vyživovanie embrya.

 

Štúdie sa zúčastnilo 129 tehotných žien v 11.-14. týždni tehotenstva. Každá z nich denne v rámci výskumu počas 12 týždňov zjedla 30 g čokolády /skupina bola rozdelená na konzumáciu nízko resp. vysoko flavonolovej čokolády/ . Lekári následne sledovali ich stav až do pôrodu. Všímali si vplyv na vznik preeklampsie, sledovali krvný tlak, prospievanie placenty a pôrodnú váhu dieťaťa. Zatiaľ, čo jeden, resp. druhý druh čokolády nemal nijaký vplyv na preeklampsiu, tlak či váhu novorodenca, preukázalo sa, že obe varianty majú pozitívny dopad na prietok krvi pupočníkom do placenty. Čokoláda tak robila šťastnú nielen mamičku, ale aj novorodenca.

Posledný výskum teda definitívne pochoval doterajšie dohady, že by čokoláda s vysokým obsahom flavonolov zvyšovala riziko tak obávanej preeklampsie.

Čítajte viac o téme: Tehotenstvo, Výskum, Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku