Nedávajte deťom poháre s náustkom, varujú odborníci

  Ilustračná foto: Bigstock

Keď dieťatko po prvom polroku dojčenia prechádza na príkrmy a tuhú stravu, nejedna mamička rieši, ako mu podávať doplňujúce tekutiny. Mnohé v snahe zabrániť zlozvyku závislosti na dojčenskej fľaši prechádzajú na uzatvorené poháre s náustkom. Tie boli navrhnuté špeciálne na obdobie, kým dieťa prejde na bežný pohár. Pediatri a detskí zubári však dnes tvrdia, že rodičia ich využívajú pre svoje pohodlie u detí neúmerne ich veku a neprimerane dlho. To môže mať neskôr fatálne následky na rozvoj ústnych svalov, reči a stav detského chrupu. A to za tých pár nešikovne rozliatych klasických pohárov nestojí.

 

Poháre s náustkom bránia precvičovaniu orálnej motoriky a prehĺtacích schopností. Dieťa stále používa nezrelé sacie pohyby, na ktoré je zvyknuté z čias dojčenia. Náustok znemožňuje pohyb špičky jazyka pri prehĺtaní. Ak dieťa pije z takéhoto pohára viackrát denne a dlhodobo, ovplyvní to aj nezávislé formovanie pier, čeluste a pohyby jazyka, ktoré sú potrebné na pitie z normálneho pohára v primeranom veku (jeden rok). Navyše, mnohé náustky sú vyrábané podobne ako na dojčenských fľaškách, takže ich deti môžu využívať ako cumle a vytvoriť si návyk na upokojovanie.

Satie z prsníka pri dojčení, pitie z dojčenskej fľaše a z náustku sú totiž rozdielne pohyby. Dojčenie umožňuje správny vývoj ústnej dutiny. Prsná bradavka je mäkká a keď dieťatko ťahá, prispôsobuje sa podľa potreby tak, aby sa správne vytvarovali štruktúry v jeho ústach, čelustná kosť, podnebie, zuby. Dieťa sa pritom učí správnej pohybovej funkcii jazyka.

Toto neumožňuje kus plastu, ktorý ústnu dutinu skôr deformuje čo sa neskôr môže odraziť na rečových vadách, dýchacích cestách, kvalite spánku a z estetického hľadiska aj na podobe tváre.

Tým, že tieto poháre používajú rodičia aj pre svoje staršie deti (hranica je jeden rok), často sú napĺňané sladkými nápojmi a mliekom. To prináša ďalší zdravotný problém – cukor a kyseliny držiace sa na zúbkoch ich oslabujú a spôsobujú zubný kaz.

Ak už poháre s náustkom z praktických dôvodov (cestovanie, prechádzka) nemôžete vynechať, obmedzte ich používanie na minimum a nalievajte do nich len vodu. Ďalším mínusom podľa odborníkov je, že tieto ľahko použiteľné a pohodlné pomôcky sú detskou predispozíciou k obezite v dospelosti. Ak má dieťa pohár stále naplnený niečím lákavým a sladkým, chodí s ním po celý deň, nekontrolovateľne z neho popíja a vytvára si zlozvyk, ktorého sa ťažko zbavujú aj dospelí. Rodičia by mali preto dohliadnuť na to, aby sa pohár používal len v čase podávania jedla.

„Poháre s náustkom boli vyvinuté ako pomôcka na istý krátky čas. Toho času sa však kvôli našej pohodlnosti používajú viac ako by mali," hovorí prezident Americkej akadémie detských stomatológov Philip H. Hunke. Podľa jeho slov reporty z posledných rokov ukazujú, že počet detí, ktoré museli byť so zubným kazom ošetrené vo veku 2-5 rokov, vzrástol až o 15 percent. „Štúdie navyše ukazujú, že deti s problematickým chrupom podávajú v škole aj slabší výkon a v neskoršom živote sú menej úspešné. Naučiť deti odmalička správnym návykom orálnej hygieny znamená ukázať im cestu k celoživotnému zdraviu ústnej dutiny."

Pre niekoho je možno nepredstaviteľné učiť niekoľkomesačné dieťa piť z bežného pohára. Pediatri ale tvrdia, že sa to s rodičovskou pomocou dá. Ponúkajte na začiatok malé pomôcky, z ktorých sa budú učiť piť dúšok po dúšku. Napr.malá odmerka, taká, akú používate pri podávaní liekov. Neskôr pridajte klasickú plastovú fľašu. Uvidíte, ako rýchlo a jednoducho potom prirodzene prejdete na klasický pohár.

 

Pravidlá používania pohárov s náustkom

Nalievajte do nich najmä vodu alebo nesladené nápoje.

Je to jednoduché a vieme, že zdraviu prospešné.

 

Podávajte ich iba počas jedál.

Nenechávajte deťom v rukách džúsy permanentne.

 

Nedávajte ich deťom pri zaspávaní do postieľok.

Deti by už po regulérnej večeri nemali okrem pitia vody na zahasenie smädu polihávať s pohármi mlieka alebo sladených čajov.

 

Nenechávajte ich deťom, ak ich bežne používajú, ako hračku.

Cumlíky, dojčenské fľaše a poháre s náustkom môžu byť vďaka svojej farebnosti aj lákavou hračkou a pokiaľ ich deti používajú "za jazdy", odpútavačom pozornosti. Dieťa, ktoré sa práve naučilo chodiť alebo sa len kvôli svojej pomôcke nesústredí na okolie, je náchylné na rôzne domáce havárie a pády. Podľa štatistík sa  len v USA každé 4 hodiny zraní dieťa do 3 rokov vďaka jednému zo spomínaných.

 

Používajte ich minimálne a s ohľadom na vek dieťaťa

Na cestovanie môžu byť dobrými spoločníkmi. Ak sa však dá, nahraďte ich napr. uzavretým pohárom so slamkou.

Čítajte viac o téme: Výskum, Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku