Zbavte sa emocionálneho jedenia

  Foto: Bigstock

Všetci chvíľami siahneme po jedle v situáciách, ktoré nemajú nič s doplnením živín a energie pre naše telo. Pri emocionálnom jedení sa vlastne odpojíme od signálov tela – signálov fyzického hladu a sýtosti. Problém nastáva vtedy, keď sa jedlo stáva všeobecným prostriedkom ako sa vysporiadať s emóciami,  s nepríjemnými  životnými udalosťami. Jedením maskujeme problémy a uspokojujeme potreby. Často sa jedenie stáva úľavou či odreagovaním sa od stresu, riešením momentálneho smútku alebo odmenou za prežitie hektického dňa v práci.  Aj keď jedlo, ktorého primárnym účelom z fyziologického hľadiska je doplniť živiny a energiu, sa stáva prostriedkom na  zlepšenie nálady a psychického stavu. Druhým problémom pri emocionálnom jedení je to, si ľudia často vyberú nezdravé potraviny.  Po emocionálnom jedení preto mnohokrát sa objavujú výčitky svedomia, hnev voči sebe samému a pocity osobného zlyhania. Takto sa človek ľahko dostane do bludného kruhu, z ktorého ťažko cesty von.

Aby sme sa dostali von, musíme si hlavne uvedomiť, že jedlo nevyrieši náš problém, poskytuje iba krátkodobú úľavu. Nabudúce, keď pocítite nutkavú potrebu dať si niečo nezdravé lebo sa cítite momentálne zle, položte si otázku, na čo vám má slúžiť, akú emóciu ma potlačiť, s akou situáciou vám ma pomôcť vyrovnať sa.

 

Emocionálny hlad prichádza rýchlo, nečakane a je ťažko ovládateľný. Ak by sme emocionálny hlad uspokojovali ovocím, zeleninou a zdravými typmi potravín, nebol by až taký hrozný. Avšak, emocionálni jedáci siahajú po nezdravých jedál,  sladkostiach vyprážaných a mastných jedlách. Pri emocionálnom jedení človek nepozná veličinu, ktorou je pocit sýtosti, ktorá je bežná pre fyzický hlad.

Keď chcete prerušiť nezdravé spojenie jedla a emócií, je potrebné venovať dostatok času a priestoru na spoznanie princípu jeho fungovania a zistiť, ktoré emócie sú spúšťačom jedenia. Keď nebudete ignorovať svoje emócie a dovolíte si ich prežívať, nebudete mať potrebu ich zajedať.

 

Ako sa emocionálneho jedenia zbaviť?

1) Rozlíšenie

Prvým krokom je vedieť rozlišovať medzi fyziologickým a emocionálnym hladom:

 

Emocionálny hlad:

  • prichádza veľmi rýchlo
  • chceme niečo špecifické (napr. čokoládu, pizzu,)
  • hlad narastá s nepríjemným pocitom, napr. stres, smútok, hnev...
  • hlad alebo chuť je ťažké odôvodniť
  • ťažko sa uspokojuje
  • pocit viny po jedení

 

Fyziologický hlad:

  • hlad narastá postupne s časom
  • chceme niečo sýte a sme otvorení viacerým možnostiam potravín
  • cítime aj sprievodné znaky hladu, ako napr. stiahnutý žalúdok, škŕkanie v bruchu, či bolesť hlavy
  • s jedením sa nespájajú pocity viny
  • jedlo môže trošku počkať, nie je to urgentné

2) Identifikácia okolností

Druhým krokom je  identifikácia všetky okolností, ktoré sú spúšťačom vášho emočného jedenia. Ak sa odhodláte odhaliť a spoznať emócie a situácie, ktoré sú spúšťačom emocionálneho jedenia, máte možnosť nielen schudnúť, ale v prvom rade znovu sa naučiť spájať jedenie len s výživou vášho tela a potešením, nie s uspokojovaním rôznorodých potrieb vašej psychiky. Boju s nepriateľom predchádza poznanie príčin problému, ktoré musíte odhaliť sám. Zaspomínajte si na situácie, ktoré vás priviedli k emocionálnemu hladu. Bol to stres, smútok, hnev, úzkosť alebo samota, nuda?

Zbaviť sa emocionálneho jedenia je náročný a dlhodobý proces, pretože počas života si každý osvojíme isté spôsoby prežívania emócií a vnímania. Tieto spôsoby sa nám zakorenili do života, sú to isté vzorce správania a myslenia. Zmena si vyžaduje hlavne trpezlivosť, citlivý prístup a ohľaduplnosť k sebe samému.  Skúste nabudúce prijať vašu emóciu, namiesto toho, že by ste sa pustili do jedenia, prežite tú emóciu. Emócie sú práve preto, aby sme ich precítili, prežili a nie utlačili. Uvidíte, aká je to úľava.

 

3) Nájdite inú cestu

Dôležitým krokom je nájsť nejaký iný spôsob utíšenia emócií. Teraz, keď už viete, čo je príčinou, zamerajte sa na ňu. Nervozitu možno riešiť hudbou a upokojujúcimi esenciálnymi olejmi, vyčerpanie spánkom alebo relaxačnou masážou a nudu aktivitou, športom.

 

Tip na záver

Ak sa však predsa len neviete zdržať emocionálneho jedenia, skúste zmeniť konzumáciu nezdravých potravín za zdravšie. Vyhoďte z domu nezdravé maškrty,  pripravte si do chladničky (trebárs do krabičiek) nejaké zdravé jedlo, ako nakrájané ovocie či zeleninu, syry, jogurty.

 


Autorka je spoluzakladateľka OZ Nesladím.

Čítajte viac o téme: Zdravé stravovanie
Zdieľať na facebooku