5 lekcií o peniazoch, ktoré by ste mali dať svojím tínedžerom skôr, ako odídu z domu

Redakcia
Sponzorovaný článok
  Foto: Bigstock

Najnovšie outfity, značkové tenisky, iPhone či sluchátka. Aj vaše dospievajúce deti nosia hlavu v oblakoch a stále po niečom túžia? Ak patríte k rodičom, ktorí sa vytrvalo snažia plniť vysoké nároky svojich detí, vedzte, že na väčšinu vecí, ktoré bez námahy dostali, si v dospelosti ani nespomenú. Na jeden dar, ktorý od vás (ne)dostanú, si ale spomenú každý deň – schopnosť narábať s peniazmi.

 

Pokiaľ chcete svoje deti vyslať do sveta pripravené, mali by ste ich naučiť viac, ako len dostávať a míňať vreckové. Za ktoré lekcie vám budú deti neskôr vďačné?

 

1. LEKCIA - Aké sú reálne náklady na život

Deťom často uniká, že aj obyčajný život je drahý. Jedlo, teplo, voda, elektrina, strecha nad hlavou, benzín či poplatky za telefóny a internet sú položky, ktoré berú ako samozrejmosť. Nuž, ale nič nie je zadarmo. Nastal čas vtiahnuť ich do reality. Prejdite si spoločne každý mesiac náklady, ktoré vaša rodina má. Nechajte dieťa tieto náklady každý mesiac spočítať a vnímať položku po položke, koľko financií vaša rodina musí vynaložiť aj na obyčajné fungovanie. 

Skôr, ako sa začnete s mladými deliť o svoje skúsenosti s manažovaním rodinných financií, mali by mať svoj vlastný účet, kde si svoje finančné zručnosti budú trénovať. Nemusí vás to pritom stáť ani euro - napríklad v Slovenskej sporiteľni si môžu mladí otvoriť účet bez poplatkov. Študenti od 15 do 26 rokov si môžu otvoriť Space účet Študent, alebo ak už vaše deti neštudujú, tak je pre nich vhodný Space účet Mladý

 

 

2. LEKCIA - Ako si nastaviť ciele a vytvoriť rozpočet

Vreckové už vaši tínedžeri pravdepodobne dostávajú dlhšie. Jedna vec je každý mesiac ho celé minúť, lebo pod rodičovskou strechou sa vždy všetko potrebné nájde, druhá vec je ocitnúť sa mimo domova a hospodáriť s obmedzeným množstvom peňazí. Práve na druhú situáciu treba pripraviť deti čo najskôr. 

Finančná zodpovednosť a disciplína tínedžerom na prahu dospelosti asi nebudú na začiatku blízke, práve preto treba aj s tvorbou rozpočtu začať čo najskôr. Dospievajúci by mali pochopiť, že rozpočet je plán na míňanie peňazí v priebehu mesiaca, ktorý by si mali pripravovať. Pokiaľ budú mať plán, nielenže budú mať prehľad, odkiaľ im peniaze prichádzajú, ale aj kde miznú a vyhnú sa tak nedostatku peňazí, prípadne dlhom. V rámci rozpočtu by si mali podrobne sledovať príjmy a výdavky. Určiť, koľko peňazí chcú minúť, koľko ušetriť, prípadne odložiť na darovanie. Dajte si námahu niekoľko mesiacov po sebe s dieťaťom takýto rozpočet pripravovať, aby získalo rutinu, ako na to. Na sledovanie príjmov a výdavkov vám pomôžu aj bankové aplikácie, v ktorých viete deťom vizuálne ukázať kde a koľko míňajú svoje peniaze.

 

3. LEKCIA - Kedy má pôžička zmysel? Dobrý verzus zlý dlh

Ľudia sú dnes naučení bežne si požičiavať peniaze. Je pohodlné zlepšovať si život skôr, ako väčší objem peňazí zarobíme. Ale pozor, pred týmto životným krokom by malo byť dôkladné zváženie a odôvodnenie, či si pôžičku naozaj môžeme dovoliť. Je ľahké si peniaze požičať, no život prináša rôzne nepredvídateľné situácie a mihnutím oka nám znemožní ich splácať. Kedy sa teda oplatí zadĺžiť a vziať na seba toto riziko?

Dobrý dlh je taký, ktorý môže človeka posunúť vpred a pomôže mu dosiahnuť významné ciele. Môže mu pomôcť nadobudnúť vyšší príjem alebo väčší majetok, napríklad úver na vzdelanie, podnikanie alebo na bývanie. Skôr ako dieťa dosiahne 18 rokov, treba ho dôrazne vystríhať pred pôžičkami na nepotrebné veci s vysokými úrokmi a opakovať mu, aby si pred takýmto krokom dôsledne zvážilo svoje možnosti splácania.

 

4. LEKCIA – Šetri, ale aj investuj

Peniaze, ktoré deti budú schopné ušetriť, by nemali ležať na bežnom účte. Vysoká inflácia ich v priebehu rokov pripraví o významné peniaze. A naopak, aj malé sumy v priebehu času vygenerujú slušné zhodnotenie, pretože práve čas je tu dôležitý faktor. 

Hovorte s deťmi o základných princípoch investovania a otvorte im investičné sporenie v banke. V tomto bode ich učíte investičnej stratégii „nastav a zabudni“, teda že ide o peniaze, ktoré použijú na svoje dlhodobé ciele vo vzdialenej budúcnosti. 

 

5. LEKCIA – Prečo nám chodí na účet len časť výplaty? 

Vy ako zamestnanci viete, že výplata, ktorá vám po mesiaci práce príde na účet, nie je všetko, čo ste svojou prácou zarobili. Priblížte deťom, že vaša mzda sa skladá aj z ďalších položiek, ktoré vám z nej zamestnávateľ povinne strháva a posiela štátu ako dane alebo zdravotné či dôchodkové poistenie, aby bolo v prípade potreby o vás postarané. Ukážte si na konkrétnych príkladoch, ako vyzerá hrubá a čistá mzda. Dôležité je upozorniť deti, že pokiaľ nebudú mať riadny zamestnanecký pomer, na tieto poplatky zo svojich príjmov nesmú zabúdať. 

 

Venovať sa s deťmi téme peňazí intenzívnejšie na prahu dospelosti vás možno bude stáť o niečo viac námahy, ale pre deti to môžu byť rozhodujúce životné lekcie, ako ich život bude v budúcnosti vyzerať. Nájdite si čas na to, čo je dôležité, lebo nakladanie s peniazmi určite medzi tieto veci patrí.

 


Článok vznikol v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou.

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku