Lubo Tomko: Pri výbere krúžku pre dieťa by nemal byť najpodstatnejší talent, ale radosť

Lubo Tomko hovorí, že krúžky majú pre deti obrovský potenciál. Vníma ich ako dvere do sveta dospelých.
Lubo Tomko hovorí, že krúžky majú pre deti obrovský potenciál. Vníma ich ako dvere do sveta dospelých. / Foto: Zuzana Gránska

ĽUBOMÍR TOMKO je zakladateľ občianskeho združenia Krúžky v škole, ktoré poskytuje deťom v Bratislave a okolí rôzne mimoškolské aktivity, kde deti trávia čas po škole alebo v rámci škôlky. Zaujímavými aktivitami chcel pomôcť deťom tráviť čas po škole zábavne, zmysluplne a so skvelými lektormi. Verí, že deti sa najlepšie učia, ak je vzdelávanie úzko spojené so zábavou a radosťou. V detstve sa venoval pestovaniu kaktusov, chovaniu rybičiek, korytnačiek aj mlokov. Zbieral známky, učil sa jazyky, hral hokej, futbal i divadlo, hral na klavír, gitaru aj bicie. Ničomu z toho sa nevenoval „poriadne“. Aj tak je presvedčený, že každý z nás je unikátny originál a všetko, čo zažijeme, sa nám neskôr zíde.

Rozprávali sme sa o tom, ako vyberať pre deti prvé krúžky, podľa čoho zistíme či je pre dieťa krúžok ten správny a či je vôbec nevyhnutné, aby mali v tomto veku stále naplánovaný program.


Akým aktivitám sa presne venuje vaše občianske združenie?

OZ Krúžky v škole čerpá z viac ako 18 ročnej skúsenosti s organizovaním krúžkov pre deti od 3 do 12 rokov. Formou pestrej ponuky zabezpečujeme náučné a zábavné prežitie voľného času. Naše krúžky prebiehajú priamo v školách a škôlkach vo všetkých bratislavských mestských častiach. Krúžky sú cenovo dostupné a prebiehajú podľa našej unikátnej metodiky.

Zameriavame sa na podstatné oblasti detského sveta: športové aktivity (aerobik, hip-hop a moderný tanec, bojové športy a sebaobrana, atletická príprava, florbal...), umelecké aktivity (keramika, divadlo a dramatika, výtvarný krúžok, hra na flaute), ale aj vedecké aktivity (vedecké pokusy, elektrotechnický krúžok).

 

Aké krúžky sú pre deti na prvom stupni najvhodnejšie?

Akékoľvek, ktoré ich bavia. Ak dieťa javí záujem a má radosť z danej aktivity, tak je to aktivita vhodná. Je dôležité deťom vyplniť ich voľný čas tak, aby sa zabavili, aktívne si oddýchli a zároveň sa niečo nové naučili. Najlepšia je kombinácia pohybu, umenia a aktivít, ktoré potrápia aj hlavu.

 

Treba deťom pravidelne vypĺňať voľný čas, alebo je potrebné im nechať aj priestor na to, aby nerobili vôbec nič?

Robiť „nič“ je tiež aktivita. A častokrát dôležitejšia, ako aktivita, ktorú deťom my dospelí naplánujeme. Taká obyčajná nuda dokáže byť veľmi efektívna a deti sa z nej vedia veľa naučiť, pretože musia samé vymýšľať, kreovať, organizovať... Jednoduchým návodom, ako vymyslieť niečo nové pre svoje dieťa je jednoducho ho zapojiť do bežných dospeláckych aktivít. Napečte si spolu niečo, zapojte deti spoločnej hry, alebo si niečo nakreslite. Ak to spravíte so správnou dávkou motivácie, tak to bude zábava a je pravdepodobné, že v tom dieťa bude chcieť pokračovať.

 

Kedy je ideálne prihlásiť dieťa na krúžok?

Deti sa zaujímajú o rôzne aktivity prakticky od narodenia a rodičia by ich v tom mali podporovať, pozorovať a skúmať ich záujem. Naše krúžky sú metodicky postavené tak, že zaujmú už deti od 3 rokov. Pozitívne ich motivujeme, ukazujeme im, že radosť sa dá nájsť v rôznych činnostiach. Nevyčerpávame ich, neporovnávame, neposudzujeme a nehodnotíme. Ako skvelé krúžky pre deti od 3 rokov sa nám osvedčil tanečný krúžok, krúžok spievanky, ale napríklad aj taký krúžok keramiky, kde si deti precvičujú jemnú motoriku, kreativitu a získavajú umelecké cítenie.

 

Podľa čoho sa ma rodič orientovať, aby vybral vhodný krúžok?

Talent je dôležitý, no nie podstatný a nemal by byť jediným určujúcim bodom pri výbere aktivity pre dieťa. Talent neznamená automaticky aj radosť a potešenie. Ak má dieťa obrovské nadanie na tanec, ale jednoducho ho to nebaví, dokáže sa tomu krúžku venovať kvôli rodičom istý čas, no v budúcnosti sa tomu venovať nebude. Pre rozvoj dieťaťa je veľmi dôležité, aby si našlo tú svoju jedinečnú cestu, ktorou sa chce v živote uberať. Preto je vhodné dať dieťaťu vyskúšať viacero typov aktivít – možno postupne malý športovec zistí, že ho viac lákajú skúmavky, alebo malá nádejná umelkyňa nájde väčšiu záľubu vo florbale. Odporúčam, aby rodičia so svojimi deťmi trávili čas kvalitne a boli počas neho skutočne prítomní. Vtedy ľahko zistia, čo dieťaťu robí radosť.

 

Krúžky priamo na školách a v škôlkach v Bratislave a okolí nájdete na www.kruzkyvskole.sk


 

Ako často na krúžky chodiť?

Krúžky organizujeme raz do týždňa. To sa nám za tie roky overilo ako ideálna frekvencia. Deti si jednotlivé krúžky môžu „ochutnať“, či ich daný krúžok chytí za srdce. Ak sa tak stane, tak deti odporúčame do „profi“ klubov, kde môžu svoju radosť a potešenie rozvíjať intenzívnejšie.

 

Čo ak sa dieťaťu na krúžku prestane páčiť? Treba počkať, alebo ho hneď odhlásiť?

Ak dieťa príde s tým, že ho krúžok prestal baviť, treba sa o tom porozprávať. Je možné, že je to spôsobené aktuálnym prežívaním nejakej situácie, či drobnou nezhodou so spolužiakom. Ak však trvá na tom, že nezáujem práve pramení z danej činnosti, tak ho samozrejme netreba nútiť. Ak nezáujem prejaví hneď po prvej lekcii a rodič za krúžok zaplatil, tak je rozhodnutie o to komplikovanejšie. Preto napríklad naše občianske združenie ponúka možnosť prvej lekcie zadarmo, kde si dieťa krúžok môže vyskúšať a samo sa rozhodnúť, ako ďalej.

 

Čo dávajú deťom krúžky z hľadiska rozvoja ich osobnosti?

Veríme, že krúžky majú pre deti obrovský potenciál. Vnímame ich ako dvere do sveta dospelých. Z hľadiska ich budúcnosti je nevyhnutné ponúknuť deťom dostatok príležitostí na to, aby mali možnosť objaviť svoje nadanie a radosť z nejakej aktivity. Takto formujeme našu spoločnú budúcnosť. Deti prostredníctvom krúžkov rozvíjajú svoj talent, trpezlivosť, aj spoluprácu, rozvíjajú svoje vzťahy so sebou aj s okolím a hľadajú svoje budúce ja. Našou misiou je im v tom pomáhať.

Zdieľať na facebooku