Vreckové pre deti: Od akého veku začať a koľko peňazí im dávať?

Redakcia
Sponzorovaný článok
Vreckové pre deti je dobré začať deťom dávať nástupom do školy.
Vreckové pre deti je dobré začať deťom dávať nástupom do školy. / Foto: Bigstock

Rozmýšľate, kedy začať dávať deťom prvé peniaze a či ich vôbec pravidelne potrebujú? Vreckové plní viac funkcií ako len tú, že si môžu bez vás kúpiť to, čo chcú.

 

Vreckové je ideálnym spôsobom, ako deti postupne a primerane učiť narábať s peniazmi. Výskumy potvrdzujú, že deti, ktoré dostávali vreckové, si s väčšou pravdepodobnosťou rozvinú do dospelosti silné schopnosti finančného plánovania a je menej pravdepodobné, že sa dostanú do dlhov. Vreckové dieťa učí hodnote peňazí a dôležitým životným zručnostiam - ako míňať, zarábať, sporiť alebo požičiavať peniaze.

 

Vreckové od začiatku školy

„Ideálny čas, kedy deťom začať dávať vreckové a osvojiť si tento zvyk v rodine, je nástup do školy.  Prváčik by už mal byť dostatočne zodpovedný, aby peniaze dokázal nestratiť a zvažovať, na čo ich minie,“ hovorí detská psychologička Beáta Tancsáková. Šesťročné dieťa už rozumie základným matematickým princípom. Napríklad vie, že 5 eur je menej ako 10 eur alebo že auto si za 20 eur nekúpi. Chápe, že za nákup v obchode sa vždy platí a dokáže bez pomoci dospelého tento proces zvládnuť. „Moment, keď rodičia začnú dávať dieťaťu vreckové, dieťa zároveň považuje za veľký prejav dôvery v jeho zodpovednosť,“ dopĺňa psychologička, prečo je tento krok správnym rozhodnutím.

 

Koľko peňazí dávať deťom?

Pravidelnosť je pri dávaní vreckového nutná. Len tak sa dieťa naučí s peniazmi hospodáriť. Vreckové mu môžete dávať týždenne alebo mesačne. Čím je ale dieťa mladšie, tým by mala byť doba medzi vreckovým kratšia. To znamená, že deti na prvom stupni môžu dostávať vreckové týždenne, ale na druhom stupni sú už dostatočne zrelé, aby s istým objemom peňazí dokázali hospodáriť aj počas dvoch týždňov. 

Výška vreckového by mala primerane s vekom dieťaťa stúpať. Desaťročné má iné nároky ako 17-ročné, a tiež odlišné trávenie voľného času. Sumu by ste mali vyčísliť aj s ohľadom na to, či chodí dieťa v škole na obedy, nosí si desiatu z domu alebo potrebuje financie na cestovné.

Rodinné rozpočty sú rôzne, ale v priemere sa deťom na prvom stupni základnej školy vo veku 6 až 10 rokov odporúča dávať 3 až 5 eur týždenne. Dospievajúcim deťom na druhom stupni môžete dávať 10 až 20 eur na dva týždne a starším deťom 30 – 60 eur mesačne.

 

vekodporúčaná suma frekvencia
6 – 10 rokov3 – 5 eurtýždenne
11 – 15 rokov10 – 20 eur2 týždne
15 a viac rokov30 – 60 eurmesačne

 

Deti by mali mať možnosť dostať aj viac peňazí, ako máte dohodnuté. Vreckové im môžete zvýšiť vo forme mimoriadnej odmeny za pomoc v domácnosti nad rámec povinností alebo úspech v škole či športe, napríklad za úspešné zapojenie do olympiády z matematiky.

 

Definujte si pravidlá

Aby malo vreckové naozaj edukatívny charakter a viedlo dieťa k dobrým návykom, mali by ste si určiť vopred pravidlá, či dieťa bude dostávať peniaze za splnenie nejakých povinností, na čo bude môcť peniaze minúť a koľko by si malo ušetriť.

Odborníci ani rodičia sa nezhodujú na tom, či by dieťa malo dostávať peniaze napríklad za pomoc v domácnosti alebo len tak. Ak chcete viesť dieťa k tomu, aby s domácimi prácami pomáhalo bez odmeny a vnímalo tak prirodzenú zodpovednosť každého člena rodiny za jej fungovanie, riešením môžu byť spomínané špeciálne odmeny. Niektoré menšie deti si privyrábajú napríklad zanášaním plastových fliaš a plechoviek do zberu alebo umývaním auta. Tínedžeri sú už schopní privyrobiť si aj doučovaním cudzieho jazyka alebo kosením trávnikov. Rovnako ale môžete na výšku vreckového siahnuť a znížiť ju pokiaľ dieťa svoje bežné povinnosti zanedbáva alebo má problémy so správaním.

„Určite sa vyhnite tomu, že sa nad dieťaťom zľutujete, keď si minie vreckové skôr, ako má nárok na ďalšie,“ upozorňuje detská psychologička Beáta Tancsáková. Považuje to za nebezpečný návyk, že peniaze môže minúť do posledného eura a keď bude potrebovať viac, vždy sa nájde niekto, kto mu požičia. „Dieťa treba viesť naopak k tomu, aby si vždy zo sumy, ktorú dostane, automaticky odložilo najmenej 10% ako rezervu. Schopnosť sporiť patrí u dospelých ľudí stále k jednej z najproblematickejších,“ hovorí Marta Cesnaková  zo Slovenskej sporiteľne. Odporúča, aby sme deti viedli aj k dlhodobým finančným cieľom. „Mnohé deti nedostávajú peniaze len od rodičov, ale aj starých rodičov na narodeniny či Veľkú noc. Môžete im navrhnúť, že pokiaľ si na vysnívaný bicykel našetria polovicu, druhú polovicu im doložíte,“ dopĺňa hovorkyňa Slovenskej sporiteľne, ako motiváciu dieťaťa sporiť možno zvýšiť. 

 

Témou by mala byť aj otázka účelu míňania peňazí. Mali by ste si definovať, čo si dieťa môže kúpiť z bežného vreckového. Na všetko ostatné by malo mať váš súhlas. Ak dohodu poruší, mali by ste uplatniť vopred známy postih, napríklad zníženie nasledujúceho vreckového. „Dôležité je, aby rodič nepoľavil z týchto pravidiel. Aj vo svete dospelých totiž čakajú na ľudí bez finančnej disciplíny postihy. A čím skôr to deti pochopia, tým lepšie,“ vysvetľuje hovorkyňa.

 

V hotovosti či na účet?

V dnešnej dobe už nie je nutné dávať peniaze dieťaťu v hotovosti. Napríklad SPACE účet v Slovenskej sporiteľni je pre deti už od 6 rokov. Otvorenie a vedenie takéhoto účtu je zadarmo. Dieťa má svoju platobnú kartu so štýlovým dizajnom a internetbanking, cez ktorý môže dieťa a aj vy sledovať, na čo míňa peniaze. Môžete ho tak kedykoľvek upozorniť, pokiaľ sa nespráva zodpovedne a viesť ho efektívnejšie k dobrým finančným návykom. Zároveň mu viete kedykoľvek poslať peniaze, ak potrebuje niekde urobiť mimoriadnu platbu nad rámec jeho vreckového. Navyše, ak dieťaťu teraz otvoríte účet v Slovenskej sporiteľni a vložíte mu naň do 3 mesiacov vreckové aspoň 20 eur, získate od banky bonus 20 eur.

 

Takýto účet môžete založiť aj starším deťom. Študentský účet je vhodný pre dospievajúcich od 15 – 26 rokov. Taktiež je bez poplatku, ale má širšie možnosti funkcií. Ak si aktuálne otvoria študentský účet sami v mobile, banka im pripíše bonus 60 až eur. 

 


Článok vznikol v spolupráci so Slovenskou sporiteľňou. 

Čítajte viac o téme: Finančná gramotnosť
Zdieľať na facebooku