Koľko času tráviť s deťmi? Nezáleží na tom koľko, ale ako ho prežívate

Dôvodov, prečo sa viac zamýšľať nad tým, ako trávime čas s rodinou je viacero.
Dôvodov, prečo sa viac zamýšľať nad tým, ako trávime čas s rodinou je viacero. / Foto: Pexels

Mnoho rodičov stále bojuje s tým, ako zladiť pracovné a iné povinnosti so starostlivosťou o svoje deti. Práca, cestovanie, nákupy, domáce práce a iné povinnosti nás stavajú do situácie, že si k deťom sadáme podvečer a ledva im stihneme skontrolovať úlohy. Väčšina pracujúcich rodičov neustále pociťuje nedostatok času, ktorý môžu venovať svojimi deťom. Ako však využívame čas, ktorý pre naše deti máme?

 

Posledných 60 rokov sa s meniacou spoločnosťou zmenila aj rodina. Kým v minulosti bola starostlivosť o deti doménou širšej rodiny, ktorá mala na seba viac času, aktuálne len málokto z nás môže využiť na stráženie detí starých rodičov a deti sú pomerne skoro zaradené do kolektívu materskej školy. O to viac narastá tlak na to, aby rodina trávila čo najviac času spolu, pretože sa ukazuje, že čas s rodinou má na rozvoj detí a ich pohodu výrazný vplyv.

 

Viac času spolu?

Je však skutočne väčšie množstvo času to, čo vaše deti potrebujú? Už dávnejší výskum medzi 10 a 11-ročnými deťmi v Anglicku ukázal, že to tak celkom nie je. Kvalita a plnohodnotnosť spoločne tráveného času preváži kvantitu. Paradoxne, čas, ktorý s deťmi máme nám môže unikať pomedzi prsty. Iný výskum totiž ukázal, že deti strávia s rodičmi denne mimo spánku niečo cez 6 hodín, no spoločnou aktivitou strávia necelú hodinu a pol – a väčšinu tohto času strávia jedlom a sledovaním televízie. Ostatok z tých našich spoločných hodín sa venujú členovia rodiny svojim povinnostiam, dokonca pätinu tohto rodinného času strávia deti na telefóne. Je teda načase sa zamyslieť, prečo a ako dopriať svojim deťom viac plnohodnotne stráveného času spolu ako rodina.

 

Prečo je plnohodnotný spoločný čas dôležitý?

Dôvodov, prečo sa viac zamýšľať nad tým, ako trávime čas s rodinou je hneď niekoľko:

 

Dieťa sa cíti dôležito a milovane

V rámci plnohodnotného spoločného času s rodinou si dieťa postupne buduje zdravé sebavedomie a základ pre budúce fungovanie v živote. Práve takéto momenty budú tvoriť kľúčové spomienky na jeho detstvo.

 

Dieťa má príležitosť vidieť správanie rodiča, je preňho modelom

V čase, ktorý spolu strávite ako rodina sa dieťa naučí, čo očakávať od sveta, ako fungujú vzťahy s ľuďmi, aké hodnoty sú dôležité. 

 

Dieťa a rodič sa vzájomne lepšie spoznávajú a budujú vzájomné puto

Žiaden vzťah nemôže stáť iba na základe pokrvného zväzku – na to, aby sa utvoril a vydržal aj rôzne krízy je potrebný spoločný čas.

 

Nezabúdajme tiež na to, že keď sa po rokoch obzriete, nebudete zrejme spomínať na výhodné nákupy, ktoré ste urobili, ale na spoločné chvíle, ktoré ste strávili s rodinou.

 

Ako vyzerá plnohodnotne strávený čas s rodinou?

Spoločný čas nemá byť o tom, že sa náhlite z práce pre dieťa a v zhone s ním letíte domov. Kvalitný čas taktiež nemusí znamenať vopred dokonalo premyslenú štruktúrovanú aktivitu s dieťaťom. Mal by však spĺňať jednu požiadavku: rodič a dieťa sú v aktivite spolu plnohodnotne prítomní a zapojení.

Nepodliehajme preto idealizovaným predstavám, že plnohodnotný čas s deťmi sa nutne podobá obrazu šťastnej rodinky z amerického filmu. Kvalita v očiach detí môže mať oveľa širší význam, než sa bežne prezentuje. Kvalitný čas neznamená len drahé dovolenky či divoké a dobrodružné koníčky. Niekedy to dokonca znamená byť chvíľu spolu, hoci aj doma za kuchynským stolom.

 

5 znakov plnohodnotného času s rodinou

1 | Rutina a každodennosť

Deti potrebujú bezpečie. To cítia, keď vidia, že aspoň niektoré veci v živote sú predvídateľné. Práve v rodine si môžu tieto pocity zažívať, či už ide o menšie, ale aj staršie deti. Každá rodina by mala mať svoje rituály a zabehnutý denný režim. Spoločné stravovanie, domáce práce, ale aj spoločné sledovanie televízie, hry, učenie a pod. Sú to momenty, v ktorých je rodina spoločne a sú jasné, majú svoje pravidlá. Aj keď sa vaše deti môžu niekedy voči režimu dňa búriť, je pre ne dôležitý.  Rituály by samozrejme nemali vyústiť v absolútnu rigiditu, doprajme si aj flexibilitu, ktorá rešpektuje všetkých členov domácnosti, dospelých aj deti.

 

2 | Pocit, že niekto je tu pre mňa

Čím je dieťa staršie, tým menej túži fyzicky po spoločnom čase s rodičmi, no je dôležité, aby si uchovalo pocit, že rodič tu preňho vždy bude, keď to dieťa potrebuje. Máte pocit, že vaše dospievajúce dieťa sa vám už nechce s ničím zdôveriť? Namiesto výčitiek ho ubezpečte, že sa na vás môže kedykoľvek obrátiť.

 

3 | Spolurozhodovanie 

Deti chcú byť proaktívne, chcú sa podieľať na tom, ako bude vyzerať spoločný čas a rodinná rutina, chcú byť jej súčasťou a ovplyvňovať ju. Aj keď sa vám zdá, že musíte držať pevné hranice a vaše deti na uzde, dávajte im na výber, napríklad či sa chcú v sobotu poobede kolobežkovať alebo bicyklovať.

 

4 | Spoločná domáca pohoda

Plnohodnotný čas s rodinou nemusí byť len o presne naplánovanom programe. Je aj o spoločnom leňošení a oddychu od každodenných nárokov na to, čo musíme robiť. To by sme mali dopriať nielen deťom, ale aj sebe ako rodičom. Rovnako sa ako rodičia musíme naučiť rešpektovať potrebu starších deti na súkromie a čas mimo rodičov a rodinu.

 

5 | Možnosť rozhodovať o sebe samom

Pre dieťaťa nie je dôležité spolurozhodovať len o čase rodiny ako celku, ale poznať aj pocit z toho, aké to je rozhodovať o sebe. Dieťa si potrebuje osvojiť stratégie, aby sa naučilo využívať čas, ktorý má pre seba – či už ide o voľný čas alebo chvíle strávené nad domácimi úlohami.

 

Kvalitným časom s deťmi môže byť aj prechádzka so psom, kedy sa rozprávate a vnímate naplno jeden druhého. / Zdroj: Pexels

 

Ako vniesť do unáhlených dní viac plnohodnotného času s deťmi?

Rozprávajte sa pri raňajkách

Dieťaťu naservírujete jedlo a bežíte chystať ďalšie veci na pracovný deň? Naraňajkujte sa radšej spolu s ním a venujte chvíľu rozhovoru. Váš deň sa nemusí začínať náhlením, ale príjemným momentom s vaším dieťaťom.

 

Domáce úlohy bez konfliktu

Ak máte trpezlivosť a vedomosti, môžete dieťaťu pomáhať pri učení a domácich úlohách. Snažte sa však vyvarovať zbytočným konfliktom a vnímajte aj tento moment ako spoločný a príjemne strávený čas.

 

Cestovaním trávime veľa času

Musí byť cesta z/do školy o náhlení alebo môžete tento čas stráviť hádankami, pozorovaním okolia či jazdou na bicykli?

 

Domáce práce sú povinnosťou všetkých

Neraz sa stáva, že jeden člen rodiny je na druhej koľaji, lebo sú na jej alebo jeho pleciach povinnosti okolo domácnosti. Tieto povinnosti by však mali byť férovo rozdelené. Navyše, menšie deti vám radi pomôžu – využite to, kým majú na to chuť. Môžete si tak vytvoriť spoločný príjemný návyk, ktorý vám ostane aj do vyššieho veku dieťaťa.

 

Stanovujte si priority

Času na rodinu naozaj máme väčšinou oveľa menej, ako by sme chceli. Preto by sme sa mali častejšie zamyslieť nad prioritami. Môžeme sa napríklad občas radiť známym heslom – neporiadok v dome, šťastné dieťa.

 

Pozor na žrútov rodinného času

Okrem priorít by sme mali spoznať aj našich žrútov času – aktivity, ktoré sú neproduktívne a nemajú pre nás hodnotu. Je to aj čas s technológiami, ako napríklad bezcieľne prezeranie statusov na sociálnych sieťach, kvôli ktorému vám ubehne hodina ani neviete ako alebo pozeranie nezmyselných youtubových videí. Pozor, nepatrí sem čas, kedy si potrebujete vyložiť nohy, chvíľu vypnúť a dobiť sa energiou. Urobte to a užite si to – aj vďaka tomu sa budete neskôr vedieť plnohodnotne svojim deťom venovať. Pamätajte, že kvalitný a plnohodnotný čas dokáže deťom poskytnúť len rodič, ktorý takýto čas dokáže dopriať aj sám sebe.

 

O digitálnych technológiách v rodine si môžete prečítať viac aj v knihe Spojení navždy – Ako nestratiť deti v digitálnej dobe.

 

 


Zdroje:
Christensen, P.H. (2001).  ‘Why more ‘quality time’ is not on the top of children's lists: the ‘qualities of time’ for children’. Children & Society 16(2), 77–88.
Fernandez, G. (2012). Importance of Family Time on Kids Mental Health and Adjustment to Life. Child Development Institute
Mullan, K. and Chatzitheochari, S. (2019), Changing Times Together? A Time‐Diary Analysis of Family Time in the Digital Age in the United Kingdom. Fam Relat, 81: 795-811. doi:10.1111/jomf.12564
Zdieľať na facebooku