Únava z konferenčných hovorov sa týka nás všetkých. Ako si s ňou poradiť?

Kontakt cez obrazovku môže byť únavnejší ako osobné stretnutie s človekom
Kontakt cez obrazovku môže byť únavnejší ako osobné stretnutie s človekom / Foto: Unsplash

Kontakt cez obrazovku je často únavnejší ako osobné stretnutie s človekom.

 

V súvislosti s korona krízou vzrástol počet ľudí, ktorí pracujú z domu a menej sa stretávajú s rodinou. Následkom toho viac využívajú rôzne aplikácie na konferenčné hovory, ktoré im umožňujú ostať aspoň v nejakom kontakte. V súvislosti s týmto fenoménom sa v zahraničí začalo čoraz viac písať o tzv. „Zoom fatigue“ – únave z aplikácie Zoom, ktorá slúži na video hovory. Únava sa však netýka len tejto aplikácie a je to jav, s ktorým bojujeme všetci, ktorí týždenne absolvujeme množstvo hovorov cez internet. Prečo nás však všetky tie videohovory tak unavujú a dokážeme s tým niečo robiť?

 

Prečo nás video hovory unavujú?

Dôvodov, prečo sú video hovory pre každého z nás ťažké je hneď niekoľko. Každý zvládame prechod do online fungovania inak, no všetkých nás tieto dôvody istým spôsobom zasahujú a nemali by sme ich ignorovať.

 

Neustály pohľad do tváre

Keď sa s niekým naživo rozprávame, máme možnosť uhnúť pohľadom - a aj to často robíme, dokonca bez toho, aby to bolo rušivé. Video hovory nás však neustále konfrontujú s pozeraním sa do tváre druhej strany, často vidíme pred sebou aj 10 kolegov, čo sa úplne vymyká bežnému kontaktu na porade. Pohľad neodvraciame, bojíme sa, že by to vyzeralo neslušne alebo že nedávame pozor.

 

Pohľad na seba

Kamera nás znervózňuje. Určite si pamätáte svoje prvé videohovory cez internet, možno ste sa báli, hanbili sa a bolo vám to nepríjemné. Po čase ste si na hovory cez internet zvykli, no stres môže zotrvávať. Stále sme totiž konfrontovaní pohľadom na seba. To spôsobuje, že máme tendenciu neustále sledovať, ako vyzeráme, ako sa tvárime. Je to neprirodzená nová situácia, ktorá nás pochopiteľne unavuje.

 

Videohovory odhaľujú naše súkromie

Na kamere všetci, vrátane vás, vidia aj priestor, kde sa nachádzate. Zrazu si všimnete, že trčiaca kniha z police nevyzerá dobre, ani hračky po zemi nie sú príliš reprezentatívne. Pracujeme z domu, odhaľujeme tak svetu kúsok z nášho súkromia, čo nemusí byť pre každého komfortné, hlavne pokiaľ to znamená, že púšťate kolegov do svojej spálne. Ukážeme kus svojej domácnosti ľuďom, ktorých by sme domov možno nikdy nepozvali. Neriešime teda iba svoj výzor, znervózňuje nás celý náš obraz, ktorý vysielame do sveta.

 

Príjem neverbálnych signálov

Napriek tomu, že vďaka videohovorom môžeme sledovať tváre druhých, príjem signálov z neverbálnej komunikácie je obmedzený. Vidíme človeka iba od ramien hore, obraz môže byť spomalený a niekedy zlyháva synchronizácia so zvukom. Kým v bežnom kontakte je prirodzené ostať chvíľu ticho, v online priestore videohovoru je ticho vyrušujúce. Chýba nám totiž možnosť získať lepší prehľad o atmosfére v skupine.

 

Musíme pri prijímaní informácií dávať väčší pozor

Je to akoby sme sedeli nonstop na prednáške, na ktorej musíme počúvať každé jedno slovo. V situácii porady či prednášky máme šancu dostať rýchly prehľad „od suseda“, ktorý nám pošepne, o čom sa diskutuje, keď sa na chvíľu zasnívame. Ukazuje sa, že v kontakte naživo prebiehajú paralelné konverzácie a výmeny informácií a takýto spôsob príjmu informácií potrebujeme. Vo videohovore je viac menej nemožný – pokiaľ hovorí viac ako jeden človek naraz, videohovor sa stáva zmesou nepochopiteľných slov.

Niekedy si ľudia túto paralelnú komunikáciu nahrádzajú četovaním, ale ten má tiež svoju pascu. Môže nás až príliš vyrušiť a pohltiť.  

 

Podmienky hovoru nie sú ideálne – vyrušenia sú všade

Väčšinou robíme z domu, čiže musíme byť oveľa viac v strehu a neraz aj v strese, aby sme si zariadili pokoj na videohovor. Nehovoriac o vyrušeniach prítomných v online priestore – málokto z nás si pri videohovore vypína upozornenia z e-mailovej schránky či sociálnej siete. Buď ostaneme v napätí alebo sa uchýlime k multitaskingu.

 

Multitaskujeme

Videohovor nás láka využiť všetky vyrušenia v náš prospech. Veď na prvý pohľad to vyzerá veľmi lákavo – môžeme počas porady vybaviť nové e-maily, odpíšeme kamarátke, pozrieme si aktuálne správy. Cítime sa produktívne, no má to svoju daň. Rastie stres, vyčerpanosť a dokonca aj chybovosť.

 

Technické problémy a výzvy

Učitelia z jedného dňa na druhý museli prejsť na rôzne formáty výučby, ktoré doteraz nepoužívali. Inak to nie je ani s inými profesiami, ktoré vymenili kanceláriu za prácu z domu. Samotné ovládanie online nástrojov je zručnosť, ktorú si budujeme dlhšie a nie je pre každého samozrejmosťou. Kým veľké firmy majú dômyselné systémy, ktoré umožňujú pracovať z domu a tomu prislúchajúcu podporu, väčšina z nás sa musela spoľahnúť na metódu „pokus-omyl“. Nie sme IT profesionáli, a tak je každý hovor skúškou, či bude všetko fungovať tak, ako má. Zrazu nás zavaľuje stres nielen z obsahu, ktorý máme do videohovoru priniesť, ale aj z formátu, za ktorý máme zodpovednosť. Nechceme predsa vyzerať neschopne, že si nevieme zapnúť mikrofón.

 

Zaberajú viac času

Mnohé hovory online zaberajú viac času oproti tomu, koľko by sme na ne potrebovali tvárou v tvár. Hovor má totiž inú dynamiku, nachádzajú sa v ňom dlhšie pauzy, keďže chýba značná časť komunikačných signálov z neverbálnej komunikácie. Ak vás unavovali dlhé porady v práci, tak natiahnuté videohovory vás budú frustrovať ešte viac.

 

Ako teda bojovať s video-konferenčnou únavou?

Dávajte si prestávky medzi hovormi

Aj pri kontakte tvárou v tvár sa nám stáva, že ideme v jednom kole, stretnutie za stretnutím. Také dni sú nesmierne vyčerpávajúce. Online stretnutia by preto nemali simulovať takéto pracovné nasadenie, práve naopak. Prestávky medzi videokonferenčnými hovormi by mali byť dlhšie a častejšie. Pokiaľ sami stretnutia organizujete, prestávku sebe a účastníkom poskytnite už po hodine a minimálne v dĺžke 15 minút.

 

Striedajte činnosti

Konferenčný videohovor nás neustále drží za obrazovkou počítača. Keď sa skončí, skúste vedome začať robiť úplne inú činnosť. Prejdite sa, polejte kvety, pozerajte chvíľu z okna, či umyte riad. Ak už nemáte možnosť dopriať si plnohodnotnú prestávku, počas ktorej si oddýchnete, aspoň povinnosti počas dňa striedajte. Vaše oči aj mozog sa vám poďakujú, únava sa zmenší a budete môcť byť produktívnejší a spokojnejší.

 

Vyhnite sa multitaskingu

Aj keď online hovory lákajú k tomu, aby sme počas hovoru odpísali známym či riešili e-maily, radšej sa pohodlne oprite do stoličky a sústreďte sa na online hovor. Multitasking je pre náš mozog nesmierne vyčerpávajúci, prináša väčšiu chybovosť a zvýšený stres. Pokiaľ sa teda zúčastňujeme hovoru, buďme plne prítomný.

 

Povedzte nie

Únava z videokonferencií prináša otázku, či naozaj všetko musíme riešiť cez web kameru. Mali by sme sa viac zamýšľať, kedy sa oplatí skôr napísať e-mail alebo si len rýchlo zavolať. Váš čas a energia sú drahocenné, preto si vyberajte, ktorých videohovorov sa zúčastníte a ktoré sú stratou času, prípadne sú málo efektívne. Neuspokojte sa s tým, že proces nemáte vo svojich rukách – pokiaľ pracujete v tíme, nebojte sa navrhnúť zlepšenia, ako urobiť vaše stretnutia produktívnejšie a rýchlejšie. Pokiaľ sa vám zdá, že porady a stretnutia trvajú dlho, určite v tom nebudete sami.

 

Redukujte stimuly z obrazovky

Pokiaľ je video to, čo nás unavuje, zastavme ho. Sú situácie, kedy sa môžete s kolegami či priateľmi pokojne dohodnúť na vypnutí kamery. Pracujte tiež s nastavením vašej obrazovky – v mnohých aplikáciách je možné nastaviť, či vidíte všetkých alebo len tzv. speakra (toho, kto aktuálne hovorí), ak máte možnosť, svoj obraz skryte. Doprajte si aj to, že sa nepozeráte priamo do obrazovky – radšej si doprajte pohľad z okna či na obľúbené fotografie na vašej nástenke.

 

Neobviňujte sa za technické komplikácie

Ak vás dokáže vystresovať pomalé pripojenie, sekajúci či nefungujúci obraz alebo zvuk, neberte si to osobne. Je to skutočne vaša vina? Je vôbec vo vašich silách s tým niečo urobiť? Nedovoľte, aby vás zomleli okolnosti, ktoré nie sú vo vašich rukách. Technické komplikácie sú časté a nie vždy je možné sa im vyhnúť. Sú nepríjemnou súčasťou stretnutí, no zároveň sa môžu stať každému, preto akékoľvek obviňovanie samého seba nie je namieste. Nebojte sa požiadať o pomoc s technikou – či už technicky zdatnejších kolegov, priateľov alebo vlastné deti.

 

Akceptujte únavu

Ak padáte večer vyčerpaní do postele, nečudujte sa. Videohovory sú skutočne únavné a mnohých z nás to prekvapilo. Práca z domu vyzerala spočiatku ideálne – ušetríme čas cestovaním, výberom oblečenia do práce a môžeme pracovať z pohodlia domu. Tieto benefity však nie vždy zodpovedajú realite alebo ich prebijú negatíva, ktoré práca z domu prináša.

 

Neostáva nám len akceptovať, že únava z online komunikácie je reálna a podčiarkuje náročné podmienky na prácu z domu. Videohovory prinášajú bez pochýb vyčerpanie, no nemali by sme ich úplne zavrhnúť. Majú svoje výhody aj nevýhody. V aktuálnom čase pandémie umožňujú viacerým pracoviskám pracovať na diaľku, rodinám a priateľom sa vďaka takýmto hovorom nepretrhol kontakt. Práve videohovory umožnili aktuálne rozlišovať fyzickú a sociálnu izoláciu. Kým pri fyzickej izolácii ostávame doma iba v blízkom kruhu rodiny a je ju potrebné v čase pandémie dodržiavať, sociálna izolácia, čiže úplné obmedzenie kontaktu s druhými, by bolo neznesiteľné. K tej sa vďaka digitálnym technológiám nemusíme uchýliť. Platí teda, že pokiaľ nájdeme zdravý balans v online priestore, budeme vedieť aj z videohovorov vyťažiť to najlepšie pre nás.

 


Zdroje:
Fosslien, L.; Duffy, M. W. (2020). How to Combat Zoom Fatigue. Harvard Bussiness Review.
Sklar, J. (2020).  Zoom fatigue’ is taxing the brain. Here's why that happens. National Geographic.
Zdieľať na facebooku