Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách? Ukážte deťom, ako funguje svet okolo nás

Sponzorovaný článok
Kniha Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách z vydavateľstva IKAR
Kniha Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách z vydavateľstva IKAR / Foto: Milan Buno

Niektoré deti majú množstvo všetečných otázok...a to je dobré. Áno, občas sú otravné, v duchu si ako rodičia hovoríme, čo sa zasa spýta ten náš potomok. Ale ich správny rozvoj a pochopenie každodenného života je nesmierne dôležité, aby sme im odpovedali na otázky. Aj keď sa nám možno nechce... A čo vtedy, ak nevieme? Svet okolo nás je čoraz zložitejší a sami nevieme, ako funguje technika, rôzne technológie, ako vlastne idú motory, ako sa vznáša balón, ako medník v kvetine produkuje nektár, ktorý potom zbierajú včielky.

Jednoducho, svet okolo nás je zložitejší ako kedysi a vtedy dobre padne pomocník, ktorý poradí a zrozumiteľne vysvetlí.
 

Ako sa v tom vyznať?

Vo vydavateľstve Ikar vyšla fantastická encyklopédia, vďaka ktorej pochopíte, ako funguje veda a technológie. Volá sa Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách, má vyše 300 strán a je plnofarebná.

 

Kniha Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách deťom ponúka 300 strán pútavých informácií. / Zdroj: Ikar

 

Vďaka postupným vysvetleniam a žartovnej grafike porozumiete vede, technike a technológiám rovnako ľahko, ako ste sa naučili abecedu. Postupujte podľa očíslovaných krokov a dozviete sa všetko od atómov a DNA až po prúdové motory a vakcíny.

„Kniha sa venuje napríklad vesmíru. Zrozumiteľne vysvetlí, prečo máme zatmenia, príliv a odliv, zemetrasenia alebo prečo sa striedajú ročné obdobia. Mladým biológom priblíži zaujímavosti z genetiky, fotosyntézu. Dozviete sa rozdiely medzi digitálnymi a analógovými zariadeniami, medzi ultrazvukom a infrazvukom, alebo ako vznikajú ilúzie v púšťach,“ približuje prekladateľka Martina Cabadová.

 

Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách (Ikar) - časť o Ekológii / Zdroj: Milan Buno

 

Kniha, ktorá rozvíja aj pobaví

Kniha Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách pomáha rozvíjať zručnosti z oblasti vedy, techniky, technológií a matematiky. Je síce určená mladým, ale pokojne si v nej budú s radosťou a zatajeným dychom listovať aj dospelí.

 

Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách (Ikar) - časť o plávaní a potápaní / Zdroj: Milan Buno

 

V kapitole Život sa dozviete všeličo o bunkách, tkanive, pľúcach a dýchaní, o krvi a srdci, ale tiež o vnemoch, reakciách a boji proti infekciám.
Druhá kapitola Hmota sa venuje energii, kovom, chemickým prvkom, plynom...ale to všetko z takého zaujímavého uhla pohľadu, že budete mať radosť z listovania.
Tretia kapitola Energia  vás zavedie do elektrárne, povie ako sa správajú motory, ako sa vytvárajú farby, elektrický prúd, či magnetizmus.
Štvrtá kapitola približuje Sily, čiže trenie, ťah, rýchlosť a akceleráciu, gravitáciu aj let.
Piata kapitola Zem a vesmír naučí vás i vaše deti všeličo o atmosfére, ročných obdobiach, počasí, kolobehu vody, ale aj o planétach platňovej tektonike, či ako vznikajú skameneliny.

 

Zrozumiteľnou rečou sa dozvedia deti podnetné informácie aj o počasí. (Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách) / Zdroj: Milan Buno

 

Fakty aj praktické pokusy

Encyklopédia Ako sa vyznať vo vede, technike a technológiách je úžasným výletom do sveta vedy cez jednoduché a zrozumiteľné texty, ilustrácie, grafy a nákresy, ktoré vám pomôžu všetko si dať do súvislostí.
V závere nájdete aj slovník pojmov, ktorý vás priučí ešte čosi naviac. „A kniha je cenná najmä vďaka praktickým pokusom. Cez ne si deti poznatky môžu vyskúšať v praxi a ešte sa môže naučiť niečo navyše. Môžu si vytvoriť včelí hotel alebo zostrojiť robotickú ruku,“ dodáva prekladateľka Martina Cabadová.

 

Milan Buno, knižný publicista

Čítajte viac o téme: Knihy pre deti
Zdieľať na facebooku