Kalifornská univerzita bezplatne sprístupnila elektronické knihy

  Foto: Bigstock

Keď som pred polrokom študoval na fínskej univerzite v rámci programu Erazmus+, mal som možnosť pravidelne využívať univerzitnú knižnicu, akú som dovtedy ešte nenavštívil. Ten pocit pôžitku, ktorý sa vám dostane, keď máte prístup k enormnému množstvu zahraničných odborných kníh a publikácií je neoceniteľný. Navyše som mal ako výmenný študent možnosť bezplatne si sťahovať elektronické publikácie. Podobnú možnosť dnes ponúka širokej verejnosti Kalifornská univerzita.


University of California Press, ako sa nazýva vydavateľstvo pridružené ku Kalifornskej univerzite, už určitý čas poskytuje pre záujemcov zdarma takmer 2000 publikácií, ktoré boli vydané medzi rokmi 1982 až 2004. Máte tak prístup k odborným knihám a publikáciám z rozličných oblastí a vedeckých disciplín. Zoznam kníh zahŕňa knihy vedeckých disciplín širokej škály od histórie Severnej a Južnej Ameriky, Kalifornie a Západu, Európy, Afriky, Ázie, regiónu Stredného východu, obdobia staroveku, stredoveku, renesancie či Viktoriánskeho obdobia, náboženstva, literárnych štúdií až po publikácie o politike a diela medzinárodných štúdií.

 

Ako vyhľadať publikáciu

Nájsť si zaujímavú publikáciu môžete rôznymi spôsobmi. Ak máte vyhliadnuté konkrétne dielo a chcete sa pozrieť, či sa nachádza v databáze vydavateľstva, zadajte na tejto stránke do prázdnej kolonky približný alebo presný názov publikácie a následne uvidíte výsledok vyhľadávania. Ďalšou možnosťou je, že si chcete náhodne pozrieť, aké knihy sú v databáze knižnice k dispozícii podľa kategórie, napríklad etika, politika či história, pričom postup je totožný so situáciou, keď chcete nájsť knihu podľa názvu. Po zadaní kategórie vám zobrazí zoznam publikácií, ktoré spadajú pod vami zadanú kategóriu. Je aj druhá možnosť v prípade, že si chcete pozrieť všetky kategórie a vedné disciplíny, podľa ktorých sú zoradené knihy dostupné v databáze. Môžete si tak vyhľadať knihu podľa predmetu, ktorý vás zaujíma.              

 

Zaujímavé tipy na publikácie v databáze

Speaking with Vampires

Rumor and History in Colonial Africa

- O histórii kolonizovanej Afriky.

 

Muslim Rulers and Rebels

Everyday Politics and Armed Separatism in the Southern Philippines

- O každonennej politike a ozbrojenom separatizme v južných Filipínach.

 

At the Heart of the Empire

Indians and the Colonial Encounter in Late-Victorian Britain

- O Indoch a kolonizácii v neskorom viktoriánskom období Británie.

 

Evolution of Sickness and Healing

- Kniha kladie teoretický základ komparatívnej štúdie medicíny.

 

Three Mothers, Three Daughters: Palestinian Women’s Stories

- Príbehy troch palestínskych žien a ich dcér.

 


Zdroj: rozhlas.cz, publishing.cdlib.org, ucpress.edu
Čítajte viac o téme: Knihy
Zdieľať na facebooku