Petra Kotuliaková: Žien by v IT malo byť viac. Majú na to

Petra Kotuliaková si myslí, že žien by v IT malo byť viac. Majú na to. Projekt Aj ty v IT ich má presvedčiť.
Petra Kotuliaková si myslí, že žien by v IT malo byť viac. Majú na to. Projekt Aj ty v IT ich má presvedčiť. / Foto: Petra Kotuliaková

Mužská prevaha v sektore informačných technológií nie je výnimkou ani na Slovensku. Hoci sa dievčatá zaujímajú o štúdium v oblasti technických a prírodných vied, špecializácia na programovanie a kódovanie ich veľmi neláka. Projekt Aj ty v IT sa to snaží zmeniť a povzbudiť dievčatá v štúdiu predmetov súvisiacich s informačnými a komunikačnými technológiami (IKT).

 

Ženy sú pre IT prínosom

Trh práce neustále vykazuje vysoký dopyt po IT odborníkoch a zároveň zdôrazňuje nízku ponuku potenciálnych zamestnancov. Túto medzeru na trhu by mohla pomôcť vyplniť aj iniciatíva Aj ty v IT. Ako sa uvádza na stránke projektu, jeho „cieľom je povzbudiť dievčatá k štúdiu informatiky a následnému zamestnaniu v danom odbore. Snahou je informovať dievčatá, ich rodičov a verejnosť o tom, že vo svete IT je skvelé mať ženy. Portál prináša profily informatičiek i neinformatičiek, ktoré aj keď neabsolvovali štúdium na IT vysokých školách, postupne sa vypracovali a teraz pôsobia na zaujímavých pozíciách v rôznych spoločnostiach.“

Portál sa snaží informovať o rôznych akciách, vzdelávacích kurzoch, workshopoch a ďalších udalostiach a podujatiach súvisiacich s témou informačných technológií, aby dievčatám ukázali, že informatik neznamená byť len programátor a byť schopný kódovať programy.

 

Projekty pre dievčatá

Aj ty v IT organizuje pre dievčatá rozličné workshopy a aktivity. Ročne to je približne 40 diskusií, workshopov a stretnutí. Zaujímavé podujatie Girl’s Day pod záštitou prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku sa uskutoční 28. apríla 2016, je venované dievčatám vo veku 14 až 18 rokov a podľa slov zástupkyne AJ Ty v IT Natálie Kiskovej, to bude podujatie „so super programom o tom, ako funguje IT svet“.

 

 

Vyspovedali sme Petru Kotuliakovú zakladateľku projektu Aj ty v IT, ako sa k projektu dostala a čo od neho očakáva.

 

Čo bolo pre vás hlavným impulzom na založenie projektu Aj ty v IT?

Riešili sme s Fakultou informatiky a informačných technológií STU, prečo majú stále tak málo dievčat (pred tromi rokmi to bolo 3 až 5 %) a či sa s tým dá niečo robiť. Povedali sme si, že skúsime pripraviť malý lokálny projekt  v Bratislave s akciami iba pre dievčatá a uvidíme, či sa „chytia“. Už na druhé stretnutie nám zrazu prišli dievčatá z Handlovej, Senice a Žiliny.  Vtedy sme zbadali, že niečo také tu chýba a snažili sme sa otvoriť dvere pre čo najviac dievčat. Momentálne funguje AJ Ty v IT na celom Slovensku a spolupracuje s ďalšími IT fakultami.

 

Čo je cieľom vášho projektu?

Zvýšiť záujem dievčat o informatiku a odstrániť predsudky ohľadom tejto profesie, že je určená hlavne pre mužov. Odstrániť strach z neznámeho – „nepoznám IT, preto sa toho bojím.“ Ukázať im, že štúdium IT nie je také ťažké, ako si myslia.

Finálne, mať viac žien pôsobiacich v IT pozíciách. Prečo? Vedia sa dobre uplatniť, nemajú problém nájsť si prácu, ich príjem je veľmi zaujímavý. A samozrejme, prácu vedia dobre skĺbiť aj s rodinným životom a starostlivosťou o deti.

 

Máme úspešné ženy v IT sektore aj na Slovensku?

Úspešné ženy v IT na Slovensku máme. O veľa z nich sa však nevie. Na našej stránke zbierame ich profily a predstavujeme ich dievčatám. Som presvedčená, že takéto pozitívne vzory ich naozaj môžu posunúť správnym smerom. Aj Ty v IT vzniklo práve preto, aby sme ich mali ešte viac. Na našich školách je veľa šikovných študentiek, ktoré však majú pred IT rešpekt, a preto si vyberajú iné smery. Práve z týchto dievčat môžu byť o pár rokov skvelé a úspešné ženy v IT. Ja sa teším, keď budeme čítať o ich práci a budeme si hovoriť “aj táto prešla cez AJ Ty v IT”.

 

Čo je podľa vás dôvodom nízkeho záujmu dievčat o štúdium a následnú snahu o kariéru v sektore IT?

Ak hovoríme o záujme zo strany dievčat, z našich prieskumov nám vzišli nasledovné hlavné body: obava týkajúca sa náročnosti štúdia, špeciálne čo sa týka matematiky a programovania, obava z vlastného zlyhania v práci (voči silným mužským kolegom), presvedčenie, že sa jedná o dominanté mužské prostredie – „sú tam samí chlapi“, neznalosť profesie, u veľkej väčšiny prevláda presvedčenie, že informatika sa rovná programovaniu a dievčatá nechcú sedieť celé dni za PC a programovať. Snažíme sa im ukázať široké spektrum profesií, ktoré s IT vzdelaním môžu robiť. Posledným bodom je okolie a rodičia, ktorí častokrát nepoznajú, čo znamená „robiť v IT“ a svoje dcéry smerujú radšej k iným smerom. Buď podľa seba „ja som lekár, ty budeš lekárka“ alebo na jednoduchšie humanitné smery.

 

 

Foto: Petra Kotuliaková

Čo by ste dievčatám so záujmom o IT odporučili?

Dievčatám, ktoré majú záujem o IT, ale i tým, ktoré sa o IT zatiaľ veľmi nezaujímajú, odporúčam, nech sa prídu pozrieť na niektorý z našich workshopov a vyskúšajú si základné programy a skúsia sa zapojiť do mentoringového programu. So svojím mentorom absolvujú vybrané cvičenia, prednášky a spoločne podiskutujú. Táto aktivita pomohla veľa dievčatám. Okrem bratislavskej FIIT STU bude možnosť mentoringu i na košickej Technickej univerzite. IT je skvelý smer, každý si v ňom môže nájsť niečo, v čom sa bude cítiť dobrý a prospešný. Áno, IT vie aj zachrániť svet, ak to preženieme.

Čítajte viac o téme: Rozhovory, IT, Technológie
Zdieľať na facebooku