Učiteľka Pearl Arredondo: Deti musia vedieť, že každý máme v živote niečo s čím bojujeme

Učiteľka Pearl Arredondo každý deň motivuje deti v jej škole, aby sa nevzdávali a proti nepriazni osudu bojovali.
Učiteľka Pearl Arredondo každý deň motivuje deti v jej škole, aby sa nevzdávali a proti nepriazni osudu bojovali. / Foto: TED Talks

Učiteľka Pearl Arredondo prostredníctvom Ted talks vyrozprávala svoj inšpiratívny príbeh, ako sa napriek nepriazni osudu a bariér zo strany rodiny, ale aj učiteľov, stala sama hviezdnou učiteľkou.

 

Ťažké detstvo

Pearl vyrastala na juhu Los Angeles  a jej otec bol členom gangu, ktorý bol viac vo väzení ako doma. Mnohokrát v jej živote musela riešiť neľahké životné situácie, zatiaľ čo jedinou úlohou jej spolužiakov boli iba obyčajné úlohy do školy.

„Deti, ako som bola ja, zažijú veľa vecí, s ktorými sa musia vysporiadať v prostredí mimo školy a niekedy nie sú schopné sústrediť sa na školu. To ale neznamená, že títo ľudia toho nie sú schopní. Iba to chce viac snahy  z ich strany a pochopenie na strane druhej,“ približuje svoje detstvo Pearl.

 

Učitelia môžu práve u takýchto detí zmeniť mnoho, no nerobia to

Deti, ako bola ona, potrebujú mať podľa jej slov pri sebe ľudí, ktorí ich posúvajú vpred. Potrebujú cítiť podporu zo strany učiteľov v škole, ktorí im povedia, že majú na viac a nemôžu sa stať obeťou ich životných pomerov. V jej miestnej škole sa jej takáto podpora nedostala, pretože v nej pôsobili stagnujúci profesori a deti ovplyvňované gangom. Preto matka Pearl navrhla, aby navštevovala druhý stupeň v inej časti mesta. Tam sa nachádzala škola, v ktorej boli zmiešané rôzne druhy detí. Ona patrila medzi tie, ktoré mali túžbu študovať a dostať sa na strednú školu.

Napriek ponižovaniu jej snov, mareniu jej snahy a neustálemu zdôrazňovaniu jej životnej situácie zo strany učiteľov, sa nakoniec na strednú školu dostala. Mnohokrát počúvala slová o tom, že to nedokáže, že na  to jednoducho nemá. Pearl však strednú školu dokončila a prijali ju dokonca aj na Pepperdine University.

 

Chcela sa sama postaviť do role správneho učiteľa

Vďaka svojmu presvedčeniu sa ako učiteľka vrátila na tú základnú školu, ktorú navštevovala ako prvú, aby pomáhala deťom.

„Naozaj som sa chcela pokúsiť zachrániť viac detí, ktoré boli ako ja. Každý rok som sa s nimi delila o svoju minulosť, pretože potrebujú vedieť, že každý máme v živote niečo. Každý s tým bojuje a každý potrebuje pomoc na ceste životom. Ja som im túto pomoc chcela poskytnúť,“ opísala Pearl svoje zanietenie.  Chcela dokonca spoznávať rodiny detí a čím si prechádzajú, no v škole s 1 600 študentmi to nebolo celkom možné. Dokonca aj pedagógovia sa menili pomerne veľmi často.

 

Založila novú školu podľa seba

Škola v ktorej pracovala, nezodpovedala presne jej predstavám, preto vznikol nápad vytvoriť novú školu. Škola San Fernando Institute je zameraná na aplikované médiá. Zakladatelia spoločne s Pearl podstúpili isté kroky, vďaka ktorým získali slobodu v procese zamestnávania pedagógov, v určovaní obsahu výuky či v riadení rozpočtu školy. Pri jej vzniku stáli rôzne polemiky a otázky, ako to bude fungovať a či to bude vôbec fungovať. Základným cieľom bolo urobiť to správne. Pedagógovia, ktorí dostali možnosť vyučovať na škole, fungujú prostredníctvom ročných zmlúv. Pearl prízvukuje, že ak učitelia nechcú alebo nevedia učiť, nemajú čo na ich škole s ich deťmi robiť.

Ich školský plán je precízny a odpovedá potrebám týchto študentov. Dostupná je aj technológia ako notebooky, počítače či tablety. Študenti majú možnosť vytvárať animácie, používať softwary na vytváranie filmov a pracujú s reálnymi nástrojmi. Dokonca aj skóre jej  študentov v štátnom testovaní stúpa.

Na záver svojho vystúpenia Pearl upozornila na potrebu ich  školy v komunite. Aj tieto deti si zaslúžia kvalitné vzdelanie v ich susedstve. Školu, na ktorú deti budú chodiť s radosťou a hrdo. Súčasťou tejto inštitúcie by mali byť učitelia, ktorí budú bojovať a posilňovať schopnosť študentov posúvať sa ďaleko za hranice svojich životných pomerov. „Je čas na to, aby deti ako ja, prestali byť výnimkou, ale stali sa bežnou normou,“ dodala Pearl na záver.

 

Zdieľať na facebooku