Chceli by ste čítať anglické knihy, ale bojíte sa ich náročnosti? Inšpirujte sa, ako na to!

Čítanie kníh je skvelý spôsob, ako obohatiť svoju slovnú zásobu, naučiť sa gramatiku a rozvíjať svoje jazykové znalosti. Ak sa vám to zdá náročné, inšpirujte sa, ako začať.
Čítanie kníh je skvelý spôsob, ako obohatiť svoju slovnú zásobu, naučiť sa gramatiku a rozvíjať svoje jazykové znalosti. Ak sa vám to zdá náročné, inšpirujte sa, ako začať. / Foto: Shutterstock

Čítanie kníh je skvelý spôsob, ako obohatiť svoju slovnú zásobu, naučiť sa gramatiku a rozvíjať svoje jazykové znalosti. Pomocou kníh v anglickom jazyku sa a dokonca môžete zdokonaľovať v jeho využívaní. Dôležité je však vedieť, ako sa správne prelúskať cez takúto knihu. My vám ponúkame pár rád, ako sa naučiť čítať knihy v cudzom jazyku a tým si zlepšiť aj jeho úroveň a využiteľnosť vo vašom bežnom živote.


S akými knihami začať?

Ak ste začiatočník, ktorý sa odhodlal skúsiť čítať knihy písané po anglicky, určite by ste mali začať s niečím jednoduchým a krátkym. Tentokrát sa vyhnite klasike a ťažkej literatúre, pretože tieto knihy sú plné archaizmov, zložitých motívov a metafor. Druhom knihy, po ktorom by ste mali siahnuť sú detské knihy alebo čítanky. Sú to knižky písané jednoduchým jazykom a zrozumiteľne. Existuje široké spektrum tém a úrovní týchto kníh, preto by  ste pri výbere nemali mať žiadny problém. Ak nie ste pripravený čítať celú knihu ako 1 príbeh, môžete sa zamerať aj na knihu, v ktorej nájdete poviedky alebo krátke príbehy. Niektoré z týchto poviedok sú dokonca veršované a obsahujú  skvelé ponaučenie.

Ak radi čítate knihy, určite už máte niekoľko skvelých kníh zdolaných vo vašom materinskom alebo inom jazyku, ktorému rozumiete. Aby ste si ľahšie poradili s angličtinou, vyberte si knihu, ktorú ste predtým čítali. Poznáte jej osnovu, obsah, štruktúru, a preto bude pre vás oveľa ľahšie, zdolať ju aj v cudzom jazyku.

 

Postupne zvyšujte svoju úroveň

Na začiatku ste si zvolili krátku a jednoduchú knihu, ktorá vám pomohla znovu ozrejmiť to, čo ste sa už naučili a do vašej slovnej zásoby pribudlo pár nových slov. Buďte hrdí sami na seba, že ste zvládli prečítať celú knihu. Tento pocit vás bude motivovať k čítaniu ďalšej knihy.

Ak nie ste začiatočník a ovládate už vyššie úrovne, nenechajte sa prekabátiť. Hoci je pravda, že ste úroveň stredne pokročilú zvládli, gramatika a slovíčka v knihách sú iná kategória. Odporúčame vám siahnuť po knihách písaných v nižšej úrovni. Dokonca už v týchto knihách sa stretnete s frázami a slovami, ktoré nepoznáte. Označenie týchto úrovní nie je presne stanovené a medzi jednotlivými úrovňami bývajú dosť veľké skoky, preto nachádzame v jednoduchých knihách gramatické javy a časy, s ktorými sme sa ešte nemali možnosť zoznámiť.

Dobrým tipom pre čitateľov je držať sa pri čítaní učebníc alebo čítaniek jedného vydavateľa. Jednotlivé vydavateľstvá totiž publikujú rovnaké texty v rôznych úrovniach. Napr. anglická čítanka Readers je publikovaná rôznymi vydavateľstvami, čím dochádza k malým rozdielom. Hoci nie sú tieto rozdiely zásadné, úrovne čítaniek nemusia byť rovnaké, a preto je pre váš pokrok najlepšie zostať pri jednom vydavateľstve. Napríklad knižky tej istej úrovne od Macmillan Readers bývajú zložitejšie ako Penguin Readers.

 

Zaobstarajte si kvalitný slovník

Počas čítania textov vám mnohé neznáme slová dajú zmysel vďaka kontextu, no na druhej strane stoja slová, s ktorými si jednoducho neviete dať rady a ich význam nepoznáte. Moment, kedy sa rozhodnete ignorovať pár slovíčok s tou myšlienkou, že vám pointa neunikne, je ale chyba. Po dlhšom čase začne byť text pre vás nudný, vy začnete byť nepozorní a v texte sa vyskytne čoraz viacej neobjasnených dejových zvratov a príbehov.

Samozrejme, že čítať knihu a zároveň si listovať v slovníku nie je výhra, ale ak chcete vedieť základné pojmy a slová, musíte to na začiatku vydržať. Ak neznáme slovo preskočíte, nemusíte sa už k nemu vrátiť a na konci vašej knihy zistíte, že ste sa toho veľa nenaučili a vaša motivácia opadne. Hoci je jednoduchou formou aj prekladač, ten neponúka všetko to, čo slovník. V slovníku nájdete, o aký slovný druh daného slova ide, ako sa správne v angličtine vyslovuje, v akých rôznych tvaroch a kontextoch sa slovo používa, rôzne príklady vo vetách, spojenie s predložkami a s inými slovami či frázy, v ktorých dané slovo môžete využiť. Nie len že sa oboznámite s novým slovíčkom, ale pochopíte aj jeho rôzne varianty a významy, ktorých majú niektoré anglické slová niekoľko.

Dobrou radou môže byť aj zapisovanie si cudzích slov do vášho vlastného slovníka. Nezapisujte si ich však počas čítania, ale venujte im pozornosť po dočítaní určitej časti knihy. Dopíšte si k nim aj ich výslovnosť a význam a po dočítaní celej knihy sa k nim opäť môžete vrátiť.

 

Všetko si zorganizujte a dodržujte určitú pravidelnosť

Na čítanie si vyberte niečo, čo vás zaujíma, aby ste boli odhodlaní pravidelne sa vracať k danej knihe. Dodržiavať určitú pravidelnosť je dôležité. Dokonca je omnoho viac efektívne čítať denne 15 minút ako čítať knihu napríklad 2 hodiny každú nedeľu. Váš čas na knihu sa odvíja od vášho programu dňa, môžete čítať ráno pri raňajkách, cez obed, večer pred spaním. Nezabudnite mať ale po ruke všetko, čo potrebujete. Teda slovník, váš vlastný slovníček, pero na zapísanie, danú knihu a nejakú zvýrazňovačku či záložku.

Nezabudnite, že každý má svoje vlastné tempo a záleží len na vás, ako rýchlo danú knihu prečítate. Oveľa dôležitejšie je zobrať si z knihy čo najviac a následne to využiť aj v praxi.

 


ZDROJ: learnenglishteens.britishcouncil.org, fluentu.com
Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky, Knihy
Zdieľať na facebooku