Materské mlieko pomáha predčasniatkam rozvíjať dôležité časti mozgu

Materské mlieko pomáha predčasne narodeným deťom rozvíjať dôležité časti mozgu.
Materské mlieko pomáha predčasne narodeným deťom rozvíjať dôležité časti mozgu. / Foto: Bigstock

Ako materské mlieko ovplyvňuje rozvoj mozgu predčasne narodeného dieťaťa? Na to sa pozrela dlhodobá štúdia publikovaná v časopise The Journal of Pediatrics.

 

Optimálnou výživou pre každé dieťa je materské mlieko. To obsahuje všetky potrebné látky, ktoré novorodenci krátko po narodení potrebujú. Ideálnou predstavou každej matky je disponovať s dostatočným množstvom materského mlieka, ktoré dieťa prijíma prirodzene. Avšak rôzne faktory zapríčiňujú stratu mlieka krátko po narodení dieťaťa. Najnovšia štúdia zistila, že ak je predčasne narodeným detičkám podávané materské mlieko po dobu 30 dní hneď po narodení, majú tieto novorodeniatka väčšiu pravdepodobnosť pre lepší vývin dôležitých častí ich mozgu.

 

Vedci porovnávali množstvo prijatého materského mlieka predčasne narodených detí a zistili, že deti, ktoré konzumovali materské mlieko hneď po narodení, mali ako sedemročné vyššie IQ, dosahovali lepšie akademické výsledky a mali lepšie vyvinuté motorické funkcie. „Naše výsledky podporujú fakt, že aj deťom, ktoré sú po pôrode hospitalizované na jednotke intenzívnej starostlivosti, by malo byť poskytnuté a podávané materské mlieko v dostatočnom objeme,“ povedala pre Science Daily členka vedeckého tímu Mandy Brownová-Belfortová.

 

Touto informáciou nepriamo poukazuje nielen na rodičky, ale aj na okolie, rodinu, priateľov a členov rodiny, ktorá sa vyskytuje v blízkosti mamičky, ktorí jej môžu navodiť pocit stresu. Mnohé matky to dobre poznajú, že krátko po pôrode sa dostávajú do stresových situácii, čo spôsobuje stratu mlieka. Preto by malo okolie dbať aj na tento fakt a nechať matku čo najviac odpočívať fyzicky i psychicky.

 

Belfortová a jej tím analyzovali údaje poskytnuté od 180 detí narodených pred 30. týždňom tehotenstva. Tieto informácie navzájom porovnávali a hľadali súvislosti s určitými psychickými, ale aj fyzickými vlastnosťami približne v rozpätí od narodenia po školský vek dieťaťa. Dospeli tak k zisteniu, že dojčatá s lepším prísunom materského mlieka majú oblasti dôležité pre spracovanie a prenos nervových signálov cez mozog vyvinuté detailnejšie a dokonalejšie. Zväčšovanie mozgu pri nedonosených deťoch v jeho počiatočných fázach vývoja by malo byť spôsobené práve vďaka blahodarným účinkom materského mlieka.

 

Čo to znamená pre mamičky ?

Štúdia poskytla pozitívne informácie ohľadom dojčenia detí, ktoré sa narodili predčasne. Z toho vyplýva, že ak je deťom toto mlieko podávané v dostatočnom množstve hneď po pôrode, má to na vývin ich mozgu pozitívme účinky. Matky by preto hneď po pôrode mali svoje úsilie maximalizovať tak, aby mohli svoje deti dojčiť.

Čítajte viac o téme: Dojčenie
Zdieľať na facebooku