Nedovoľte, aby vás strach z prehry vyradil z hry

  Foto: Bigstock

Jednou z najväčších prekážok, ktorá nám bráni v našom úspechu je strach z neúspechu. Môžeme ho definovať ako vlastný paralyzátor nášho potencionálu niečo dosiahnuť. Dokonca, je strach z toho ako dopadneme horší, než zlyhanie samo o sebe. Všetko je to o človeku a jeho prístupe k veci samotnej. Každý z nás sa chce neúspechu pochopiteľne vyhnúť. Avšak tí, ktorí sa báli urobiť rozhodujúci krok vo svojom rozhodovaní, zlyhali oveľa viac krát, než ľudia, ktorí optimisticky zmýšľali a sústredili sa len na dosiahnutie svojich cieľov. Veď ako sa hovorí:

Nikdy nedovoľ, aby ťa strach z prehry, vyradil z hry.


V štúdii, ktorá bola pred nedávnom zverejnená v časopise Journal of Experimental sa venovali práve strachu z neúspechu a jeho sile. Znie to pomerne jednoducho a intuitívne, ale je veľmi ťažké nesústrediť sa možné riziká a závažné dôsledky, ktoré neúspech prináša. Vedci zistili, že ak chceme uspieť, mali by sme sa sústrediť na to, čo chceme dosiahnuť a nie na to, aby sme nezlyhali. K odstráneniu nášho strachu podľa nich napomáha spätná väzba. Pozitívna spätná väzba zvyšuje u ľudí šance na úspech, pretože optimizmus, s ktorým sa stretnete na vašej ceste, je skvelým hnacím motorom pri budovaní vašich cieľov. Sám Thomas Edison je pri článkoch a štúdiách u neúspechu uvádzaný ako reálny príklad. Keď sa ho opýtali, ako prekonával zlyhanie, ktoré odzrkadľuje 1000 nevydarených pokusov, povedal: „Ja som nezlyhal 1000krát. Žiarovka bola vynález, ku ktorému viedlo 1000 krokov.“ Okrem Edisona existuje milión príkladov úspešných i obyčajných ľudí, ktorí sa nevzdali vidiny svojho úspechu.

Čo oddeľuje ľudí, ktorí sa svojím neúspechom dajú vykoľajiť a tých, ktorí používajú zlyhanie ako ďalšiu motiváciu? Niektorí z nich prídu na to, čo robiť a zvyšok príde len na to, čo si myslieť. Zlyhanie zároveň modeluje vašu schopnosť zotaviť sa z neúspechu.  Ten má obrovské dôsledky nie len na vás, ale aj na vaše okolie, ktoré  sa z chýb môže poučiť a naopak vám ich môže pripisovať. Existuje 5 krokov alebo rád, ktoré je potrebné a dobré vykonať, keď sa vám niečo nepodarí. Ak sa ich budete držať, ostatní uvidia, že aj napriek zlyhaniu ste stále schopný uspieť aj v budúcnosti.

 

1. Nenechajte druhých, aby vaše zlyhanie povedali za vás.

Neseďte len tak a nedúfajte, že si to nik nevšimol, pretože vždy sa nájde niekto, kto na váš neúspech poukáže. Na druhej strane si však dajte pozor,  aby ste na svoj neúspech nepoukazovali až veľmi, pretože sa to môže obrátiť proti vám. Priznajte si chybu, ale berte to ako ponaučenie, ktoré je pre vás smerodajné.

 

2. Ponúknite vysvetlenie, ale nevyhovárajte sa

Vedieť o svojich chybách môže skutočne zlepšiť vás obraz o sebe samom. Poukazuje to na vašu sebadôveru, zodpovednosť a bezúhonnosť. Len sa nezabudnite držať reálnych faktov.

 

3. Napravte svoje chyby

Urobiť chybu je jedna vec, ale nepokúsiť sa ju napraviť je vec druhá. Avšak, čo odpoveď na otázku, čo je dobré urobiť, môže byť kritické. Nezľaknite sa a urobte to, čo je podľa vás najsprávnejšie. Je to veľmi pozitívne, keď svojmu šéfovi oznámite konkrétne kroky, ktoré ste už pre nápravu veci vykonali.

 

4. Majte plán

Okrem toho, že tento plán upevní vaše myšlienky, tiež zabránite tomu, aby ste v budúcnosti urobili tú istú chybu. Je to najlepší spôsob, ako uistiť vaše okolie, že aj dobré veci môžu plynúť z vášho zlyhania.

 

5. Majte veci pod kontrolou

Je dôležité, aby vo vás vaše zlyhanie nezanechalo plachosť. Nechajte si dostatok času, aby ste vstrebali ponaučenie z vášho zlyhania a ako náhle sa opäť cítite silný, skúste to znovu a inak. Zameriavať sa len na zlé pocity zvyšuje u vás šancu, že budete stále nervózny a stratíte všetko odhodlanie.

 

Váš postoj v čase, keď čelíte neúspechu je podstatný. Použiť zlyhanie k svojmu úspechu vyžaduje veľkú odolnosť, mentálnu silu a inteligenciu. Nemôžete si brať k srdcu všetko, čo vám povedia ostatní, avšak práve týmto sa dnes riadi mnoho ľudí. Ak nie ste dostatočne silná osobnosť, existujú tri postoje, ktoré môžete využiť.

  • Perspektíva je najdôležitejší faktor pri manipulácii so zlyhaním. Ľudia majú tendenciu viniť za zlyhanie ich vlastnú lenivosť, nedostatok inteligencie alebo iné osobné vlastnosti, čo znamená, že nemajú kontrolu nad situáciou. To z nich robí typy ľudí, u ktorých je viac pravdepodobné, že v budúcnosti nebudú riskovať a skúšať nové veci.
  • Optimizmus je tiež potrebný pre ľudí, ktorí sa potrebujú spamätať z neúspechu. Tento pocit je práve to, čo odrádza ľudí od toho, aby bolo pre nich zlyhanie trvalým stavom. Namiesto toho, majú tendenciu vidieť každý neúspech ako kúsok skladačky pre ich konečný úspech.
  • Na optimizmus vo veľkej miere nadväzuje vytrvalosť. Môžeme ho opísať aj ako optimizmus v akcii. Vytrvalí ľudia sú zaujímaví najmä vďaka nikdy neumierajúcemu optimizmu, čo z nich robí skvelých bojovníkov pri vyrovnávaní sa s neúspechu.

 

Nezabudnite, že zlyhanie je produktom vášho pohľadu. Čo jeden človek vidí ako drvivú porážku, iní to môžu vidieť ako menši nezdar. Krásne na tom je to, že váš pohľad na zlyhanie môžete zmeniť, ak chcete.



Zdroj: inc.com
Čítajte viac o téme: Úspech
Zdieľať na facebooku