Deti na základných školách behajú každý deň 1 míľu. Zlepšujú si koncentráciu i kondíciu

Deti na základných školách behajú každý deň 1 míľu. Zlepšujú si koncentráciu i kondíciu
Deti na základných školách behajú každý deň 1 míľu. Zlepšujú si koncentráciu i kondíciu / Foto: Murdo Macleod

V súčasnosti nie je ničím výnimočným fakt, že deti sú oveľa menej aktívne ako inokedy.  Našim deťom sa dostáva čoraz menej fyzického pohybu, no omnoho viac času trávia pri počítačoch a mobilných telefónoch. Práve táto situácia inšpirovala mnohé školy v zahraničí, ktoré začali aktívne hľadať spôsoby ako tento stav zlepšiť. Odpoveďou je napríklad aj program „Míľa na každý deň.

 

Základná škola St. Ninians v Škótsku spustila tento revolučný projekt pred necelými 4 rokmi a dosiahla naozaj skvelé výsledky. Denná míľa je veľmi jednoduchá. Počas bežného vyučovacieho dňa v náhodných časoch zaznie signál, ktorý symbolizuje začiatok jednej míle.  Študenti jednoducho odložia perá, postavia zo svojich lavíc a spoločne absolvujú 15 minút behu alebo chôdze okolo školy či v parku. Každý deň tak títo študenti prejdú 1 míľu, čiže približne 1,6 kilometra. Táto pravidelná aktivita zlepšuje ich fyzickú kondíciu, správanie a sústredenie na vyučovaní. Pozitívne výsledky sa odzrkadľujú aj na stúpajúcom počte škôl, ktoré sa do programu zapojili a jednu míľu absolvujú každý deň.

Konkrétne v tejto škótskej škole takmer žiadne dieťa netrpí detskou obezitou, no napriek tomuto faktu sa škola rozhodla pre každodennú jednu míľu, aby tak podporila boj proti nárastu obezity v celom zvyšnom Spojenom kráľovstve. Riaditeľ školy Elaine Wyllie pre portál Guardian povedal:

„Je to efektívny prístup k zlepšovaniu fyzickej kondície detí, ktorý je jednoduchý a nič nás nestojí. Najdôležitejšie pre nás je, že to deti naozaj baví, inak by sme to s nimi nemohli absolvovať takmer každý deň po dobu 3 a pol roka. Do tried sa vracajú s červenými líčkami a aktívnymi zmyslami. Je radosť to vidieť.“

Škola využíva okruh postavený okolo hracieho poľa, preto je pre nich absolvovanie jednej míle možný takmer každý deň. Jednu míľu deti prebehnú aj keď počasie nie je úplne ideálne. Beh vynechávajú naozaj len počas silných mrazov či silného dažďa. Ďalším pozitívnom faktom je, že táto základná škola motivuje ostatné okolité školy, ktoré chcú s projektom Jedna míľa v blízkej budúcnosti tiež začať.

 

Foto: Murdo Macleod

 

Doktor Colin Moran z Univerzity Stirling hovorí: „Deti zapojené do projektu vyzerajú byť šťastnejšie a nezdá sa, že by mali nejaké väčšie problémy s obezitou. Zamestnanci dokonca tvrdia, že sa deti dokážu rýchlejšie zorientovať a sústrediť na hodinách.“ Na základe úspechov a výsledkov sa rozhodol doktor Moran viesť štúdiu, ktorá bude hľadať nové fakty a potvrdzovať tie, ktoré sú navonok pozorovateľné. Výskum by mal hľadať aj dôvody, prečo podobný systém a spôsoby nefungujú aj v niektorých amerických školách, keďže stav detskej  obezity je v tejto krajine alarmujúci.

 

Celkovo sú dnes deti a mládež menej aktívne ako pred niekoľkými rokmi. Dokonca niektoré štáty vôbec nevyžadujú hodiny telesnej výchovy na školách. Mnohokrát sa v  školskom rozvrhu telesná výchova nachádza, ale nie v dostatočnom počte pre potrebné zdravie a kondíciu študentov. Aj na slovenských školách stráca telesná výchova na atraktivite. Dôvodom môže byť nezáživné a neodborné vedenie. Hodinám telesnej výchovy sa deti vyhýbajú už od útleho veku a výsledkom nedostatku pohybu sú základné problémy s pohybmi a športovými hrami, ktoré by malo každé dieťa na 1. stupni základnej školy ovládať.

 

Aj rodičia súhlasia s pravidelným pohybom svojich detí. Keď sa deti dostatočne vybehajú, vybijú si svoju energiu, lepšie počúvajú a nezameriavajú sa  na iné veci, ktoré ich rozptyľujú. Jedna hodina telesnej výchovy a pár minút vyvetrania sa počas prestávky je v súčasnosti pre deti na základných školách neprimeraná miera pohybu. Rodičom nemusíte vysvetľovať, ako sa ch deti pri vonkajšom pobehovaní uvoľnia. Túto skutočnosť sami dobre poznajú a aj preto ju podporujú.

Čítajte viac o téme: Lepšie školstvo
Zdieľať na facebooku