Privysoké nároky rodičov deťom nepomáhajú

  Foto: Bigstock

Mnohí rodičia majú vysoké ambície, že ich deti budú v škole dosahovať vynikajúce výsledky. Často aj lepšie, ako dosahovali oni sami. Tento pozitívny tlak a očakávania však fungujú iba v tom prípade, ak sú očakávania rodičov reálne a optimálne. Podľa výskumu zverejneného Americkou psychologickou asociáciou môže mať vyžadovanie neprimeraných výsledkov od detí práve opačný efekt.


„Náš výskum preukázal pozitívne, ale aj negatívne aspekty a vplyvy zasahovania rodičov do akademického výkonu svojich detí. Hoci rodičovská ašpirácia môže pomôcť zlepšiť školské výsledky detí, nadmerné rodičovské ambície môžu byť deštruktívne,“ vyjadril sa vedúci autor štúdie Koc Murayama. Jeho štúdia bola zverejnená v časopise Journal of Personality and Social Psychology.

 

Murayam spolu s celým tímom analyzovali dáta z dlhodobej štúdie od roku 2002 do roku 2007, pričom výskumu sa zúčastnilo 3530 nemeckých stredoškolákov a ich rodičov. Štúdia hodnotila úspech študentov z matematiky a ambície a očakávania ich rodičov. Rodičia museli uviesť, aké výsledky by chceli od svojich detí a aké výsledky reálne očakávajú. Výsledkom tohto výskumu bol fakt, že rodičovské úsilie môže byť pre dieťa skvelým motivátorom a naozaj vedie k lepším výsledkom, no len dovtedy, pokiaľ nie sú očakávané výsledky od detí naozaj nereálne.


Pre potvrdenie už zistených výsledkov sa vedci pokúšali dosiahnuť rovnaké výsledky ako vo výskume v Nemecku. Teraz však počas dvoch rokov skúmali vzorku  12 000 amerických študentov a ich rodičov. Výsledky boli podobné ako v spomínanom výskume, pričom sa prišlo na nové dôkazy, ktoré potvrdili fakt, že príliš veľké nároky a nátlak na deti sa spája s horšími študijnými výsledkami.

„Veľa staršej literatúry obsahuje jednoduchý odkaz, aby rodičia v oblasti cieľov svojich detí mierili vysoko a ich ratolesti budú dosahovať skvelé výsledky,“ hovorí Murayama. Výskumy však potvrdili opak, a tak v súčasnosti staré heslo treba pozmeniť. Aby sa rodičia vyhli prehnaným očakávaniam od svojich detí je vhodné, aby pravidelne sledovali ich študijné výsledky a venovali sa svojim deťom osobne. Ak je vaše dieťa šikovné, no lenivé, tak s tým rodičia vedia niečo urobiť. No ak je vaše dieťa slabšie v určitých oblastiach, nemôžete od neho vyžadovať  rovnako skvelé výsledky ako v ostatných predmetoch. Jednotlivec by sa mal zamerať na tie predmety, v ktorých vyniká a dosahuje skvelé výsledky.

 


Zdroj: sciencedaily.com
Čítajte viac o téme: Výskum, Známky
Zdieľať na facebooku