Rodičia sa dobre nevyspia až šesť rokov, tvrdí štúdia

Spánok rodičov príchodom detí nie je zlý len niekoľko mesiacov.
Spánok rodičov príchodom detí nie je zlý len niekoľko mesiacov. / Foto: Bigstock

Vedci potvrdili to, čo všetci rodičia vedia. Po narodení dieťaťa utrpí najmä spánok, no netrvá to len pár mesiacov, ale, žiaľ, dokonca niekoľko dlhých rokov.

 

Čerstvých rodičov spoznáte ľahko. Krvou podliate oči, mútny pohľad, neupravený zovňajšok. Narodenie dieťaťa je krásnou udalosťou, ktorú s radosťou oslavujeme, no rodičia sa často nestíhajú diviť, ako veľmi náročné a vyčerpávajúce je počiatočné obdobie. Novorodenci vyžadujú neustálu pozornosť, potrebujú jesť každú, resp. každú druhú hodinu a podobne aj prebaliť. Túžobne očakávame svetlo na konci tunela každý večer a počítame dni, mesiace, roky. Nič sa však nemení. Vedci tvrdia, že nádej prinesie svoje ovocie a hromadeniu spánkového deficitu odzvoní. Nebude to  však tak rýchlo. Situácia pretrvá počas celého detstva a dostane sa do normálnych koľají až so začiatkom školskej dochádzky.

 

Nedostatok spánku ovplyvňuje naše emocionálne reakcie

Potreba spánku dospelých sa v noci pohybuje medzi siedmimi a deviatimi hodinami spánku. Keď dlhodobo spíme len pár hodín, budujeme si spánkový deficit, ktorý už nedokážeme splatiť. Ak sa tento deficit ťahá roky, začne trpieť naše zdravie.

V prvom rade sa nedostatok spánku odrazí na našom krehkom emocionálnom a mentálnom stave. Vedci zistili, že u ľudí, ktorí trpia nedostatkom spánku, nekomunikuje amygdala (časť mozgu, ktorá reguluje emócie) s prednou časťou mozgu, ktorá amygdalu riadi. V dôsledku toho je pre nás náročné kontrolovať emocionálne reakcie. Prefrontálny kortex pracuje ako policajt, ktorý krotí našu impulzívnosť. Keď vidí búrlivú reakciu, akoby povedal: „Fíha, ideme nejak rýchlo, chceme to takto? Veď spomaľme trochu.“ Nočný spánok a uvoľnenie je pre mentálne zdravie kľúčové. Počas REM spánku sa totiž vyrovnávame s bolestivými a ťažkými spomienkami. Tento proces nám uľahčí ťažké emocionálne prežívane, ktoré nám takéto myšlienkami spôsobujú a pomáha nám nastoliť neutrálny stav. REM spánok prichádza v rôznych častiach noci a čím viac postupuje nočná hodina, tým sú jeho fázy dlhšie, pričom najviac REM sa nachádza v poslednej tretine noci. Keď sa nám násilne spánok skráti, mozog nezíska nič z obnovy, ktorá sa mala v spánku udiať a výsledkom je zničený emocionálny život.

Tu sa však zlé správy nekončia. K negatívnemu prežívaniu mladých rodičov teraz vedci pridávajú ďalšiu jóbovú zvesť. Podľa najnovšej štúdie vyčerpanie rodičov kvôli nedostatku spánku netrvá len prvých pár mesiacov, ale až do doby, kedy dieťa začína chodiť do školy.

 

Matky sú na tom oveľa horšie, než otcovia

V najnovšej štúdii vedci upozorňujú, že ide najmä o mamy, ktoré počas prvých troch mesiacov po narodení dieťaťa majú menej spánku, než v období pred tehotenstvom. Zbytočné je tiež dúfať, že všetko sa zlepší, keď batoľa prespí noc, faktom totiž je, že obdobie zúfalého nedostatku spánku trvá oveľa dlhšie. Vedci zistili, že spokojnosť rodičov so spánkom zostala nižšia dokonca aj po 6 rokoch po narodení dieťaťa.

 

Rodičia spávali horšie aj po 6 rokoch po narodení detí. / Foto: Bigstock

 

Uvedená štúdia analyzovala výsledky reportov vyše 4650 rodičov, ktorým sa narodili deti v období medzi 2008 a 2015. Rodičia mali zapisovať dĺžku svojho spánku a tiež hodnotiť svoju spokojnosť so spaním od 0 do 10. Počas prvých troch mesiacov mali matky o hodinu menej spánku, otcom sa spánok skrátil len o 15 minút.

Dôvodom môže byť aj fakt, že matky sú zodpovedné za stravu novorodencov, keďže často exkluzívne dojčia, a tak sa budia počas noci častejšie než otcovia. Mamy, ktoré dávali bábätkám fľašku neprišli počas prvých šiestich mesiacov o toľko spánku ako tie, ktoré deti dojčili. Napriek tomu, sú to práve matky, ktoré trpia nedostatkom spánku po narodení potomka, pretože častejšie vykonávajú úlohu primárnej starostlivosti.

Ako deti rastú, rozdiel narušenia spánku medzi otcami a matkami sa znižuje, až na úroveň päť minút. U rodičov štvor až šesťročných detí matky strácali približne 20 minút spánku, otcovia 15, v porovnaní s obdobím pred tehotenstvom. Spokojnosť s kvalitou spánku bola však stále mizivá, čo neprekvapí žiadneho rodiča malých detí, keď vezmeme do úvahy zlé sny detí, chorobnosť, potrebu použiť toaletu alebo skoré ranné vstávania o 5.00 nadránom.

Najhoršia je však situácia u rodičov, ktorým sa narodilo prvé bábätko, pretože tí, ktorí už deti majú, približne vedia, čo očakávať. Navyše, čerstvá mama mala pred otehotnením oveľa kvalitnejší spánok, než mama, ktorá už má doma jedno či viac malých detí. Pokiaľ však ide o trvanie spánku, bábätko malo na jeho dĺžku rovnako negatívny vplyv, bez ohľadu na to, či išlo o prvé alebo ďalšie dieťa.

 

Spánkový problém rodičov nie je novinkou

Táto štúdia však nie je prvá, ktorej cieľom bolo zmonitorovať stratu spánku u čerstvých rodičov. Už predchádzajúci výskum preukázal hranicu medzi nedostatkom spánku a popôrodnými mentálnymi problémami.

Vedci tiež už dávnejšie upozornili na to, že len 5 % rodičov detí od 0 do 6 mesiacov spí v noci osem hodín. 43 % rodičov má šancu spať pravidelne neprerušovaným spánkom v rozmedzí od jednej do troch hodín. 17 % respondentov dokonca tvrdí, že majú hrozný spánok každú noc. Matky, samozrejme, majú menej spánku ako otcovia, pričom až 32 % z nich tvrdí, že partneri sa ani nezdvihnú z postele, aby išli skontrolovať bábätko. Opačne to povie len 7 % mužov o svojich ženách.

Riešenie je, žiaľ, v nedohľadne. Klasické tvrdenie: „Spi, keď spí dieťa“, nemá totiž vo vedeckých kruhoch opodstatnenie. Väčšina z nás dokáže ako tak prežiť deň, keď spíme menej ako päť, šesť hodín. Ale je to zúfalo málo, ak je našou povinnosťou starať sa celý deň o batoľa. Nesúvislý spánok je podobne nezdravý ako žiadny, takže ak sa aj rodičia snažia dohnať spánkový deficit napríklad počas dňa, stále sa nedá hovoriť o skutočne kvalitnom odpočinku. Navyše, až 41 % rodičov uvádza, že nedokážu zaspať počas zdriemnutia svojich bábätiek.

Výsledkom je, že až 30 % čerstvých otcov zaspí v práci, 21 % rodičov zaspí v zaparkovaných autách, 12 % v kuchyni pri stole a 11 % dokonca v kúpeľni.

Čítajte viac o téme: Spánok detí, Výskum, Spoločné spanie
Zdieľať na facebooku