Varte deťom ryby, budú mať vyššie IQ a lepší spánok, tvrdia vedci

Konzumácia rýb u detí podporuje rast ich IQ i lepší spánok, tvrdia vedci.
Konzumácia rýb u detí podporuje rast ich IQ i lepší spánok, tvrdia vedci. / Foto: Bigstock

To, že konzumácia rýb má svoje benefity, vieme už dávno. Teraz vedci položili na stôl dôkazy o tom, že deti, ktoré jedia ryby aspoň raz za týždeň, sú inteligentnejšie a kvalitnejšie spia, v porovnaní s tými, ktorým ryba na obed či večeru príliš nevonia.


Vedci z Pennyslvánskej university zistili, že deti, ktoré konzumujú ryby minimálne raz za týždeň spia lepšie a ich IQ je v priemere vyššie o štyri body, v porovnaní s tými, ktoré jedia ryby zriedkavejšie alebo vôbec.

Už predchádzajúce štúdie preukázali súvislosť medzi omega-3 mastnými kyselinami v mnohých druhoch rýb, rovnako tak pri zvyšovaní inteligencie a vplyve na kvalitnejší spánok. Doposiaľ ich však nijak nespojili. Výsledky aktuálnej vedeckej štúdie teraz preukázali, že práve spánok môže byť styčným bodom, akýmsi chýbajúcim prepojením medzi rybami a inteligenciou. Podľa slov autora štúdie, Jianghong Liu, profesora v oblasti výživy a verejného zdravia, táto oblasť si vyžaduje ešte mnoho výskumu, nakoľko nie je do podrobností prebádaná. „Teraz berieme do úvahy omega-3, ktoré pochádzajú priamo z jedla, nie z výživových doplnkov,“ vysvetlil vedec.

 

Ako prebiehal výskum

Do štúdie sa zapojilo 541 deväť až jedenásťročných detí, 54 % bolo chlapcov, 46 % dievčat. Deti vyplnili dotazník, v ktorom zaznačili, ako často jedli rybu v priebehu uplynulých mesiacov. Možností bolo viac, od „nikdy“ až po „najmenej raz za týždeň“.

Vedci tiež použili čínsku verziu IQ testov, ktoré sledujú verbálne a neverbálne schopnosti detí, napríklad slovnú zásobu a schopnosť vyjadrovať sa. Podobne aj rodičia dostali k dispozícii dotazníky, v ktorých odpovedali na otázky súvisiace so spánkom svojich potomkov, napríklad trvanie spánku, frekvencia námesačnosti, ospalosť počas dňa. V poslednom kroku využili vedci demografické údaje, vrátane vzdelania rodičov, zamestnania, rodinného stavu a počtu detí v domácnosti.

Z výsledkov analýzy vyplynulo, že deti, ktoré uviedli konzumáciu rýb počas týždňa, dosiahli o 4,8 bodov vyššie IQ ako tie, ktoré jedli rybu „zriedkavo“ alebo „nikdy“. U tých, u ktorých bola súčasťou jedálnička ryba občas, bolo výsledné IQ vyššie o 3,3 bodu. Navyše, vyššia konzumácia rýb súvisela s menšími prebudeniami počas noci, čo znamená celkovo vyššiu kvalitu spánku. Vedci ďalej tvrdia, že nedostatok spánku priamo súvisí s anti sociálnym správaním, ktoré je spojené so zníženými kognitívnymi schopnosťami. Už dávnejšie zistili, že doplnky výživy s omega 3 mastnými kyselinami znižujú anti sociálne správanie, takže to, že je za tým vlastne ryba, nie je až tak prekvapivá súvislosť.

 

Ryba by mala byť v jedálničku čo najskôr

Autori štúdie sa zhodli na tom, že výsledky tohto výskumu budú mať zásadný dopad. Je to ďalší v rade dôkazov o tom, že konzumácia rýb má zásadný pozitívny zdravotný prínos a malo by to byť niečo, o čom by sa malo začať v spoločnosti rozprávať hlasnejšie. Deťom by sme mali ryby začať zaraďovať do jedálnička už od útleho detstva. Ak ryba nemá kosti a bude nakrájaná na drobné kúsočky, dá sa už pred prvými narodeninami, no od dvoch rokov by to už mohla byť samozrejmosť. Čím skôr sa dieťa dostane k rybe, tým viac mu bude neskôr chutiť. Rodičia by si mali dať na obohatení jedálnička o ryby skutočne záležať, najmä v spoločnosti, kde ryba nie je veľmi bežnou súčasťou jedál. Dôležitý moment je totiž aj jej špecifická vôňa, ktorá môže staršie deti od konzumácie odradiť, pretože práve na vôňu bývajú dosť citlivé. Ak nie sú na ňu zvyknuté, budú ju prijímať s ťažkosťami.

 

Tým, že do štúdie zapojili vedci mladšie deti, ťažko bolo špecifikovať, aké druhy rýb konzumovali. Do budúcnosti však plánujú podobný prieskum aj medzi staršími deťmi, kde by otvorili aj túto otázku. Vedci tiež chcú preukázať prostredníctvom doplnkových štúdií úzke prepojenie medzi konzumáciou rýb a jej vplyvom na kvalitnejší spánok, lepšie výkony v škole a iné praktické výsledky v reálnom živote. Nateraz však odporúčajú postupné zaraďovanie rýb do bežnej stravy, ich konzumáciu aspoň raz za týždeň, pretože už aj toto číslo posúva rodiny do skupiny s vysokou konzumáciu v rámci uvedeného prieskumu. Možno je to oveľa jednoduchšie, než bojovať so synom či dcérou kedy ísť večer do postele. Ak ryba zlepšuje spánok, je to super, ak zlepšuje aj kognitívne schopnosti, čo dokazuje tento výskum, ešte lepšie.

Čítajte viac o téme: Výskum, Stravovanie
Zdieľať na facebooku