Vďaka tomuto jednoduchému triku budete vyzerať sebavedomejšie a zbavíte sa v dôležitých chvíľach úzkosti, tvrdia vedci

Sebavedomie vraj podľa vedcov súvisí s hormónmi. Tie vieme v dôležitých chvíľach vedome ovplyvniť aj jednoduchým trikom.
Sebavedomie vraj podľa vedcov súvisí s hormónmi. Tie vieme v dôležitých chvíľach vedome ovplyvniť aj jednoduchým trikom. / Zdroj: Bigstok

Iste to poznáte. Čaká vás vážny pohovor, významné stretnutie či dôležitá prezentácia. Hoci ste pripravení, čím bližšie ste k danej udalosti, tým väčší stres pociťujete. V hlave sa vám odohrávajú scenáre zlyhania a vy pociťujete sucho v krku. Zostáva už len niekoľko minút. Pomohlo by vám zastaviť búšenie srdca a dostať sa do správnej pohody. Ale ako? Vedci našli spôsob, ako ovplyvniť svoju myseľ a rýchlo vám dodať pocit sebavedomia tak, že si trúfnete aj na tie najväčšie výzvy. Ďalšia dobrá správa je, že vám na to stačí pár minút.


Dostať sa do stavu úzkosti je prirodzená reakcia organizmu na akékoľvek ohrozenie. Zažil to asi každý, kto sa pokúsil prekročiť zaužívané spôsoby, zájsť za svoje hranice, vyskúšať niečo nezvyčajné. Strach nám velí zostať v obmedzení toho, čo poznáme a čo nás nijak neohrozuje, aby sme zostali v relatívnom bezpečí svojho známeho sveta. Lenže často krát sa to, čoho sa obávame, odohráva viac v našej hlave než v skutočnosti. V takých chvíľach by sme mali odstúpiť od ohrozenia, ktoré si predstavujeme a pozrieť sa na situáciu z nadhľadu. Len takto naberieme dosť odvahy a drzosti vydať sa do neznáma a získať to, po čom túžime.

 

Sebavedomie súvisí s hormónmi

Vedkyňa a špecialistka na neverbálnu komunikáciu, Amy Cuddy z Harvardskej univerzity našla spôsob, ako ľuďom pomôcť nabrať odvahu, dodať sebavedomie a zvýšiť ich vplyv na ostatných. Vo svojom výskume zistila, že lídri nemajú len podobné nastavenie mysle, ale aj hladinu hormónov. Zvyčajne majú vyššiu hladinu testosterónu a nižšiu hladinu kortizolu, ich pohlavie nezohráva rolu.

Vyššia hladina testosterónu vedie u ľudí k výraznejším pocitom sebadôvery, nižšia hladina kortizolu zase znižuje úzkostné stavy a zlepšuje schopnosť vyrovnať sa so stresom. Ak sú vaše hormóny v takejto hladine, biologicky ste predurčení na to byť asertívni, sebavedomí a uvoľnení. Zároveň vás menej ovplyvňuje stres a dokážete ľahšie zvládať náročné situácie. Hladina oboch hormónov vám môže kolísať, v závislosti na sociálnych, fyzických a situačných okolnostiach, v ktorých sa momentálne nachádzate. Jeden zo spôsobov, ako dokážete ovplyvniť produkciu spomínaných hormónov vo vašom tele, je reč tela. Ak viete, ako zlepšiť neverbálnu komunikáciu, dokážete zvýšiť testosterón a znížiť kortizol, čím sa, akoby šibnutím čarovného prútika, budete cítiť sebavedomejší a budete lepšie znášať možné riziká.

Vedci rozdelili držanie tela do dvoch kategórií, jedna znamená silovú pózu, druhá pózu oslabenia. Vo všeobecnosti sú v prvej skupine otvorené polohy a relaxácia, v druhej zatvorené polohy a napätie. Vplyv pózy na človeka vedci zisťovali výskumom na 42 študentoch. Pomocou testov na sliny zistili stav ich testosterónu a kortizolu. Potom účastníkov požiadali, aby zaujali jednu z predpísaných póz – silovú alebo oslabenú. Následne im opäť zmerali hladiny hormónov pomocou testu slín. Výsledky toho, ako jednoduchá poloha tela dokáže ovplyvniť tvorbu hormónov, boli prekvapivé. Silová póza dokázala zdvihnúť testosterón o 20 percent a znížiť kortizol o 25 percent.

Na druhej strane, slabé pózy, ktoré znižujú vašu fyzickú prítomnosť v priestore, viedli k 10 percentnému úbytku testosterónu a 15 percentnému nárastu kortizolu. Znamená to menej sily a viac stresu. Akákoľvek póza, kvôli ktorej vyzeráte menší než ste, zvyšuje vo vašom tele stres a znižuje sebavedomie. Okolie vás následne vníma ako bojazlivého, bezvýznamného, bez sebadôvery a vplyvu na ľudí. Takéto pózy sú zvyčajne hrbenie sa, prekríženie rúk, nôh, členkov, dotkanie sa tváre, či krku.

Silová póza je odpoveď na rýchle zvýšenie sebavedomia

Silová póza je akákoľvek, ktorá vám umožní zaujať v priestore viac miesta. Pozrite sa, ako sú zobrazení najväčší filmoví hrdinovia. Väčšinou stoja s doširoka rozkročenými nohami, ruky vystreté, alebo v bok, brada zdvihnutá, hruď vypnutá. Je to čokoľvek, čo budí dojem, že vaša fyzická prítomnosť je väčšia, než je v skutočnosti.

Úsudok o niekom si dokážeme spraviť v priebehu niekoľkých sekúnd. Hoci prvý dojem môže byť klamlivý, každý z nás okamžite vníma teplo, sebavedomie, prívetivosť, dominanciu. Je to dané evolúciou, musíme byť schopní rýchlo zhodnotiť druhého, či nám bude priateľom alebo súperom. Na to, aby sme si dokázali spraviť rýchly úsudok, sa podvedome spoliehame na množstvo neverbálnych signálov ako postoj, výraz tváre, celková fyzická vizáž. Ak sa naučíte používať silovú pózu, pozitívne ovplyvníte svoju neverbálnu komunikáciu.

Stačí, ak zaujmete silovú pózu, zotrváte v nej dve minúty a budete sa cítiť ako majster sveta, hoci pred tým ste sa možno cítili „pod psa“. Iste, dá sa namietať, že prirodzene nás ovládajú myšlienky a pocity, ale práve naše činy sú tie, ktoré dokážu výrazne ovplyvniť to, ako sa cítime a ako nás vnímajú ostatní. Všetko stojí na našom spojení mysle a tela. Naša myseľ má úžasnú schopnosť ovplyvniť to, čo cítime v tele. Napríklad úzkosť je jednou z možností. Keď nás mozog varuje pred nebezpečenstvom, telo začne okamžite reagovať a rozbúši sa nám srdce, začneme sa potiť, v bruchu cítime „motýliky“, máme sucho v ústach, cítime napätie, môže nám prísť zle. Funguje to však aj naopak. To, čo spravíme vedome s telom, dokáže ovplyvniť, ako sa cítime, naše správanie, a tým aj spôsob, akým nás vidia ostatní. Všetci teda máme v rukách možnosti, ako ovplyvniť to, ako nás vnímajú iní.

Silovú pózu môžete spraviť kdekoľvek a kedykoľvek, napríklad pred pracovným pohovorom, rande, skúškou, prezentáciou v práci, či v situácii, kedy chcete povedať „nie“, no namiesto toho sa zmôžete len na: „Neviem, možno, nie som si istý/á...“

Ak zaujmete silovú pózu na dve minúty, mozog zareaguje znížením úzkosti, podporou sebavedomia a asertívnosti. Nemusíte sa však pred náročným stretnutím stavať do roly supermana pred druhými ľuďmi, môžete to urobiť aj v súkromí, na toalete, chodbe, či v kancelárii. Dôležité sú fyziologické zmeny, ktoré póza vyvolá. Tieto vplývajú na to, ako sa cítite a ako vás okolie vidí.

Naša myseľ dokáže myslieť samostatne a po svojom a robí to presvedčivo. Môže nám podkopávať sebavedomie a ovplyvniť negatívne obraz, ktorý si o nás maľuje okolie. Bez ohľadu na to, ako sa cítime, alebo čo si o sebe myslíme, ak venujeme len dve minúty svojej silovej póze, budeme sa cítiť sebavedomejší, asertívnejší, priamejší a budeme sa takí zdať aj všetkým navôkol.

Čítajte viac o téme: Stres, Úzkosť
Zdieľať na facebooku