Nemusíte opakovať chyby svojich mám. Dokážete to lepšie!

  Zdroj: Bigstock

Ani vaša mama nebola prototypom dostupnej, prívetivej a chápavej mamy? Možno práve preto dnes, keď máte svoje dieťa tápete, ako to robiť inak a ťažko sa orientujete v záplave rodičovských vzorov a výchovných možností. Ako neopakovať chyby minulosti?

 

Z bolesti minulosti sa dnes môžete veľa naučiť. Mali ste napríklad emočne nezrelú narcistickú matku, ktorá vás stále kritizovala a túžila byť stredobodom pozornosti? Čo si z takého správania môžete odniesť? Pravdepodobne odkaz, aby ste sa snažili nezatieniť svoje dieťa, nechváliť seba za jeho úspech. Naučte sa užiť si s ním jeho víťazstvá, berte ich ako váš kompliment a neopakujte chyby svojej mamy.

Iným problémom je mama, ktorá si z dcéry urobila dôverníčku, aby vyplnila jej potrebu po spoločnosti a dala jej zmysluplnú identitu, pretože takto, hoci možno aj nechtiac, uväznila svoje dieťa do emocionálneho väzenia. Ak táto mama navyše potrebovala intenzívne kontrovať život svojho dieťaťa, často ukrývala svoju dominanciu pod gestá milujúceho rodiča. Pre dnes veľkú dcéru s vlastným dieťaťom je preto na mieste vyhodnotiť potrebu tzv. helikoptérovej výchovy, ku ktorej môže skĺznuť, pretože neustálym sledovaním každého kroku učí dieťa, aby nedôverovalo sebe a nedokázalo spraviť vlastné rozhodnutie. Nechajte preto dieťa robiť chyby, poučiť sa z nich. Dajte mu priestor, aby mohlo rásť. A pokiaľ očakávate, že dieťa vám zaručí pocit šťastia, možno by ste sa mohli pozrieť na svoj partnerský vzťah, ako aj ďalšie životné vzťahy a prehodnotiť ich. Sústreďte sa na váš osobný život, aby ste neboli závislou na dieťati, ktoré takouto „opičou láskou“ môžete udusiť.

 

Vyrovnajte sa s minulosťou

V prvom rade sa pokúste odpustiť svojej vlastnej mame za to, že nebola, alebo nemohla byť pre vás takou milujúcou mamou, akú si zaslúži každé dieťa. Odpustenie je dar, ktorý môžete dať len vy sebe. Je mnoho žien, ktoré ako matky zlyhali a zničili  vzťah so svojim dieťaťom len preto, lebo nedokázali odpustiť chyby, či zlé zaobchádzanie zo strany svojej mamy. Skúste nájsť v sebe silu pozrieť sa na veci s nadhľadom. Možno sa vaša matka správala nevhodne k svojim deťom kvôli vlastnej zlej minulosti. Možno sa jej v detstve prihodilo niečo závažné, alebo trpela mentálnym ochorením, depresiou, úzkostnými stavmi a nebol nikto,  kto by jej vtedy dokázal pomôcť. Nie je to ospravedlnenie, no azda to môže byť zdôvodnenie. V detstve sa na okolnosti dívame z iného uhla pohľadu, sme prirodzene egocentrickí a viníme sami seba za správanie sa rodičov k nám. Faktom však je, že to, ako k nám najbližší dospelí pristupujú, nie je kvôli nám a nášmu správaniu, ale vypovedá to o nich samých, o tom, ako zaobchádzali s nimi a čím museli prejsť. Nezáleží na dôvodoch, na tom, čo je za tým, že s matkou nemáte krásny vzťah, že ste v detstve možno trpeli. Teraz, keď ste matkou vy, je správna chvíľa na odpustenie minulosti. Ak neodpustíte rodičom, budete naďalej otrokom ich nálad a správania. Ich forma ubližovania sa možno zmenila, ale vás to neposilní, neposunie dopredu, naopak, veľmi to vašu pozíciu mladej mamy oslabí.

Pre každú mamu, ale najmä pre takú, ktorá v detstve a pri dospievaní veľa trpela, je dôležité poznať svoje slabé stránky. Ak máte napríklad problém s hnevom, dokážete sa rýchlo negatívne naštartovať, vybuchnúť a v zlosti zničiť všetko navôkol, pomôže, ak budete vedieť, čo vás rozčuľuje a čo potrebujete, aby ste sa opäť upokojili. Dokážete vytvoriť stratégie, ako si efektívne poradiť s problémami a ukázať deťom, že ich bezpodmienečne milujete. Ak napríklad viete, že vás vytáča večné otravovanie detí s vecami, ktoré ste si už spoločne vyriešili, stanovte si hranice, za ktoré nepôjdete, povedzte im to a dohodnite sa, ako takýmto situáciám predísť. Môžete im povedať, že keď vás o niečo požiadajú, zvážite to, porozprávate sa a pokúsite sa nájsť riešenie. No keď za vami prídu opäť s rovnakou požiadavkou, ktorú ste už pred tým zamietli, vaša odpoveď bude automaticky „nie“. Deti by mali poznať hranice a keď máte problém s hnevom, ukážte im s láskou vopred, kde tie obmedzenia sú.

 

Všetko máte vo vlastných rukách

Nie ste na všetko sama, neuzatvárajte sa pred svetom. Mamy sa jednoducho prirodzene potrebujú navzájom. Ak máte ťažkosti s niektorými oblasťami materstva, pretože vaša matka, či otec vám zanechali na srdci jazvy, potrebujte niekoho, kto je ochotný vás vypočuť a vy budete počúvať jeho. Mnohé mamy robia chybu, keď sa namiesto otvárania iným mamám, izolujú od spoločnosti a uzatvárajú do seba. Pretože práve teraz potrebujte niekoho, ku komu sa môžete otočiť v ťažkých chvíľach viac, ako inokedy. Nájdite si niekoho, kto vám poslúži ako vzor. Môže to byť babka, učiteľka alebo mama najlepšej priateľky. Možno vám pomôže tak, ako to robia matky tých šťastnejších žien, ktoré môžu vidieť svoj vzor v predchádzajúcej generácii. Samozrejme, neodmysliteľné sú však aj vaše vlastné materinské inštinkty, ktoré vás dokážu viesť správnym smerom.

Buďte si istá sama sebou a bezpečne sa usaďte na režisérsku stoličku vlastného života. Čím viac budete mať v rukách vlastné materstvo, tým ľahšie sa vyrovnáte s bolesťou minulosti a nedovolíte, aby vaše deti museli prejsť tým, čo ste zažili vy. Nech vás predchádzajúce negatíva nedefinujú ako novú mamu. Keď sa vedome sústredíte na to, aby ste v deťoch našli a podporili to krásne a jedinečné, čo v nich je, vytvorili pre nich šťastné detstvo, nádherné spomienky, budete mamou, ktorá vybuduje teplé útočisko pre potomkov. Čím viac sa sústredíte na to, že vy máte v rukách šťastné detstvo svojich drobcov, tým väčšiu šancu máte, že sa vám to podarí.

Deti často kladú šťastie mamy pred svoje vlastné. Pokúšajú sa vyriešiť problémy rodičov a obviňujú sa za ich smútok. Dieťa, ktoré musí byť mamou svojej matky, je často príliš vyspelé a rozumné na svoj vek, no v skutočnosti prišlo o bezstarostné detstvo. Ako dospelí sú tieto deti náchylné slúžiť iným, uprednostňovať cudzích a klásť ich potreby pred svoje. Je preto na vás, aby ste našli silu vyriešiť vlastné ťažkosti, zmeniť svoj život a pomôcť nielen sebe, ale aj svojmu dieťaťu. Nezáleží na tom, či ste ohrozená depresiou, závislosťou alebo negatívnym partnerským vzťahom. Život máte vo svojich rukách, ak potrebujte pomoc odborníka, vyhľadajte ho.

Nebičujte sa zbytočne za prešľapy. Nikto nie je dokonalý. Stane sa, že vám niečo nevyjde podľa predstáv a občas zlyháte na celej čiare. Možno budete mať zlý deň, možno celý mesiac. To je údel každého rodiča. Dobrá mama nie je perfektná, sebaobetujúca martýrka. Máte svoju minulosť, jazvy, emocionálne zranenia. A, samozrejme, potreby. Možno sa pristihnete pri tom, že kričíte na svoje milované dieťa, kritizujete ho alebo príliš kontrolujete, lebo ste v strese, pod tlakom dokonalého imidžu matky, ktorý vidíte všade navôkol. Je to normálna súčasť učenia sa, ako byť správnou mamou a nezničíte sebavedomie a vývoj svojho dieťaťa, pokiaľ sa väčšinou snažíte podporiť v ňom rešpekt voči jeho potrebám, bezpečnosť a sebavedomie. Hovorí sa, že po búrke vyjde slnko. Nezabudnite sa preto ospravedlniť a priznať svoju chybu. Ukazujete tak dieťaťu, že ste citlivá a dokážete uznať vlastnú chybu, keď je to potrebné, aby vedelo, že ono nie je na vine.

Zdieľať na facebooku