Pokojné Vianoce? Také by chcel každý, ale realita býva rôzna

Pokojné Vianoce? Také by chcel každý, ale realita býva rôzna
Pokojné Vianoce? Také by chcel každý, ale realita býva rôzna / Foto: Shutterstock

Vianoce sú krásne, rozprávkové a čarovné, čas ku koncu roka sa zrýchľuje, ešte stihnúť toto a tamto, priatelia sa stretávajú na trhoch v centre, firmy organizujú svoje večierky, mesto je vysvietené a všade sú krásne zabalené darčeky. Niet sa čo čudovať, že zrazu je tých podnetov aj na deti až príliš. Ako prežiť Vianoce tak, aby nás ten zhon neprevalcoval?

 

Najdôležitejšie je, stanoviť si priority. Hoci sa u nás tradične upratujú domácnosti od pivníc až po povaly, pokojnej atmosfére nepomôže, ak sa pod tlakom upratovania, varenia, pečenia, žehlenia a navyše zdobenia domácnosti, stromčeka, balenia darčekov, otec a mama rozhádajú a krikom reagujú aj na deti. Tí najmenší potrebujú pokoj a pohodu a nezáleží im na tom, či sú okná, zrkadlá a kľučky vyleštené. Nervózni rodičia znervóznia veľmi ľahko aj deti. Tie potom, v tom najnevhodnejšom okamihu, ľahko vybuchnú.

 

Spomaľte vy a doprajte sviatky bez stresu aj deťom

Pre deti je ideálne, ak vedia, čo sa bude diať a ako to bude prebiehať. Povedzte im každý deň, aké máte plány, kam pôjdete a čo tam budete robiť. Preberte s nimi všetko podrobne, vrátane toho, čo od nich očakávate. Ako pozdravia babku a dedka, ako zareagovať, keď sa nebudú chcieť rozprávať s ujom Jožkom alebo sa hrať s bratrancom Adamkom. Hoci toto je obdobie rodinných návštev, neplánujte pre malé deti viac, než unesú. Jedna aktivita denne bohato stačí. Ísť sa dopoludnia sánkovať, potom obedovať k tete a večer zájsť do mesta, je recept na to, aby sa drobci začali vymedzovať, nezvládali preťaženie a nadmernú stimuláciu. Výsledkom je dramatická scéna, plač a krik. Malé deti jednoducho potrebujú čas na odpočinok, relax doma v úzkom kruhu rodiny, kde ich mama pohladká a otec prečíta rozprávku alebo napustí vaňu. Spomalenie v aktivitách môžete premietnuť aj pod samotný stromček. Netlačte na dvojročného drobca, aby rýchlo otvoril všetky krásne zabalené darčeky a tešil sa z nich. Hoci väčšie deti prirodzene rýchlo a nedočkavo pátrajú po tom, čo im patrí, tí maličkí si vedia užiť čas, kým zistia, čo je vnútri, preskúmajú najprv baliaci papier, potom podarúnok, pohrajú sa a až potom, neskôr, siahnu po ďalšej škatuli. Navyše darca si tiež takto vychutná a užije autentickú detskú radosť dlhšie. „Až pri treťom dieťati sa nám podarilo dopriať mu pri otváraní darčekov čas. Pred tým sme na drobcov tlačili, nech stihnú všetko otvoriť, prípadne sa ešte chvíľku pohrať a šup do postelí. Mali sme s manželom pustenú kameru a chceli sme celý proces natočiť v priebehu pár minút. Skončili sme však s nervóznymi a plačúcimi deťmi. Teraz si Adamko otvorí jeden, dva večer, ostatné nechá na ďalší deň. Priebežne počas sviatkov chodí pod stromček a stále niečo nové objavuje,“ hovorí Zdena, mama troch detí.

Čo sa týka darčekov, nenechajte sa zmanipulovať marketingom mnohých firiem, čo všetko musíte vy alebo vaše deti pod stromčekom mať. Vedci totiž potvrdili, že ak zahrniete deti množstvom hračiek, robíte im medvediu službu. Namiesto toho, aby ste ich podporili v záujmoch a prirodzenom rozvíjaní svojich daností, obmedzujete rozvoj ich fantázie a kreativity.

 

Prvá hádka začne už po dvoch hodinách od zobudenia

Stúpajúca nervozita počas vianočných sviatkov je typickým znakom v mnohých rodinách. Veď aj v známej pesničke o príchode Vianoc po roku sa spieva, „..v izbě dusné všechno usne, k blaženosti mé. Mně se taky klíží zraky, bylo toho trochu moc, máme na rok na klid nárok, zas až do Vánoc...“ Nuž, vo Veľkej Británii vyšiel pred časom zaujímavý prieskum o tom, ako na ostrovoch oslavujú sviatky pokoja a radosti. Vyše 2 tisíc domácností sa zapojilo do ankety o priebehu slávnostného dňa. Výsledkom bolo, že od budíčka okolo 8:00 hod. prejdú len dve hodiny a už sa začne prvá rodinná hádka. Ďalšia nasleduje po necelých troch hodinách, keď 38 percent detí narieka kvôli nechceným darčekom. Okolo obeda sa poháda približne polovica dospelých (45 percent), pretože mama je vystresovaná prípravou jedla a otec už dosť vypil. Tradičný obed okolo 14:30 končí o hodinu ďalšou výmenou názorov. Jeden z desiatich Britov priznal, že pri stole sa väčšinou riešia staré spory a členovia rodiny si navzájom dokazujú, kto je lepší. Večer sa približne 15 percent rodín vadí kvôli tomu, kto prepína televízne kanály. Pred spánkom sa stihnú pohnevať znova, potrebujú uvoľniť nahromadené negatívne pocity z toho, ako sa snažili o dokonalé zážitky, ktoré sa opäť raz nevydarili podľa ich predstáv. Psychologička Corinne Sweet zdôvodňuje, že horúco počas Vianoc je najmä kvôli tomu, že sa stretne rodina, ktorá sa vidí počas roka zriedkavo a zrazu musí stráviť čas spoločne. Odporúča preto vopred predvídať, čo môže spôsobiť konflikt a vyhnúť sa tomu. „Keď sa hádka začne, uvedomte si, ako vplýva na ostatných členov rodiny. Najdôležitejšie je uvoľniť sa, užiť si zábavu, mať realistické predstavy a užiť si spoločný čas.“

 

Ako prežiť pokojné Vianoce v kocke:

  • Dohodnite si návštevy tak, aby ste nemenili batoľatám rytmus. Keď oddychujú, zostaňte s nimi sami, rodina môže prísť medzi jednotlivými spánkami.
  • Ak si môžete vybrať, zavolajte radšej návštevu k vám, než sa ísť do inej domácnosti. Pre najmenších je domov najpríjemnejšie miesto.
  • V rámci programu pre deti vždy striedajte aktivity s oddychom.
  • Povedzte deťom vopred, čo plánujete a ako to bude prebiehať. Budú sa cítiť bezpečnejšie a pohodlnejšie.
  • Cez sviatky sami často zvyšujeme príjem cukru, preto dávajte pozor na to, čo dieťa počas dňa konzumuje. U malých detí, ktoré sú zrazu vystavené nekontrolovaným ochutnávkam koláčov a cukroviniek sa môže rýchlo nadobudnutá energia premeniť do správania, ktoré sa vám nemusí páčiť. Rozhodnite už vopred, čo si môže zo sviatočného stola dopriať a čomu sa vyhne.
  • Nezabudnite, že bábätká nemajú rady podávanie z rúk do rúk neznámych ľudí, doprajte im čas, aby si na prítomnosť nových tvárí zvykli.
  • Súčasťou mnohých predmetov pod stromčekom sú drobné veci, napríklad baterky, ktoré môžu pre malé deti predstavovať veľké riziko. Sledujte preto nielen hračky pre drobcov, ale aj darčeky pre dospelých, ktoré sú bez dozoru na zemi.
Zdieľať na facebooku