Venujete deťom všetok svoj čas? Vedci tvrdia, že to nie je potrebné

Venujete dieťaťu všetok svoj čas? Vedci tvrdia, že to nie je potrebné. Kvantita a kvalita času sú dve rozdielne veci.
Venujete dieťaťu všetok svoj čas? Vedci tvrdia, že to nie je potrebné. Kvantita a kvalita času sú dve rozdielne veci. / Foto: Bigstock

Ste rodičia, ktorí sa kvôli deťom stále naháňate, stresujete a obetujete spánok? Navyše vás prenasleduje pocit viny, že stále nerobíte dosť? Ak náhodou vplyvom tlaku spoločnosti rozmýšľate nad tým, že sa vzdáte práce a budete sa venovať iba deťom, aby ste ich o niečo neochudobnili, premyslite to ešte. Vedci totiž zistili, že drobci nezískavajú až toľko osohu z toho, že sú neustále s vami, ako sa pôvodne myslelo.

 

Nie je rozhodujúce množstvo času, ale jeho kvalita

Tlak na rodičov je dnes veľký bez ohľadu na to, či pracujú alebo sú s dieťaťom doma. Mnoho matiek sa v snahe poskytnúť deťom tú najlepšiu budúcnosť, rozhodne neísť do práce a venovať sa deťom dlhšie. Vedci však zistili, že v honbe za spokojnosťou detí je prehnané sebaobetovanie zbytočné a matky by nemali mať výčitky zveriť dieťa aj inej osobe. Samotný počet hodín, ktoré trávi matka s dieťaťom vo veku medzi tretím a jedenástym rokom života, má len slabý dopad na jeho akademické napredovanie či psychickú pohodu, tvrdia vedci.

Toto zistenie môže na prvý pohľad stáť v priamom rozpore s doterajšími domnienkami o tom, že čím viac času trávite s dieťaťom, tým lepšie. Pravdou však je, že matky, ktoré sú doma s deťmi až 94 percent času venujú činnostiam, ktoré priamo nepôsobia na rozvoj detí a nie je preto nevyhnutné, aby boli v ich blízkosti práve ony. Sú to práce ako starostlivosť o dieťa, o domácnosť, varenie, návštevy lekára. Tieto úlohy sa dajú delegovať aj na niekoho iného. Navyše dospelá žena potrebuje aj svoje záumy a inú spoločnosť.

Výskum nehovorí, že na čase rodiča s dieťaťom nezáleží. Množstvo štúdií preukázalo, že kvalitne strávený čas s deťmi ako spoločné čítanie, spoločné stolovanie, rozhovory či iné aktivity vo dvojici má na ne pozitívny vplyv. To isté platí aj pre láskavosť a citlivosť rodičov voči deťom. Výskum len upozorňuje na to, že viac času automaticky neznamená aj viac osohu pre deti.

 

Vyčerpaná matka neprináša dieťaťu benefity

Vedci potvrdili, že všetok čas venovaný výlučne deťom môže dopadnúť aj tak, že rodičia, najmä matky, sú vystresované, so spánkovým deficitom, cítia sa previnilo a žijú v neustálom strachu. V takomto prípade obohatením pre deti nie sú. Hoci sa už dlhodobo matkám podsúva myšlienka, že čas, ktorý venujú deťom je nenahraditeľný a posvätný, rozhodujúca je jeho kvalita. Matky sa vzdávajú svojich prirodzených potrieb, ako je dostatok spánku, či čas na jedlo, jedia nepravidelne, málo, často len úchytkom, to všetko si však žiada svoju daň. Unavené matky potom spôsobujú deťom viac škody ako úžitku. „Stres matiek, najmä ten, ktorý vyplýva z potreby vyvážiť pracovné záležitosti a zároveň sa venovať dostatočne aj svojim deťom, zle vplýva na deti,“ tvrdí Kei Nomaguchi, spoluautorka výskumu a sociologička na Bowling Green State University.

Čas, ktorý trávi matka alebo otec s dieťaťom, by mal byť pre oboch potešením. Malo by v ňom byť veľa rozhovorov, smiechu a špeciálnych momentov. Ak ten spoločný čas taký nie je, mali by si radšej časť svojho času ukradnúť na "dobitie bateriek."


Ďalšie dôležité zistenie v rámci výskumu sa týkalo dospievajúcich detí. Podľa vedcov je samotný čas strávený s deťmi dôležitý hlavne v období dospievania. Čím viac spoločných chvíľ trávi tínedžer s matkou, tým je menšia šanca, že sa dostane do závažnejších problémov. Navyše, ak dieťa trávi čas s rodičmi spoločne, napríklad počas jedla, má nižšiu šancu na to, že podľahne drogám, či alkoholu a inému rizikovému správaniu. Pozoruhodné je, že títo školáci tiež dosahujú lepšie výsledky napríklad v matematike. Lenže ani tu nejde o každodenné obetovanie vlastných záujmov v prospech dieťaťa. Podľa vedcov úplne stačí, ak rodičia strávia s tínedžermi v priemere šesť hodín týždenne.

 

Aj iní ľudia vaše deti obohatia

Siobhan Freegard, zakladateľka najväčšej anglickej stránky netmums.com, zaoberajúcej sa rodičovskými témami, tvrdí, že kým bábätká potrebujú nevyhnutne k prežitiu matku a trávia s ňou takmer celý čas, praktikovanie rovnakého prístupu u batoliat už môže pribrzdiť ich vývoj. Ak ste často sama so svojím dieťaťom, nenaučí sa ako vytvárať vzťahy s inými ľuďmi, ako si nájsť kamarátov. Deti potrebujú stráviť určitý čas s inými ľuďmi, dospelými i deťmi, aby dokázali dôverovať a naučili sa fungovať v širšej spoločnosti. Deti prirodzene pochopia, že situácie sa v živote menia, tak ako aj deti a dospelí okolo nich a vzťahy, ktoré si spoločne vytvárajú. Pomôže im to naučiť sa nezávislosti a zodpovednosti za seba namiesto toho, aby sa spoliehali na to, že mam im je neustále k dispozícii.

Nenadarmo sa hovorí "Aby ste vychovali dieťa, potrebujete celú dedinu." Spokojné a šťastné dieťa vždy získavalo nielen zo svojej matky, ale aj z ľudí naokolo ako rodiny či susedov, ktorí s výchovou detí od nepamäti pomáhali.

Navyše mať čas sám pre seba prináša množstvo výhod, nabíja vás energiou a pomáha pri zvládaní stresu. Podľa Lorraine Thomas, zakladateľky Rodičovskej akadémie a autorky viacerých kníh o výchove detí, stráviť istý čas bez drobcov nie je sebectvo, ale povinnosť každého rodiča.

Podobné pocity viny ohľadom času stráveným s deťmi, majú však aj otcovia. Podľa výsledkov americkej štúdie z minulého roku, takmer polovica (48%) otcov si myslí, že by mali deťom venovať viac času. Hoci 46% pracujúcich otcov tvrdí, že sú so svojimi deťmi viac než boli s nimi ich vlastní otcovia, stále si nie sú istí, či to deťom stačí. Otcovia sú na seba tvrdí, len približne polovica z tých (49%), ktorí sa, podľa vlastného názoru, nevenujú dostatočne svojim deťom, si myslí, že sú dobrými rodičmi. Spomedzi otcov, ktorí sú s deťmi toľko, koľko si predstavujú, si len 81% verí, že sú dobrými rodičmi.

 

Namiesto výčitiek robte niečo užitočné

  • Starajte sa o seba. Iste, môže sa zdať, že keď dáte seba na prvé miesto, idete úplne proti sebe, veď v hektickom pracovnom týždni si ledva nájdete čas na deti. Pravda je však taká, že čím viac stresu máte v práci, tým potrebnejšie je, aby ste relaxovali.
  • Zbytočne sa neobviňujte. Niekedy je rodičom ľúto, že napríklad musia dať deti do jasličiek, či škôlky, aby mohli ísť do práce. Lenže deťom sa v takýchto zariadeniach môže aj páčiť. Buďte realisti a udržte pocity viny na uzde. Tiež sa nesnažte svoju neprítomnosť vynahradiť materiálnymi vecami. Z tisícov detí, ktorých rodičia museli pracovať, vyrástli pohodoví a zodpovední dospelí.
  • Dôverujte deťom. Deti vás nepotrebujú non stop. Sú schopné vyrovnať sa s tým, že sa im momentálne nevenujete, lebo ste išli s kamarátkami na koncert, či s priateľmi na pivo. Takto sa samy naučia vyrovnať s rôznymi typmi emócií, čo sa im v živote ešte zíde.
Čítajte viac o téme: Výskum, Kariéra
Zdieľať na facebooku