Ako pomôcť dieťaťu, keď odmieta chodiť do školy

Ako pomôcť dieťaťu, keď odmieta chodiť do školy
Ako pomôcť dieťaťu, keď odmieta chodiť do školy / Foto: Bigstock

Vždy, keď vaše dieťa robí ráno scény, že nechce ísť do školy, musíte urobiť niekoľko vecí. Najprv správne identifikovať problém, pretože za neochotným vstávaním môže byť niečo úplne iné. Neváhajte použiť obmedzenia, stanoviť hranice a nechať dieťa niesť dôsledky za svoje správanie. Aj v živote to predsa tak funguje. Ak sa vám podarí problém vyriešiť, nezabudnite na motivačnú odmenu.


Takmer každý rodič čelí v určitej fáze školského života svojho dieťaťa faktu, že ono odmieta ísť do školy. Možno sa to stalo zrazu, možno doposiaľ žiaden takýto problém neexistoval, možno to trvá dlho a akosi patrí ku každodennej rannej rutine. Najdôležitejšie je zistiť príčinu. Je za tým množstvo úloh a zadaní, spolužiaci, nemá rád pevný poriadok, nudí sa alebo sa mu len ťažko vstáva?

Ako rodič by ste mali vedieť, že odmietaním školy dieťa rieši nejaký svoj momentálny problém. Týmto vonkajším prejavom sa však len dostane do ešte väčších ťažkostí. Preto je kľúčové naučiť deti, aby dokázali svoje problémy riešiť samé. Keď sa nejaké zjavia, dokážu potom prísť s návrhmi ako si s nimi poradiť.

 

Chodiť do školy je zodpovednosťou detí

Dnes je veľmi trendy tvrdiť, že deti nemusia niesť zodpovednosť za svoje činy. Ako spoločnosť sme presvedčení, že ak trváme na pravidlách, deti z toho nič pozitívne nemajú. Lenže deti nezískajú schopnosti potrebné na to, aby prežili vo veľkom svete dospelých, pokiaľ nebudú poznať motiváciu a dôsledky.

Dospelí, ktorí ráno vstávajú a chodia do práce, dokázali vyriešiť problém chodenia do práce. Majú dostatok schopností na to, aby si s ním poradili a vedeli úspešne vo svete fungovať. Stáli za tým najmä dve veci – motivácia a dôsledky. Motivácia je dôvod, pre ktorý pracujú. Potrebujú zabezpečiť seba a svoju rodinu. Chcú si kúpiť byt, dom, auto, túžia po dovolenke, či krásnych šatách. Dôsledkom je, že ak nepôjdu do práce, stratia ju. Potom stratia svoje zázemie a môžu skončiť na ulici. Podobne to funguje aj u detí. Riešenie je v dvoch krokoch. Musíte dostať drobca do školy a pomôcť mu identifikovať a riešiť problém spojený s nechuťou ísť do školy.

Dieťa musí znášať dôsledky svojho správania tak, aby ste sa nezamotali v danej situácii a nemuseli jeden druhému dokazovať, kto je tu silnejší. Nezabudnite na to, aby trest súvisel s daným problémom a logicky z neho vyplýval. Napríklad mu môžete povedať: „Celý týždeň sa ti nepodarilo vstať na čas a bez problémov, takže na budúci týždeň pôjdeš do postele o hodinu skôr. Ak budeš vstávať v pohode, môžeme sa potom vrátiť k pôvodnej večierke, no tento týždeň mi to budeš musieť dokázať.“ Uplatňujte trest hneď na začiatku celého procesu, aj keď je vaše dieťa len v prvých ročníkoch.

Ak sa nechuť chodiť do školy stane neustále prítomným problémom, nechajte dieťa, nech dôsledky skúsi na vlastnej koži aj v širšom okruhu, než je rodina. Nepíšte mu ospravedlnenky, nezakrývajte mu donekonečna chrbát. Nech príde neskoro a nesie za to dôsledky uvalené školou, zhoršenú známku zo správania, či celkovo horší prospech. Mali by ste prijať fakt, že vaše deti vyrástli a sú z nich mladí ľudia, tínedžeri, ktorí nesú svoju zodpovednosť a dôsledky sú ich vizitkou, nie vysvedčením dospelého. Spravte, čo je podľa vás najlepšie a potom akceptujte, že určité veci už nemôžete kontrolovať.

 

Pomôžte dieťaťu vyriešiť situáciu

Keď ho ráno ťaháte z postele, nepokúšajte sa viesť s ním vážny rozhovor na tému zodpovednosť. V tejto chvíli nie je priestor na to, aby sa naučili ako riešiť nepríjemnosti. Zaoberajú sa viac argumentmi, ktorými by vás presvedčili, rozmýšľajú nad výhovorkami a dohadujú sa s vami. Seriózna diskusia príde na rad neskôr.

To, že vaše dieťa nechce ísť do školy môže byť vonkajší prejav nejakého dôležitejšieho problému. Pozrite sa aj na jeho správanie mimo školy. Aký je doma? Plní si svoje povinnosti? Dôležité je vedieť, ako spolu komunikujete o zodpovednosti. To totiž úzko súvisí s tým, ako vážne sa stavia dieťa ku svojim povinnostiam. Ak vaše dieťa odmieta ísť do školy a každé ráno s ním zvádzate boj, mali by ste asi prehodnotiť svoj vlastný prístup. Odporuje vám takmer v každej záležitosti, o ktorú ho požiadate? Neplní ani doma svoje povinnosti? Môže si kedykoľvek zapnúť počítač, byť na telefóne či pozerať televíziu? Ak áno, možno prišla chvíľa obmedziť mu tieto výsady a použiť ich ako dôsledok alebo odmenu za to, že bez problémov vstane a ide do školy.

Niekedy rodičia nesprávne reagujú na to, že deti nechcú ísť do školy a kričia, či trestajú ich odnímaním vecí. Deti sa však pod takýmto tlakom dostávajú do pozície, kedy nemajú čo stratiť a odmietajú školu ešte intenzívnejšie. Je to jedna z mála vecí, ktoré môžu samé kontrolovať a podľa toho sa aj správajú.

 

Dôvody, pre ktoré deti nechcú chodiť do školy

  • Môžu byť v škole šikanované, alebo nedokážu vychádzať so svojimi spolužiakmi
  • Škola pre nich predstavuje negatívne zážitky, zvyčajne nedosahujú uspokojivé výsledky
  • Majú problémy s autoritami a dodržiavaním pravidiel
  • Tie mladšie neznášajú dobre odlúčenie od rodičov, pred skúškami a testami prežívajú stres, prípadne sa boja, čo bude doma, keď prinesú zlú známku

 

Ako to zmeniť

  • Zistite presné dôvody. Pýtajte sa otvorené otázky, typu: čo, kedy, ako.
  • Komunikujte s učiteľmi. Spolu sa dohodnite ako by ste dokázali dieťaťu pomôcť.
  • Zapojte dieťa. Buďte trpezliví, stanovte si krátkodobé ciele a kontrolujte, či sa ich podarilo dosiahnuť. Spoločne hľadajte nové spôsoby riešenia úloh a zadaní.
  • Podporujte ho a buďte pozitívni. Zmena sa bude diať veľmi pomaly, všímajte si aj drobné úspechy a chváľte ho.
Zdieľať na facebooku