Ja, ty, moje deti, tvoje deti a náš spoločný život

Aj rozvedení partneri majú šancu na nový začiatok s deťmi. Ako do toho vstúpiť šťastne?
Aj rozvedení partneri majú šancu na nový začiatok s deťmi. Ako do toho vstúpiť šťastne? / Foto: Bigstock

Máte za sebou zložité obdobie. To, čo malo byť láskou na celý život, sa zrútilo v súdnej sieni ako domček z karát a na pamiatku vám zostali spoločné deti. Potom ste však stretli úžasného partnera, ktorý bol na tom podobne a dnes by ste chceli, aby ste vy, vaše i jeho deti fungovali ako úžasná rodinka zo seriálu Krok za krokom.


Nuž, jednoduché to nebude. Postaviť základy novej rodiny vyžaduje čas, vytrvalosť, zrelosť a trpezlivosť všetkých zúčastnených dospelých. Ako tvrdil James Lehman, autor mnohých výchovných programov, tajomstvo úspechu novej, spojenej rodiny je práve v prepojení dospelých. Deti majú len zodpovednosť žiť s rešpektom voči nim a súrodencom.

Kľúčovým bodom pri spájaní dvoch rozdielnych rodín je nastaviť správne svoje očakávania. Nedá sa porovnávať predchádzajúce partnerstvo a fungovanie v rámci rodiny, s tým novým. Je to ako by ste porovnávali jablká a hrušky. Obe sú síce ovocím, ale vyzerajú, aj chutia úplne inak. Keď spojíte dve predchádzajúce rodiny do jednej, deti sa obvykle budú pokúšať zistiť, kde je ich miesto, či a ako zapadnú do nového systému. Pokiaľ budú mať pocit, že tam nepatria, resp. niekto ich nahradil, výsledkom bude problematické správanie.

 

Ako rozmotať klbko vzťahov

Deti musia mať možnosť vyjadriť svoje pocity a názory a rodičia by ich mali vziať do úvahy. Fakt je ten, že keď sa dvaja dospelí rozhodnú, že spoja svoje rodiny, deti nemajú na výber. Môžu sa cítiť bezmocné a ohrozené. Ťažko sa môžu vyrovnávať s novou situáciou. Základ je poskytnúť im priestor na komunikáciu, tak sa vyhnete dramatickým scénam. Neznamená to, že majú určovať pravidlá ako bude nová rodina fungovať, ale nejaké slovo by ste im v nej mali priznať. Najlepšie je, ak sa s deťmi najprv porozpráva biologický rodič. Biologický rodič vždy stojí na prvom mieste. Ako partner biologického rodiča by ste nikdy nemali ísť proti jeho vôli a rešpektovať jeho rozhodnutia. Váš vzťah s novým dieťaťom potrebuje čas, aby sa rozvinul. A práve preto je kľúčové podporovať biologického rodiča. Nesúťažte s biologickým rodičom o to, kto bude lepší. Krv nie je voda a takúto hru nemôžete vyhrať. Iste, pokiaľ sú bývalí partneri „na nože“, situácia bude značne zložitejšia.

Podobne funguje aj disciplína. Nech biologický rodič určuje trest za prehrešky svojich detí. Nový rodič má priestor na to, aby si s deťmi vychutnal príjemné stránky života, spoločné chvíle, rozvíjanie záujmov a pod. Skúste ísť na to podobne, ako keď spoznáte nového priateľa. Nájdite niečo, čo vás oboch baví. Vašou úlohou nie je prevziať úlohu vychovávateľa, ale vybudovať pevný vzťah.

Dovoľte deťom a ich rodičom, aby trávili čas výlučne vo vlastnej spoločnosti, bez vás. Dieťa tak získa vedomie o tom, že ho nikto nenahradil, že jeho pozícia je u rodičov stále rovnaká. Nech otec vezme dcéru na futbal a spolu si to užijú. Nech matka zájde so synom do kina, len oni dvaja. Budú mať príjemné zážitky, pocit spolupatričnosti a lásky. Hoci možno budete mať pocit, že ste z rodiny vynechaní a nie je priestor pre vaše nové manželstvo, nebojte sa. Aj na vás príde čas.

Niekedy sa môže stať, že nenávisť a predsudky partnerových detí sú tak veľké, že máte voči sebe averziu. Fakt je ten, že nikto nemôže nikoho donútiť, aby ho mal rád. Tak ako vás nemusia mať radi jeho deti, ani vy ich nemusíte milovať z celého srdca. Deti sa môžu cítiť zranené, oklamané, podvedené a nie sú dostatočne vyzreté na to, aby vedeli svoju bolesť komunikovať. Budete možno svedkami hrozivých a dramatických scén, so srdcervúcim krikom a obviňovaním, či mrazivou ľahostajnosťou. Preto je na dospelých, aby počúvali s otvorenou mysľou, bez predsudkov a hodnotení.

Napriek zložitej situácii sa však môžete k deťom správať láskavo. Ktovie, čo bude o pár rokov. Pretože budovanie vzťahu s novými deťmi nie je záležitosť týždňov, mesiacov, ale rokov. Možno sa váš vzťah časom zmení a láska si u vás nájde miesto. Pokúste sa nájsť na drobcoch niečo pozitívne. Aj vášmu partnerovi sa uľaví, ak sa nebude cítiť ako medzi dvoma mlynskými kameňmi.

 

Čo robiť a čomu sa radšej vyhnúť pri budovaní novej rodiny

  • Povedzte svojim deťom o zámere spojiť vašu rodinou s rodinou partnera s veľkou časovou rezervou. Doprajte im možnosť, nech vyjadria svoje pocity, obavy, očakávania. Počúvajte a buďte trpezliví.
  • Vytvorte si nové tradície. Niektoré si môžete ponechať z predchádzajúceho obdobia, no skúste nájsť niečo jedinečné a špecifické pre vašu veľkú rodinu. Spravte z toho zábavu, ktorá všetkých prepojí.
  • Dohodnite sa s partnerom, že budete pred deťmi vystupovať jednotne. Držte túto líniu a deťom pokojne vysvetľujte, že: „... v našej rodine to robíme takto“.
  • Usporiadajte rodinné porady. V rámci nich dostane každý člen rodiny príležitosť vyjadriť svoj názor a môže mať právo, aby sa jeho nápady aplikovali do rodinného života.
  • Nenaliehajte na deti, aby si vytvorili s novým rodičom vzťah. Doprajte obom stranám čas, aby sa spoznali a ich súžitie sa prirodzene vyvinulo. Buďte k deťom trpezliví a dajte im priestor, ktorý potrebujú.
  • Netrvajte na oslovení – mama, otec. Je na deťoch, aby sa rozhodli, ako vás budú volať. Skúste sa prípadne spoločne dohodnúť, čo by bolo akceptovateľné pre nich i pre vás.
  • Nezameriavajte sa len na deti. Iste, výchova detí je náročná a výchova nových detí ešte problematickejšia. No pevný vzťah dospelých ustojí aj zložité spájanie dvoch rodín.
  • Neklaďte si na plecia toho príliš veľa. Pokiaľ cítite, že to prestávate zvládať, obráťte sa na odborníkov, ktorí vám môžu pomôcť.
Čítajte viac o téme: Rozvod
Zdieľať na facebooku