Nepísané pravidlá detského ihriska

  Foto: Bigstock

Pravidlá, ktoré platia na detskom ihrisku nie sú napísané na plote pri vchode. Snáď okrem jedného, že psy a mačky nemajú čo na ihrisku robiť. Ako sa teda správať, ak tam chcete s deťmi tráviť čo najviac času v pohode a užívať si ho spolu s inými rodičmi, bez zbytočných konfliktov a stresu?


Čo je tvoje, je aj moje

Na detskom ihrisku sa povaľujú hračky, ktoré sa považujú za erárne. Zanechali ich tam skúsenejší rodičia drobcov, ktorí pochopili, že nemá význam neustále sledovať pohyb Samkovho modrého vedierka a hrabličiek so sloníkom. Prípadne sa poučili, že boj s cudzím vreštiacim dvojročným drobcom nevyhrajú. Najmä, keď nie je na blízku jeho príbuzný dospelý, ktorý by mu Tamarkinu červenú lopatku so srdiečkami vytrhol z ruky a vysvetlil, čo doteraz nepochopila. Že váš majetok patrí vám a vašim deťom. Nie tým cudzím. A preto, ak sa chcete vyhnúť tomu, že namiesto pohľadu na svoje šťastné dieťa budete mať oči non stop na jeho hračkách, radšej ich na ihrisko nenoste. Prípadne, doneste ich, ale len raz. Nech sú teda čo najlacnejšie. Potom ich tam zanechajte pre radosť iných krpcov. Váš drobec sa tak naučí podeliť sa o veci a vy sa budete môcť venovať viac jemu. Navyše vám odpadne úloha dozorcu, chrániaceho majetok  vlastným telom, berúcim ho z rúk iných detí, ktoré ešte nechápu zmysel súkromného vlastníctva. Rátajte s tým, že všetko, čo prinesiete na hranie, bude patriť kolektívu. Nejde len o formičky do piesku, ale aj o detské kočíky s bábikami, odrážadlá, kolobežky. Na ihrisku rodičia nestrácajú čas hľadaním iných rodičov, aby ich požiadali o povolenie použiť plastovú motorku patriacu ich dieťaťu. Keď sa nepoužíva, je jednoducho k dispozícii. Počítajte s tým.

 

Drahé a obľúbené hračky tu nemajú miesto

Je pochopiteľné, že malá Sofia si chce vziať na ihrisko svoju milovanú tridsať eurovú bábiku zo špeciálnej antialergickej látky utkanej z bio organických vlákien a vlasmi z ručne spracovaného ľanu pestovaného na slnkom zaliatych odľahlých poliach, bez chemického ošetrovania. Lenže, ak jej to ako rodičia dovolíte, musíte počítať s následkami. Prvým bude, že taká úžasná bábika vzbudí pozornosť medzi bežnými voľne sa povaľujúcimi obitými hračkami. Na drobcov pôsobí podobná záležitosť ako magnet. Situácia sa bude ďalej vyhrocovať, deti sa zhŕknu okolo nej a budú ju obdivovať, budú si ju chcieť chytiť a nedajbože, i hrať sa. Malá Sofia bude plakať, že jej ju berú, ostatní krpci budú revať, že ju nechce požičať. Rodičia ich budú trhať vzpierajúcich sa, kopajúcich, červených a vreštiacich. Pritom sa vám ujdú nielen jedovaté pohľady, ale aj nepríjemné poznámky. Na tento deň ste si vybrali Čierneho Petra najnenávidenejšieho človeka, po vás už nasleduje len tá hlúpa bábika a vaše umrnčané decko. Berte to tak, že ihrisko samotné je hračkou. Všetci rodičia dúfajú, že deti nebudú sedieť na zemi a hrať sa s bábikou, či obdivovať elektrickú štvorkolku vyhrávajúcu moderné odrhovačky. Očakávajú, že budú behať, loziť, skákať a šplhať sa. Unavia sa a budú dobre spať. Preto zvážte, či sa chcete pochváliť, aké vychytávky z najmodernejších hračiek má doma váš Riško. Na ihrisko sa totiž ešte pravdepodobne vrátite, no vaša povesť vás určite predstihne. A nálepky „snobský panáčik“ sa tak ľahko nezbavíte.

 

Za vaše dieťa nesiete zodpovednosť vy

Nečakajte, že si na ihrisku užijete chvíľu oddychu. Nuž, možno áno, ale naozaj len krátku chvíľu. Lepšie je mať oči na stopkách a sledovať pohyb svojho drobca. Ak Jurko prebieha pomedzi hojdajúce sa deti, lezie na šmykľavku po kĺzavej ploche alebo sa točí na kolotoči rýchlo a bez držania, nebude ho zachraňovať žiadny dospelý. Áno, môže sa stať, že niekto mu podá ruku, aby nespadol, ale považujte to skôr za výnimku, než pravidlo, na ktoré sa môžete spoliehať. Každý rodič, ktorý má zachrániť vašu nezbednú Tamarku, najprv vyberie chrobáka z úst svojej Lucke. Až potom, ak mu ešte zostane chvíľa času, zahrá sa na hrdinu a vy nebudete musieť utekať na detskú pohotovosť. Nespoliehajte sa preto, že si vonku vybavíte maily, alebo dohráte Angry Birds. Na Slovensku sú zranenia hlavnou príčinou smrti detí, ostražitosť by mala byť vašou najbližšou priateľkou.

 

V rámci zodpovednosti za dieťa sa očakáva, že ho aj naučíte základným pravidlám správania sa  na ihrisku. Najdôležitejšie je – žiadne bitie. Váš roztopašný Kubko si možno dokáže vybojovať ten modrý kýblik a nepustiť ho z ruky, lebo je o pol hlavy vyšší, než jeho rovesníci, no ste si istí, že ho chcete naučiť, že násilie je tou správnou odpoveďou? Navyše, určite sa jedného dňa zjaví Adamko, ktorý bude ešte väčší ako Kubko a možno s ním nebude kamarát. Ďalším dôležitým pravidlom je – nehádzať piesok. Skúste si ho sami nasypať do očí. Nič príjemné, že? Ani pre batoľatá, ktorých očká si takúto „zábavu“ užili na vlastnej koži, keď im z desiatich centimetrov vaša Simonka šľahla do tváre plnú hrsť.

 

Na každého príde rad

Hanka sa rada šmýka a Peťko sa rád hojdá. Fajn, ale to neznamená, že sa na šmykľavke nebudú striedať s inými deťmi a po chvíli hojdačku neuvoľnia ďalšiemu drobcovi. Zdvorilému správaniu a gentlemanským spôsobom môžeme drobcov učiť už od malička. Vysvetlite im a naučte ich, že každý má právo zabaviť sa na ihrisku s rovnakými atrakciami. Preto nech Hanka počká, kým sa šmykne nemotorný ročný Danko a nepredbieha ho, Peťko nech po chvíľke pustí hojdať sa Vanesku.

Tiež platí pravidlo prvého. Ak je váš Filipko na kolotoči, točí sa pomaličky, lebo je ešte malý a bojí sa rýchlosti, štvorročná Emka musí jednoducho počkať. Prípadne si k nemu sadnúť, ale točiť sa rovnakou rýchlosťou, aká vyhovuje jemu. Bol tam prvý a pokiaľ neodíde, bude sa Emka riadiť jeho pravidlami. Napriek tomu, že Emkina mama nervózne vedľa vás podupkáva a vzdychá.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti, Hračky
Zdieľať na facebooku