Úrazy detí začínajú vždy nevinne. Čo sú tie najčastejšie nástrahy?

  Foto: Bigstock

Pred niekoľkými dňami obletela svet správa o malom bábätku, ktoré malo okolo prsta na nožičke obmotaný vlas. Táto zdanlivo nevinná záležitosť však môže v dôsledku rôznych komplikácií skončiť až amputáciou končatiny. Napriek tomu, že sa ako rodičia snažíte ochrániť dieťa pred všemožnými nástrahami, drobci vždy nájdu spôsob, ako si ublížiť. Čo sa môže stať, ak ich spustíte na chvíľu z očí?

 

Náš svet je pohodlným miestom viac pre dospelých ako pre deti. Pozrite sa na maličké baterky, farebné gélové vankúšiky na pranie či obyčajnú škoricu. Zdá sa, že čokoľvek v drobných rúčkach môže viesť k rodinným tragédiám. Každý deň zomrie v Európskom regióne 115 detí v dôsledku úrazov. Na Slovensku sú zranenia hlavnou príčinou smrti detí, pričom podľa výstupov Analýzy bezpečnosti detí z roku 2012, by sa aspoň polovici z nich dalo zabrániť. Chýba nám však príslušná legislatíva, stanovenie a dodržiavanie bezpečnostných noriem.

Rodičia sa aj preto viac menej spoliehajú na seba, hoci mať oči všade okolo dieťaťa 24 hodín denne, je nadľudský výkon. Takmer každý rodič sa, hneď ako začne jeho potomok loziť, vyzbrojí krytmi na zástrčky, zábranami na skrinky či schody, odloží nože, vidličky do vyšších zásuviek. Lenže ani eliminácia týchto zjavných hrozieb nemusí na ochranu drobcov stačiť. Okolo nás sú bežne mnohé predmety, pri ktorých by nás ani nenapadlo, že môžu ohroziť deti. Aké sú to napríklad?

 

Skákacie hrady

Najčastejšie zranenia sú spôsobené pádom a patria sem napríklad podvrtnutia alebo zlomeniny, zvyčajne rúk a nôh. Je nevyhnutné, aby deti skákali na hradoch pod dohľadom rodičov, pomôžu im minimalizovať kolízie a zvyčajne nedovolia deťom vysoko riskantné skoky, ako napríklad saltá. Odborníci tiež odporúčajú, aby ste nechali svoje dieťa skákať v hrade len v tom prípade, ak sú v ňom deti podobného veku, výšky a váhy.

 

Kožné ochorenia z autosedačiek

Drobci môžu trpieť väčšími či menšími vyrážkami, vrátane najnovšieho typu dermatitíd, ktorú spôsobujú autosedačky. Tá je výsledkom kombinácie vysokej teploty v aute, prepotených poťahov a lesklého materiálu sedačky, ktorý sa dotýka jemnej pokožky batoľaťa. Zvyčajne sa toto ochorenie vyskytuje od neskorej jari do začiatku jesene a vidieť ju v podobe výsevu červených bodiek na odhalenej pokožke zozadu na nožičkách, lakťoch či hlave.

Kožní lekári nepoznajú presnú príčinu, ale ich podozrenie padá na možnú alergiu na penu použitú v materiáloch autosedačiek, prípadne na  látku, ktorú používajú výrobcovia ako prevenciu plesní. Dá sa jej predchádzať tak, že medzi dieťa a sedačku dáte napríklad tenkú bavlnenú plienku.

 

Omotaný vlas

Vlas dospelého človeka, ktorý sa napríklad pri hre s ručičkami či nožičkami bábätka môže omotať okolo jeho prštekov, dokáže zastaviť prúdenie krvi do postihnutej oblasti. Problém je, že ho len veľmi ťažko spozorujete. Všimnete si až napuchnutý palček, ktorý naberá fialovú farbu a čoraz intenzívnejší bolestný plač drobčeka. Riešenie je jednoduché – odstrániť ho. Vlások lekári často nájdu omotaný aj okolo pohlavných orgánov u chlapčekov.

 

Foto: Scott Walker

Šmykľavky n ihriskách

Zdá sa, že keď sa šmýkate na šmykľavke spolu so svojim dieťaťom, je v bezpečí. Nuž, opak je pravdou. Ak si pri šmýkaní dáte batoľa do lona, zvyšujete jeho šancu, že skončí na pohotovosti so zlomenou nohou. Gumená podrážka jeho topánok sa totiž môže zachytiť v zákrute šmykľavky prípadne na jej plastovom povrchu. Práve kvôli váhe rodiča sa nedá efektívne uvoľniť v priebehu sekundy. Navyše sa rodič môže na záver prekopŕcnuť na dieťa. Ak sa teda chcete so svojim drobcom šmýkať, jeho nôžky sa nesmú dotýkať plochy na šmýkanie, musí sedieť len na vašom tele. Ďalšou možnosťou je, že stojíte pri šmykľavke a necháte dieťa, nech sa šmýka samo.

 

Nákupné vozíky

Zranenia v nákupných vozíkoch sú v dôsledku pádu z výšky na tvrdú plochu alebo prevrhnutia vozíka, čo spôsobuje najmä zranenia hlavy, krku a zlomeniny horných i dolných končatín. Tieto nehody sa stávajú, ak sa deti vozia pridržiavaním sa z vonku vozíka alebo na ňom visia, keď sa pokúšajú stáť alebo vyliezať z košíkov. Problémom je, že vozíky nie sú vytvorené na to, aby prevážali deti, ale potraviny.

 

Televízia a nábytok

Batoľatá nelozia len po zemi, často krát sa pokúšajú vyliezať na skrinky, do zásuviek, k televízoru, buď sa načahujú za hračkou alebo len tak, zo zábavy. Lenže tieto ťažké predmety sa môžu prevrhnúť, spadnúť na drobca a priklincovať ho k podlahe. Takéto zranenia mávajú pre bábätká fatálne dôsledky. Problémom sú najmä staré televízory, ktorých sa ľudia zbavujú, keď si kúpia nové, tenké, ľahké prístroje. Zvyčajne nepoužívané televízory dajú do niektorej z izieb bez toho, aby zabezpečili vhodný stojan vzhľadom na ich rozmery a váhu.

 

Gélové vankúšiky na pranie

Malé deti si dokážu bez problémov predstaviť, že farebné, mäkučké a na dotyk nevšedné gélové pracie prášky v drobných plastových baleniach sú hračky alebo sladkosť a bez rozpakov si ich dajú do úst. Otrava je pritom treťou najčastejšou príčinou úmrtí detí v Európe (po cestných zraneniach a utopení), keď sa denne otrávi viac ako 8 detí. Tieto fatálne nehody sa najčastejšie stávajú doma. V USA dokonca Stredisko pre kontrolu a prevenciu varovalo spotrebiteľov, že gélové pracie vankúšiky sú narastajúcim nebezpečenstvom verejného zdravia, najmä pre deti mladšie ako päť rokov.

Čítajte viac o téme: Úrazy detí
Zdieľať na facebooku