Trendy vo výchove detí v roku 2016

Trendy vo výchove detí  v roku 2016
Trendy vo výchove detí v roku 2016 / Foto: Bigstock

Najväčší svetový internetový portál zameraný na rodinné záležitosti care.com, vydal tento mesiac predpovede trendov vo výchove, ktoré budú dominovať v rodinách v roku 2016. Aj keď nie všetky sa sto percentne prejavia aj na Slovensku, jemný vánok takýchto zmien už môžeme pocítiť aj u nás.

Pri zostavovaní svojich predpovedí vychádzajú tvorcovia z interných dát, novinových článkov, populárnych udalostí a skúseností rodičov. Predpovedajú nám zaujímavý rok.

„Vidíme, že rodičia, najmä tí z generácie Y (Millennials), menia od základov svoj prístup k deťom. Domácnosti majú zväčša dva príjmy, širší prístup k technológiám, menia rodičovské roly, rodinnú dynamiku, čím prinášajú niektoré vzrušujúce a pozitívne rodičovské trendy,“ hovorí Katie Bugbee, editorka portálu care.com.

 

V roku 2016 sa môžeme tešiť na:

 

Rozlúčku s helikoptérovými rodičmi. Privítame rodičovstvo založené na priateľstve, partnerstve s deťmi. Jednoducho, budeme viac v pohode, čo sa týka organizovania voľného času našich detí. Necháme ich vydýchnuť a doprajeme im čas pre seba, kedy sa môžu venovať tomu, čo ich baví. Alebo aj ničomu. Nemusia mať vyplnenú každú minútu dňa. Týmto sa začneme podobať na prarodičov, ktorí vychovávali našich rodičov.

Povznášajúcu osvietenosť. Dnešní rodičia vychovávajú deti v modernom svete, kde sa už nerieši a nebude predmetom horúcich diskusií rodová príslušnosť, sexuálna orientácia, pozornosť už nestrhne nezištná podpora ľudí s postihnutím. Našou úlohou je ukázať deťom vlastnými slovami a činmi, že rozmanitosť je prínosom, ale zároveň bežnou vecou. Heslom bude porozumenie a prijatie svojho okolia.

Väčšie nároky na tých, ktorí sa nám starajú o deti. Narastá počet tých, ktorí sú skutočne kvalifikovaní, so skúsenosťami a zvyšuje sa po nich dopyt. Na web stránke care.com v USA narástol o 25%  počet profesionálnych opatroateliek detí s vyšším vzdelaním a o 55% tých, ktorí vyžadujú, aby mali certifikáty prvej pomoci a resuscitácie.

Nové mená. Rodičia sú skutočne kreatívni, čo sa týka výberu mena pre svojho potomka. V Amerike spájajú populárne mená tak, aby vznikol jedinečný a zaujímavý novotvar. Napríklad z Eileen a Lynn vytvoria Eilynn. Tiež vidíme tzv. efekt Gilmorových dievčat. Dcéry dostávajú mená svojich matiek, nie ako to bolo populárne doteraz, keď synovia nosili mená svojich otcov.

Zjednodušovanie rodičovských povinností. Pravdepodobne najlepšou novinkou prieskumu je, že rodičia si uvedomujú, čo môžu a čo nemusia. Už netreba, aby zvládali všetko sami. Dôležité je nebáť sa požiadať o pomoc a rozdeliť si povinnosti. Zapojiť sa môžu starí rodičia, súrodenci. Ak máme dostatok peňazí, môžeme nechať starostlivosť o domácnosť na profesionálne upratovacie služby a pomocníkov.

Rozdelenie starostlivosti o deti. Tým, že obaja rodičia budú pracovať, pravdepodobne sa o deti cez týždeň postará viac ľudí. Víkendy budeme tráviť spolu ako rodina. Menej je viac. Ak strávime s deťmi menej času, bude kvalitnejší, s maximálnym zapojením rodičov.

 

Ako sa zmenil život dnešným rodičom?

Generácia Y, resp. Millennials,sú tí ktorí sa dnes stávajú rodičmi a dosiahli dospelosť v 21. storočí. Presné určenie ročníkov narodenia sa líši od autora k autorovi. Vo všeobecnosti však môžeme zhrnúť, že sú nimi tí, ktorí sa narodili medzi 1976 a 2004, plus mínus dva roky. Lenže aj tu je rozdiel mať dieťa v 18 a v 38. A ako sa zmenili trendy v rodičovstve generácie Y za posledné desaťročie?

 

Prenos detí

    Predtým: kočíkom

    Teraz: v šatke na tele

     

    Pitie

    Predtým: čaje z pohárikov s náustkom

    Teraz: čistá voda s poháru so slamkou

     

    Najlepšia zakázaná zábava

    Predtým: televízia

    Teraz: všetky zariadenia s obrazovkami (telefóny, počítače, notebooky, tablety)

     

    Uspávanky

      Predtým: klasická hudba

      Teraz: aplikácie na uspávanie pre najmenších

       

      Raňajky

      Predtým: tvarohové sladké dezerty

      Teraz: organické bio bezlepkové kaše s kvapkami bio panenského oleja lisovaným za studena

       

      Obed

        Predtým: príkrmy z obchodu

        Teraz: domáce príkrmy zo zeleniny dopestovanej vo vlastnej záhrade alebo od drobných bio pestovateľov

         

        Hračky

          Predtým: plyšáci

          Teraz: edukatívne, kreatívne, vnímavé, drevené hračky

           

          Uspávanky

            Predtým: klasická hudba

            Teraz: aplikácie na uspávanie pre najmenších

             

            Spánok

              Predtým: tréning spánku metódou vyplakania

              Teraz: spoločné spanie s bábätkom, žiadny plač

               

              Plienky

                Predtým: jednorazové plienky

                Teraz: bavlnené plienky z bio bavlny

                 

                Výchova

                  Predtým: mutitasking – okrem polovičatého počúvania dieťaťa snaha stihnúť čo najviac

                  Teraz: kvalitne vyplnený čas, počas ktorého sa rodič plne sústredí na dieťa a všetko ostatné ide bokom

                  Zdieľať na facebooku