Cestujeme s deťmi: Najkrajšie jaskyne na Slovensku. Čím je ktorá výnimočná?

Jaskyne môžete navštíviť aj s deťmi. Bude to pre ne príjemné dobrodružstvo.
Jaskyne môžete navštíviť aj s deťmi. Bude to pre ne príjemné dobrodružstvo. / Zdroj: wikimedia

Leto ešte neskončilo a ak nemáte na zostávajúce dni plány, vycestujte s deťmi za najkrajšími slovenskými jaskyňami.

 

Aj keď je Slovensko rozlohou malá krajina, ukrýva množstvo prírodných krás. Jednou z nich sú nepochybne jaskyne. Je nesmierne fascinujúce, akú krásu po stáročia príroda vytvárala a ukrývala kdesi hlboko pod zemou.

Na území našej krajiny máme 18 sprístupnených jaskýň, kde je možné absolvovať prehliadku so sprievodcom. Okrem nich je tu tiež 30 verejnosti voľne prístupných jaskýň, do ktorých je možný voľný vstup bez sprievodu. Každá z nich má svoje čaro, každá je čímsi výnimočná. Využite ešte zostávajúce voľné dni a určite niektorú navštívte!

 

Domica – najdlhšia a najznámejšia jaskyňa Slovenského krasu je zaradená do svetového prírodného dedičstva. Spolu s maďarskou jaskyňou Baradla vytvára veľký jaskynný komplex dlhý takmer 25 kilometrov.  Archeologické nálezy z jaskyne nasvedčujú tomu, že bola obývaná už v mladšej dobe kamennej. Jej mimoriadne bohatá a pestrá kvapľová výzdoba ju radí medzi najkrajšie naše jaskyne. V prípade priaznivých podmienok je v jaskyni možná aj plavba loďkou na podzemnej rieke Styx.

 

 

Demänovské jaskyne sa nachádzajú na severnej strane Nízkych Tatier a patria medzi národné prírodné pamiatky.

 

Demänovská jaskyňa slobody patrí medzi krasové jaskyne a je najnavštevovanejšou jaskyňou na Slovensku. Preteká ňou podzemný tok Demänovky, je bohato zdobená výzdobou rozličných farieb a očarí vás aj viacero jazierok.

 

Zdroj: wikimedia

 

Demänovská ľadová jaskyňa je jednou z dvoch slovenských jaskýň, kde sa celoročne udrží ľad. Patrí tiež medzi najstaršie známe európske jaskyne. Jej výzdobu tvorí zaujímavá kombinácia ľadových a sintrových útvarov. Aj v lete sa tu teploty hýbu okolo nuly, preto nezabudnite na teplé oblečenie.

 

Zdroj: wikimedia

 

Dobšinská ľadová jaskyňa je najväčšou zaľadnenou jaskyňou Slovenska a tiež jednou z najvýznamnejších ľadových jaskýň v rámci Európy. Nachádza sa na území národného parku Slovenský raj. Hrúbka podlahového ľadu dosahuje 25 metrov a ľadovú výzdobu tvoria mohutné ľadové stĺpy, ľadové stalaktity i ľadopády. Zaujímavosťou je, že v minulosti v tejto jaskyni bolo celoročne povolené korčuľovanie pre verejnosť.

 

Zdroj: wikimedia

 

Ochtinská aragonitová jaskyňa je jednou z troch aragonitových jaskýň na svete a je zapísaná na zozname UNESCO. Jaskyňa leží v Slovenskom Rudohorí. Dĺžka prehliadkovej trasy je len 300 metrov, no zaujme vás svojou unikátnou, bohatou a rôznorodou výzdobou.

 

Zdroj: wikimedia

 

Gombasecká jaskyňa je významnou jaskyňou národného parku Slovenský kras. Vďaka skutočnosti, že v nej nebývajú netopiere, sa tu zachovala výnimočná výzdoba z tenučkých trubicovitých stalaktitov, tzv. sintrových bŕk.

 

Zdroj: wikimedia

 

Harmanecká jaskyňa je ideálna pre nadšených turistov. Od parkoviska k jaskyni je najprv potrebné prejsť takmer 1,5km serpentínovou cestičkou lesom do kopca. Vyzdobujú ju útvary všetkých druhov. Očaria vás biele kvapľové útvary, sintrové jazierka i ružovkasté nástenné vodopády. Jaskyňa je tiež známa hojným výskytom netopierov.

 

Zdroj: wikimedia

 

Jaskyňa Driny – jediná sprístupnená jaskyňa na západnom Slovensku. Nachádza sa neďaleko obce Smolenice, v Malých Karpatoch. Prehliadkový okruh má dĺžku 450 m a trvá približne 35 minút. Na rozdiel od ostatných pomerne priestranných slovenských jaskýň, táto je tvorená úzkymi chodbami a zdobená krásnou kvapľovou výzdobou.

 

Zdroj: wikimedia

 

Jaskyňa Zlá diera oproti ostatným, vyššie spomenutým, nie je osvetlená elektrickým osvetlením a tak si návštevníci počas prehliadky svietia tradičnými jaskyniarskymi karbidkami prípadne vlastným osvetlením. Prehliadku absolvujete v sprievode skúseného sprievodcu s prilbou na hlave. Trasa je fyzicky nenáročná a zvládnu ju aj deti, pre ktoré bude takýto tajuplný výlet podzemím určite nezabudnuteľným zážitkom.

 

Zdroj: zladiera.sk

Čítajte viac o téme: Cestovanie s deťmi
Zdieľať na facebooku