8 vecí, ktoré by ste nikdy nemali povedať človeku, keď sa hnevá

Komunikovať s nahnevaným človekom nie je jednoduché.
Komunikovať s nahnevaným človekom nie je jednoduché. / Foto: Bigstock

Komunikovať s nahnevaným človekom nie je jednoduché. Čomu sa v takejto situácii vyhnúť?

 

Je prirodzené, že sa snažíme pomôcť blízkemu človeku, keď sa hnevá, aby sa cítil lepšie. Bohužiaľ, v snahe povedať správnu vec môžeme veci nakoniec zhoršiť tým, že povieme presne to, čo ten druhý práve nepotrebuje počuť. Ak hovoríte s niekým, kto je nahnevaný a chcete mu pomôcť prekonať negatívne emócie, tu je niekoľko fráz, ktorým by ste sa mali vyhnúť:

 

1. Reaguješ prehnane

Môžete mať pocit, že daná osoba skutočne reaguje prehnane. Ale to nie je to, čo momentálne potrebuje od vás počuť. Čokoľvek nahnevaná osoba cíti, je veľmi skutočné a nie je na vás, aby ste tieto pocity znevažovali.

 

2. Nemienim s tebou diskutovať, kým sa neupokojíš

Táto taktika môže prameniť z túžby vyhnúť sa konfliktu alebo z neschopnosti komunikovať. Ak však chcete niekomu pomôcť, je potrebné prijať aktuálne citové rozpoloženie blízkeho človeka a pomôcť mu túto situáciu prekonať. Až následne môžete spoločne hľadať riešenie situácie.

 

3. Správaš sa hlúpo

Takéto odsúdenie pocitov druhej osoby je neúctivé a znevažujúce. Je to druh osočovania. Druhá osoba sa automaticky začne brániť a konfliktu sa už nedá zabrániť. Namiesto toho sa snažte pokojne osobu vypočuť a bez unáhlených záverov sa pokúste spoločne situáciu rozobrať. Váš blízky tak bude mať možnosť sa upokojiť a získať čiastočne nadhľad nad situáciou a možno si sám uvedomí prehnanosť svojej reakcie.

 

4. Mýliš sa

Keď je niekto nahnevaný, povedať mu, že sa mýli, odvádza pozornosť od problému a podnecuje v človeku obrannú reakciu, ktorá len prehĺbi hádku. Toto je istý spôsob, ako eskalovať akúkoľvek situáciu tým, že druhú osobu postavíte do defenzívy. 

 

5. Správaš sa ako...

Či už je to matka, otec alebo ktokoľvek, koho meno môže byť pre inú osobu spúšťačom hnevu, takéto porovnanie s niekým, s kým môže mať sporný alebo komplikovaný vzťah, do značnej miery zaručene eskaluje hádku a rozhnevá každého ešte viac. 

 

6. Čo je s tebou?

Keď sú ľudia nahnevaní cítia potrebu chrániť sa. Keď poviete niečo ako: "Čo sa to s tebou deje?", hovoríte mu, že jeho hnev nie je normálnou reakciou na situáciu. Aj keď to môže byť pravda, druhá osoba to nedokáže vnímať a to môže spôsobiť, že sa budú ešte viac brániť a obhajovať svoje konanie, či pocity. 

 

7. Pozri sa na to z tej lepšej stránky

Zmýšľanie nahnevaného človeka sa riadi výlučne jeho pocitmi. Takže aj keď logicky môže byť dobrý nápad požiadať ho, aby myslel pozitívne, pravdepodobne to hneď nedokáže. Výsledkom je, že táto fráza znie znevažujúco a akoby ste ani netušili, čo nahnevaná osoba cíti alebo čo si myslí. Nie je rozumné povedať niekomu, aby ‚len myslel pozitívne‘, pretože sa od neho vyžaduje, aby bol logický a rozumný. Je možné myslieť pozitívne, ale až potom, keď je človek schopný regulovať svoje emócie a svoje fyziologické reakcie na hnev.

 

8. Musíš sa upokojiť

Táto požiadavka je úplne nemožná. Hnev vyvoláva fyzickú aj psychickú odozvu. Ľudia sa nedokážu upokojiť len tak na povel, pretože telo je pripravené chrániť sa pred vnímanými hrozbami alebo nebezpečenstvom.

 

Hnev je sekundárna emócia. Uvedomte si, že za hnevom sa často skrýva zraniteľná emócia. Je dôležité si pochopiť, že hnev je často osobný strážca. Keď je človek nahnevaný alebo rozrušený, prevládajú v ňom mnohé negatívne emócie. Môžu zahŕňať smútok, sklamanie alebo smútok. Ak chcete blízkej osobe skutočne pomôcť, skúste sa zamerať na tieto emócie namiesto hnevu.

Čítajte viac o téme: Hnev
Zdieľať na facebooku