8 krokov, ako byť dobrým rodičom

výchovné tipy
výchovné tipy / Foto: Pexels / Paul Hanaoka

Chcete byť dobrým rodičom a uspieť pri výchove vašich detí? Tu je osem výchovných tipov, ktoré vám môžu pomôcť, aby ste túto svoju rolu zvládli čo najlepšie.

 

1. Zvýšte sebaúctu vášho dieťaťa

Deti začínajú rozvíjať svoj zmysel pre seba už ako bábätká, keď sa vidia očami svojich rodičov. Vaše deti absorbujú váš tón hlasu, reč tela a každý výraz. Vaše slová a činy ako rodiča ovplyvňujú ich rozvíjajúcu sa sebaúctu viac ako čokoľvek iné. Chválenie úspechov, akokoľvek malých, v nich vyvolá pocit hrdosti. Ak necháte deti robiť veci nezávisle, budú sa cítiť schopné a silné. Naopak, znevažujúce komentáre alebo nevhodné porovnávanie dieťaťa s iným spôsobí, že sa deti budú cítiť bezcenné. Starostlivo voľte slová a buďte súcitní. Dajte svojim deťom vedieť, že každý robí chyby a že ich stále milujete, aj keď sa vám občas nepáči ich správanie.

 

2. Zdôraznite pozitívne momenty

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, koľkokrát denné negatívne reagujete na svoje deti? Možno sa pristihnete, že kritizujete alebo sa hneváte oveľa častejšie ako chválite. Ako by ste sa cítili, ak by ste mali šéfa, ktorý by sa na vás za každú chybu rozkričal? Efektívnejším prístupom je zdôrazniť chvíle, kedy deti robia podľa vás niečo správne: „Super! Ustlali ste si posteľ bez toho, aby som vás o to požiadala – to je úžasné!“ alebo "Je úžasné, že si bola taká trpezlivá, keď si sa hrala so svojou malou sestrou." Tieto vyhlásenia z dlhodobého hľadiska urobia viac pre dobré správanie vášho dieťaťa ako opakované napomínanie. Dajte si záležať na tom, aby ste každý deň našli niečo, za čo by ste mohli vaše dieťa pochváliť. Buďte štedrí s pozitívnymi emóciami, vaša láska, objatia a komplimenty dokážu zázraky a často sú pre deti dostatočnou odmenou. 

 

3. Stanovte si limity a buďte konzistentní

Disciplína je potrebná v každej domácnosti. Cieľom disciplíny je pomôcť deťom vybrať si prijateľné správanie a naučiť sa sebakontrole. Stanovenie domácich pravidiel pomáha deťom pochopiť vaše očakávania a rozvíjať vlastnú sebakontrolu. Niektoré pravidlá môžu zahŕňať: zákaz televízie, kým nie sú spravené domáce úlohy alebo zákaz udierania či osočovania. Bežnou chybou, ktorú rodičia robia, je neschopnosť dodržať dôsledky. Nemôžete očakávať, že deti budú rešpektovať pravidlá, ak ich budete sami porušovať. 

 

4. Nájdite si čas na svoje deti

Pre rodičov a deti je občas náročné stretnúť sa pri rodinnom obede, nieto ešte spolu stráviť kvalitný čas. Ale asi nie je nič, čo by deti chceli viac. Vstaňte ráno o 10 minút skôr, aby ste sa mohli spoločne s dieťaťom naraňajkovať alebo nechajte riad v dreze a namiesto toho sa choďte na chvíľu prejsť. Deti, ktoré od svojich rodičov nedostávajú takú pozornosť, akú by chceli, sa často správajú zle alebo sa správajú neprimerane, pretože tak si ich rodičia určite všimnú. Mnohým rodičom sa oplatí naplánovať si spoločný čas so svojimi deťmi. Vytvorte každý týždeň „špeciálny večer“, aby ste boli spolu a nechajte svoje deti, aby vám pomohli rozhodnúť sa, ako stráviť tento čas. Necíťte sa previnilo, ak ste pracujúci rodič a času je naozaj málo. Existuje veľa drobných vecí, ktoré môžete urobiť ako prečítať pred spaním rozprávku, vymyslieť si strašidelný príbeh, vyrobiť si spolu obľúbené jedlo a mnohé iné. Dôležité je robiť niečo spoločne.

 

5. Buďte dobrým vzorom

Malé deti sa učia veľa o tom, ako sa správať, sledovaním svojich rodičov. Čím sú mladšie, tým viac podnetov si od vás berú. Predtým, ako sa pred svojím dieťaťom rozčúlite a rozkričíte položte si otázku: Chcem, aby sa moje dieťa takto správalo? Uvedomte si, že vás neustále sledujú vaše deti. Ukazujte deťom vlastnosti, ktoré u nich chcete vidieť: rešpekt, priateľskosť, čestnosť, láskavosť, tolerancia. Prejavte nesebecké správanie. Robte veci pre iných ľudí bez toho, aby ste očakávali odmenu. Vyjadrite vďaku či kompliment. Predovšetkým sa správajte k svojim deťom tak, ako by ste chceli, aby sa aj iní správali k vám.

 

6. Urobte z komunikácie prioritu

Nemôžete očakávať, že deti budú robiť všetko len preto, že to vy, ako rodič, „hovoríte“. Chcú a zaslúžia si vysvetlenie rovnako ako dospelí. Ak si nenájdeme čas na vysvetlenie, deti nemusia pochopiť dôležitosť vašich požiadaviek. Ujasnite si svoje očakávania. Ak sa vyskytne problém, opíšte ho, vyjadrite svoje pocity a vyzvite dieťa, aby s vami pracovalo na riešení. Nezabudnite uviesť dôsledky, predkladať návrhy a ponúkať možnosti. Buďte otvorení aj návrhom svojho dieťaťa a prípadnému vyjednávaniu. Deti, ktoré sa podieľajú na rozhodnutiach, sú viac motivované, aby ich vykonali.

 

7. Ukážte, že vaša láska je bezpodmienečná

Keď musíte občas svoje dieťa konfrontovať, vyhnite sa obviňovaniu, kritike alebo hľadaniu chýb, ktoré podkopávajú sebaúctu a môžu viesť k nevôli. Namiesto toho sa snažte povzbudzovať svoje deti a hľadať spoločné riešenie. Uistite sa, že vedia, že ich ľúbite bez ohľadu na okolnosti.

 

8. Poznajte svoje vlastné potreby a obmedzenia 

Žiadny rodič nie je dokonalý. Ako každý človek máte silné a slabé stránky. Uvedomte si svoje schopnosti. Pokúste sa pracovať na svojich slabostiach. Dôležité je mať realistické očakávania voči sebe, svojmu partnerovi, ale aj svojim deťom. Nemusíte mať na všetko odpovede – buďte k sebe zhovievaví. Urobte si občas prestávku od rodičovstva a robte veci, ktoré vás robia šťastnými ako človeka (alebo ako pár). Zameranie sa na svoje potreby z vás nerobí sebca. Jednoducho to znamená, že vám záleží na vašom vlastnom blahu, čo je ďalšia dôležitá hodnota, ktorú tak naučíte svoje deti.

Zdieľať na facebooku