Čo by ste mali vedieť o kríze stredného veku?

Kríza stredného veku mnohým ľuďom  významne ovplyvní jeho život.
Kríza stredného veku mnohým ľuďom významne ovplyvní jeho život. / Foto: Unsplash / Rebe Pascual

O kríze stredného veku sa často hovorí ironicky. Ak sa niekoho ale reálne dotkne, pochopí, že to je obdobie života, ktoré významne ovplyvní jeho život.

 

Kríza stredného veku je obdobie v živote, kedy človek začína spätne posudzovať všetky aspekty života. Od úspechov, vlastnej identity, kariéry až po rodinný život. Toto často zažíva človek vo veku 35-60 rokov. Pojem „kríza stredného veku“ pochádza od Elliota Jacquesa, psychoanalytika, ktorý s týmto termínom prišiel v roku 1965 po tom, čo si všimol významné zmeny u jedného zo svojich klientov v strednom veku. Podľa Jacquesa táto kríza vyvoláva pocity depresie, úzkosti a straty súvisiace s blížiacim sa koncom života. Poznamenal tiež, že to často zahŕňa stratu kreativity a sebadôvery. Odborníci však väčšinou považujú „krízu stredného veku“ za kultúrny fenomén. Podľa výskumov len asi 10 až 20 percent ľudí skutočne čelí nejakej kríze v strednom veku. 

Rôzne zmeny, ktoré prichádzajú s touto novou etapou života, často vyvolávajú zložité emócie. Z každého štvrtého človeka, ktorý tvrdí, že mal krízu stredného veku, veľká väčšina tvrdí, že ju spôsobila skôr významná udalosť než vek. Medzi faktory, ktoré spustili krízu, patrili životné zmeny ako rozvod, strata zamestnania, strata blízkej osoby alebo presťahovanie. Keď sa dostanete do stredu svojho života, môžete začať pochybovať o veciach, ktorým ste sa rozhodli zasvätiť svoj život. Alebo možno vaše ciele a plány už nedávajú zmysel. 

 

V tomto veku však môžu muži i ženy prechádzať rôznymi emocionálnymi problémami ako napríklad:

  • klesajúca spokojnosť so životom,
  • bezcieľnosť alebo strata zmyslu života,
  • frustrácia zo zmeny životných rolí a povinností,
  • nuda a nespokojnosť so vzťahom, kariérou alebo životom všeobecne,
  • obavy o vzhľad a o to, ako vás ostatní vnímajú,
  • myšlienky o smrti, zmysle života a iných existenciálnych pojmoch,
  • zmeny energetickej hladiny - od zvýšeného nepokoja až po nezvyčajnú únavu,
  • menšia motivácia alebo záujem o dosiahnutie cieľov a aktivít, ktoré ste mali predtým radi,
  • zmeny nálady vrátane hnevu, podráždenosti a smútku,
  • zmeny sexuálnej túžby.

 

Fázy krízy stredného veku

Faktory spúšťajúce vekové utrpenie a emocionálne napätie sa môžu dosť líšiť v závislosti od situácie a okolností. No spravidla existujú tri fázy:

Spúšťač. Nejaký stresujúci moment vedie k obavám zo starnutia, straty zmyslu života alebo k strachu zo smrti. Medzi bežné spúšťače patrí strata zamestnania, zdravotné problémy, smrť alebo choroba rodiča, odsťahovanie detí alebo dokonca aj každodenné preťaženie.

Krízové obdobie. Táto fáza zvyčajne zahŕňa určité pochybnosti nad vzťahom, zmyslom života či iných otázok, ktoré si človek môže položiť. Ľudia sa často po takejto fáze pokúsia zmeniť svoj život objavovaním nových vášní, identít a sexuálnych či romantických vzťahov.

Rozhodnutie. Kríza vo všeobecnosti končí vtedy, keď sa človek cíti pohodlnejšie a začne akceptovať svoj život so všetkým čo prináša.

 

Šťastie v tvare U

Výskum, ktorý uskutočnil profesor Dartmouth David Blanchflower na státisícoch ľudí v 132 krajinách, ukazuje, že ľudia na celom svete zažívajú „krivku šťastia“ v tvare obráteného U. Počnúc 18. rokom života sa úroveň vášho šťastia začína znižovať a dosahuje vrchol nešťastia vo veku 47,2 v rozvinutých krajinách a 48,2 v rozvojových krajinách. Dobrou správou je, že úroveň šťastia sa potom postupne zvyšuje. Toto zistenie je do značnej miery univerzálne: platí nezávisle od akýchkoľvek vonkajších faktorov, ktoré by mohli ovplyvniť životnú spokojnosť a šťastie. Odborníci ešte nechápu, prečo k tomuto poklesu dochádza, ale niektorí veria, že by to mohlo predstavovať evolučnú fázu. V každom prípade to môže pomôcť vysvetliť niektoré trápenia, ktoré ľudia zažívajú v strednom veku – a poskytnúť isté uistenie, že tieto pocity nie sú trvalé a časom pominú.

 

Ako zvládnuť krízu stredného veku?

Nasledujúce stratégie môžu pomôcť produktívne prechádzať týmito komplikovanými pocitmi.

1 | Uznajte svoje pocity

Môžete sa snažiť ignorovať svoju frustráciu a dúfať, že pominie, ale odsúvanie týchto pocitov nabok zvyčajne veľmi nepomôže. Namiesto toho zvážte rozhovor s blízkymi alebo si veďte denník. Proces sebaobjavovania môžete začať aj premýšľaním nad otvorenými otázkami, ako napríklad:

  • Kedy sa cítim najviac spokojný?
  • S kým rád trávim čas?
  • Čo dáva mojim dňom zmysel?
  • Ako sa postarám o svoje vlastné potreby?

 

2| Váš život sa rozširuje, nie zmenšuje

Jednoduché uznanie postupujúceho času vám môže pomôcť prevziať kontrolu nad tým, čo môžete ovládať. Áno, starnete, ale váš život sa ani zďaleka nekončí a vaše rozhodnutia nemusia byť v súlade s predstavou spoločnosti o strednom veku. Mnoho ľudí ukončí krízu stredného veku uvedomením si množstva možností, ktoré sa im otvárajú. Robiť veci, ktoré vás robia šťastnými, vám môže pomôcť znovu získať pocit sebavedomia, cieľavedomosti a radosti. Život máte predsa len jeden a nikdy nie je neskoro začať ho žiť podľa seba.

 

3 | Starostlivosť o svoje duševné zdravie

Mnohé príznaky domnelej krízy stredného veku – smútok, podráždenosť, menší záujem o život, myšlienky na smrť – pripomínajú kľúčové príznaky depresie. Vždy je užitočné spojiť sa s odborníkom na duševné zdravie, keď sa objavia emocionálne alebo duševné príznaky, ktoré

  • pretrvávajú dlhšie ako 1 alebo 2 týždne,
  • ovplyvňujú vaše vzťahy, priateľstvá alebo pracovný výkon,
  • sťažujú starostlivosť o vaše základné potreby.

 

Je možné, že mierna úzkosť alebo depresia sa zhoršia, keď zápasíte so stresovými životnými zmenami. Terapia vám môže pomôcť bez ohľadu na váš vek alebo štádium života. V skutočnosti sa mnohí terapeuti špecializujú na poskytovanie podpory pri životných prechodoch a symptómoch duševného zdravia, ktoré sa objavujú popri týchto zmenách. Terapeut vám môže poskytnúť lepší prehľad o tom, čo sa môže stať, a pomôže vám preskúmať nové spôsoby hľadania naplnenia.

Čítajte viac o téme: Kríza stredného veku
Zdieľať na facebooku