Tieto znaky vám prezradia, že máte hypersenzitívne dieťa

Veľmi citlivé deti majú nervový systém, ktorý veľmi rýchlo reaguje.
Veľmi citlivé deti majú nervový systém, ktorý veľmi rýchlo reaguje. / Foto: Pexels

Keď počujete frázu „veľmi citlivé dieťa“ možno si predstavíte dieťa, ktoré plače už pri najmenšom probléme. Veľmi citlivé deti však majú nervový systém, ktorý veľmi rýchlo reaguje a podľa psychologičky Elaine Aronovej, autorky knihy The Highly Sensitive Child, sa tento temperament vyskytuje asi u 20 percent detí.  V prípade hypersenzitívnych detí nejde o poruchu senzorického spracovania, táto nízka tolerancia je osobnostnou črtou alebo zvláštnosťou, a nie dysfunkciou zmyslov.

 

Tieto znaky vám napovedia, že vaše deti môžu byť veľmi citlivé:

 

1. Sú veľmi empatické

Veľmi citlivé deti sú nielen emocionálne reaktívne, ale aj mimoriadne empatické. Často ich môže rozrušiť už len to, že vidia rozčúlených ľudí, ktorých milujú.

 

2. Majú problémy s oblečením

Nie je to o uprednostňovaní trička s obľúbenou postavičkou, trápia ich švy v ponožkách a svrbiace štítky, obuť im topánky býva náročné, pretože vám budú s plačom vysvetľovať, že ich tlačia, hoci ste si istí, že veľkosť je správna a veľmi zle znášajú zimné oblečenie, ktoré ich obmedzuje v pohybe.

 

3. Spracúvajú veci do hĺbky

Vidno to na skúmavých, premyslených otázkach detí, ich predčasnom používaní komplikovaných slov po tom, čo ich len niekoľkokrát počuli, alebo na ťažkostiach pri rozhodovaní, „pretože premýšľajú o toľkých možnostiach,“ dodáva psychologička Aronová.

 

4. Bežné metódy disciplíny u nich nefungujú

Prísny zvýšený hlas či krik na tieto deti nefungujú. Veľmi citlivé deti potrebujú vďaka svojmu mimoriadne silnému vnímaniu a spracovaniu jemnejší prístup. „Vysoko citlivé dieťa si osvojí všetko, čo poviete, a zosilní to,“ hovorí psychologička Jadzia Jagiellowicz, poradkyňa pre temperament z Highly Sensitive Society. "Keď niečo poviete a deti to počujú 10-krát hlasnejšie a ako 10-krát väčšiu hrozbu." Je pri nich potrebné hovoriť pokojne a vecne.

 

5. Spánok po náročnom dni nie je ľahký

Spánok poskytuje citlivým deťom dôležitý oddych aj keď vďaka ich aktívnej mysli môže byť náročné uspať ich. Dobrý spôsob, ako znížiť intenzitu podnetov a pomôcť veľmi citlivému dieťaťu upokojiť sa je séria tichých a upokojujúcich aktivít.

 

6. Nové aktivity je najlepšie zavádzať postupne

Veľmi citlivé deti môžu mať problém s novými ľuďmi alebo skúsenosťami a najlepšie sa im darí ak sú veľké zmeny  zavádzané postupne, hovorí Jagiellowicz. Prvý deň v škôlke alebo v škole, nový učiteľ alebo trénera ich môžu veľmi rozrušiť. Preto predtým, ako začnú s akoukoľvek novou aktivitou je potrebné zoznámiť ich s tým, čo príde a podrobne s nimi prebrať všetky detaily.

 

7. Ich zmysly sa zdajú byť veľmi silné

Počujú lietadlá skôr ako ktokoľvek iný a zacítia aj ten najmenší zápach, ktorý je pre ostatných takmer nepostrehnuteľný. Rýchlo si všimnú aj jemné zmeny vo vzhľade ľudí alebo miest, ako napríklad kus nábytku, ktorý bol presunutý. Deti sú citlivé na hluk, ako napríklad sušiče rúk vo verejných toaletách, ale zľaknúť sa môžu aj pri zvuku splachovacieho záchoda. Veľmi citlivé dieťa sa môže dokonca zľaknúť aj štekajúceho psa vonku.

 

8. Špinavé a mokré oblečenie je pre ne neprijateľné

Náhradné oblečenie je nevyhnutnou súčasťou vašich vychádzok. Mokré alebo oblečenie od piesku nevydrží dlho na telách detí so zvýšeným vnímaním. Dokonca aj pocit piesku medzi ich prstami môže byť pre ne príliš náročný na zvládnutie. Tieto deti sa zvyknú vyzliecť a vyzuť kdekoľvek na verejnosti bez ohľadu na počasie, len aby uľavili svojim zmyslom.

 

9. Vychovávať ich je výzva, ale aj dar

Rodičovstvo veľmi citlivého dieťaťa môže byť výzvou – najmä pre rodičov, ktorí sami nie sú veľmi citliví, alebo ktorí si želajú, aby ich dieťa bolo flexibilnejšie alebo prispôsobivejšie. Jagiellowicz zdôrazňuje, že je dôležité byť tolerantný k citlivosti vášho dieťaťa. Snažte sa nebrať ich reakcie a správanie osobne a zamerajte sa na to, aby ste im pomohli prekonať intenzívne chvíle znížením množstva stimulácie. Tým, že im poskytnete stabilnú a bezpečnú základňu na objavovanie sveta vlastnou rýchlosťou – dáte im „korene a krídla“, ako to nazýva Jagiellowicz – môžete ich pripraviť na budúci úspech. 

Zdieľať na facebooku