Fakty o rodičovstve, ktoré vám nikto nepovedal

sú veci, ktoré vám zvyčajne pred narodením detí nikto nepovie.
sú veci, ktoré vám zvyčajne pred narodením detí nikto nepovie. / Foto: Pexels

Existujú skúsenosti, postrehy a pocity týkajúce sa rodičovstva, ktoré sú univerzálne či už ste novým rodičom alebo sa vám práve narodilo štvrté dieťa. Pravdepodobne sa budete vedieť stotožniť s niekoľkými faktami o rodičovstve, pred ktorými vás nikto predtým nevaroval.

 

Budete spochybňovať svoje rodičovské zručnosti

Budete o sebe ako rodičovi neraz pochybovať

Skôr alebo neskôr prídu dni, kedy si budete vyčítať, ako ste sa ako rodič zachovali. Či už ste na svoje dieťa neprimerane kričali alebo ho nejako potrestali. Každý rodič to pozná, no bez ohľadu na okolnosti si opakujte, že robíte všetko najlepšie ako viete.

 

Aspoň raz svojmu dieťaťu nechtiac ublížite

Či už necháte dieťa na sekundu bez dozoru a ono si ublíži alebo odniekiaľ spadne alebo ho nechtiac udriete či poškriabete. Toto sa stane každému rodičovi minimálne raz. Nevyčítajte si to.

 

Rodičovstvo je oveľa ťažšie, ako ste čakali

Najskôr koliky, prebdené a prechodené noci, prerezávanie zubov, prvé choroby. No tento zoznam nekončí ani s pribúdajúcim vekom dieťaťa. Každé obdobie dieťaťa prináša nové príležitosti na strach, obavy a starosti. No to už patrí k výchove detí. 

 

Začnete používať hlášky svojich rodičov

Na začiatku si to možno neuvedomíte. Ale keď jedného dňa poviete niečo ako: „Keď ti ja upracem  všetky hračky už ich nenájdeš,“ šokuje vás ako rýchlo ste použili slová, ktoré ste ako deti počúvali vy.

 

Váš život sa úplne zmení

Stanete sa detským tlmočníkom

Na chvíľu budete jediný, kto bude rozumieť svojim deťom. Takže sa im v podstate stanete tlmočníkom a svojmu okoliu budete vždy prekladať, čo povedalo vaše dieťa. 

 

Nakoniec váš účet Netflix navrhuje už len detské rozprávky

Je piatok večer a vy máte po dlhej dobe konečne pár minút na to, aby ste si sadli a pozreli si konečne nejaký seriál. Ale v zozname odporúčaní vidíte len samé detské rozprávky, pretože okrem vašich detí nikto iný televíziu nesleduje.

 

Skladanie detského oblečenia je nekonečné

Jeden kôš s detskou bielizňou vám trvá poskladať štyrikrát dlhšie ako veci pre dospelých. Trvá celú večnosť spárovať všetky tie mini ponožky!

 

Rozprávať sa s priateľmi, ktorí nemajú deti bude náročné

Váš svet sa dennodenne točí okolo detí. Vaše zážitky sa najčastejšie týkajú vás a vašich detí. Vaši priatelia vám zase chcú porozprávať o práci, cestovaní a najnovšej knihe, ktorú čítajú, či filme, ktorý videli v kine – o všetkom, na čo už dlho nemáte čas. Nájsť znovu spoločnú reč môže byť náročné. Nie je to nikoho vina. Proste to tak je. Vaše životy sa nateraz uberajú iným smerom.

 

Už vás nič neprivedie do rozpakov

Po zážitkoch s dojčením na tých najmenej pravdepodobných miestach, prekonaním búrlivého  obdobia vzdoru či emocionálnymi výkyvmi vášho dospievajúceho tínedžera vás už naozaj len tak hocičo na verejnosti neuvedie do rozpakov.

 

Uvedomíte si, že deň nemá dosť hodín

Nezáleží na tom, koľko máte detí a aké sú staré, niekedy máte jednoducho pocit, že aby ste zvládli všetky tie povinnosti okolo detí a domácnosti potrebovali by ste o dosť dlhší deň ako len 24 hodín.

 

Každý výjazd z domu je dobrodružstvo

Či už idete len na prechádzku alebo na celodenný výlet budete mať pocit, že sa balíte na dovolenku do zahraničia. Zimné obdobie je obzvlášť náročné. Vychystať deti na obyčajnú krátku prechádzku je vždy malé víťazstvo. 

 

Občas sa budete cítiť obmedzovaní svojimi deťmi

Tieto pocity zažívajú najmä rodičia, ktorí okolo seba nemajú rodinu, ktorá by mohla pomôcť či prísť občas dieťa postrážiť. Takže vždy keď budete chcieť ísť niekam bez detí či už k lekárovi, či len niečo vybaviť na úrad, budete musieť najskôr nájsť niekoho, kto vám dieťa postráži. 

 

Stanete sa úplne inou osobou

Získate novú super schopnosť: Predvídať udalosti

Pripraviť sa na všetky možné scenáre, ktoré vás môžu pri deťoch postretnúť je nemožné. No ako správni rodičia máte teda pre istotu vždy v zálohe náhradné oblečenie, vlhčené vreckovky, toaletný papier, fľašu s vodou a mnoho iného len, aby vás niečo len tak nezaskočilo. 

 

Zdokonalíte svoju schopnosť nevydať žiaden zvuk

Obzvlášť bábätká citlivé na akýkoľvek zvuk dokážu vo svojich rodičoch nájsť dovtedy netušenú schopnosť ako sa dostať po uspatí z postele bez akéhokoľvek zvuku. Presne totiž viete, kde vŕzga posteľ, či ktorej časti podlahy sa vyhnúť, aby náhodou nezaškrípala. 

 

Budete sa smiať viac, ako ste si kedy mysleli, že je vôbec možné

Deti sú vtipné. Veľmi. Robia a hovoria tie najzábavnejšie veci a vy budete ochotne so svojím okolím tieto zábavné historky a hlášky o svojich deťoch zdieľať.

 

Prestanete míňať peniaze na seba a začnete na svoje deti

A prinesie vám to viac radosti, než ste si kedy predstavovali. Nech nakupujete čokoľvek, ak nájdete sekciu pre deti, tak si vždy prezriete čo ponúkajú.

 

Vaše osobné veci budú zničené

Nie je možné udržať zadné sedadlá v aute čisté

Bez ohľadu na to, ako často čistíte svoje auto, zdá sa, že už nikdy  neuniknete rozliatym tekutinám a rozdrveným keksíkom, nehovoriac o kope hračiek a prázdnych obalov, ktoré pokryjú zadnú časť okolo autosedačiek. Vaše auto už nikdy nebude rovnaké.

 

S mnohými obľúbenými vecami sa budete musieť rozlúčiť

Ak si niektoré veci dostatočne neskryjete hrozí, že vaše dieťa sa k nim dostane a zničí vám ich. Zlomené okuliare, prasknutý displej na telefóne, roztrhané knihy a časopisy sú len zlomok z toho, čo deti dokážu.

 

Váš vzťah k jedlu sa zmení

Väčšinu vašich jedál zjete buď super rýchlo alebo postojačky

Nebudete mať čas sadnúť si a vychutnať si jedlo, pretože práve vtedy, keď to urobíte, vaše dieťa potrebuje vymeniť plienku či utrieť zadok, udrie sa a bude potrebovať pofúkať boliestku. Jednoducho stále niečo. Preto keď sa vám podarí konečne sadnúť si k jedlu, bez toho, aby ste si to uvedomili, vaše jedenie sa zmení na preteky s časom.

 

Naučíte sa v dome pašovať sladkosti a iné pochúťky, ako keby to boli nelegálne drogy

Každý sa už niekedy schoval pred dieťaťom, keď mal chuť na niečo sladké, ale nechcel, aby ho deti videli. Ale deti dokážu vyňuchať čokoládu ako nikto iný. Keď započujete detský cupot občas sa uchýlite k napchaniu celého obsahu do úst naraz.

 

Budete z mnohých vecí úprimne šokovaní

Hovienka budú súčasťou vašich dní ešte dlho

Nikto vám nepovie, koľko hovienok budete riešiť. V skutočnosti môžu zdravé batoľatá kakať naozaj veľakrát denne. A keď začnú jesť pevnú stravu začne to páchnuť. A s tým sa musíte dennodenne vyrovnávať. 

 

Rodičovstvo je veľmi osamelé

Nikto vám nepovie, ako šialene osamelo sa občas budete cítiť. V skutočnosti nezáleží na tom, či ste mama v domácnosti alebo pracujúci rodič. Váš voľný čas takmer vždy zaberá starostlivosť o vaše deti. Môžete mať pocit, že kým všetci ostatní žijú bežný život vy sa doma zatvorení točíte v nekončenom kolotoči tých istých únavných povinností. Z tohto dôvodu je mimoriadne dôležité vyhradiť si pravidelne nejaký čas aj bez detí, ak je to možné aspoň občas. 

 

Rodičovstvo je občas nudné a všedné

Táto realita je pre mnohých rodičov obrovským kultúrnym šokom. Keď pominie všetko vzrušenie z príchodu bábätka, môže byť naozaj nudné robiť to isté deň čo deň. Nekonečný cyklus kŕmenia, uspávania a prebaľovania či po stýkrát čítanie tej istej rozprávky staršiemu dieťaťu stačí na to, aby ste mali pochybnosti či to psychicky ustojíte.

 

Vaše manželstvo už nikdy nebude rovnaké

Tak málo času koľko sa vám ako páru dostane je veľmi náročné ustáť. Dokonca aj počas vzácnych chvíľ sa vaše rozhovory budú točiť okolo vašich detí.

 

Aj keď byť rodičom môže byť niekedy šialene náročné byť niekoho mamou alebo otcom je jednou z najobohacujúcejších skúseností v živote. Budete milovať – a často aj nenávidieť – niektoré fázy rodičovstva. V skutočnosti stačí pochopiť, že každá etapa v živote detí je jedinečná a nenahraditeľná. Už sa nikdy nevráti. Rodičovstvo treba prijať so všetkým, čo k tomu patrí.

Zdieľať na facebooku