Prečo by každý domov mal mať detský kútik na upokojenie?

Psychologička Laura Markham odporúča rodičom, aby pre zvládanie náročných emócií zriadili deťom doma kútik na upokojenie.
Psychologička Laura Markham odporúča rodičom, aby pre zvládanie náročných emócií zriadili deťom doma kútik na upokojenie. / Foto: Bigstock

Ak chcete svoje dieťa naučiť konštruktívne spôsoby zvládania hnevu či negatívnych emócií začnite tým, že mu ponúknete pokojné miesto a pochopenie. Dajte mu najavo, že je v bezpečí, že ho ľúbite, aj keď je nahnevané a že mu chcete v tomto momente pomôcť. Potom, keď sa upokojí, podporte ho, aby ste spoločne vyriešili akýkoľvek problém, ktorý má. Tento prístup je základom toho, aby vaše dieťa akceptovalo svoje emócie a naučilo sa ich zvládať. A to je základ toho, čo nazývame emočná inteligencia.

Tento prístup upokojenia vášho rozrušeného dieťaťa nie je len psychologickým učením. Pomáha vášmu dieťaťu vybudovať nové nervové spojenia, aby sa nabudúce ľahšie upokojilo. Zakaždým, keď upokojíte svoje rozrušené dieťa, jeho telo uvoľní upokojujúce hormóny a neurotransmitery, ktoré posilňujú tieto samoupokojujúce neurónové siete. Vaše dieťa začína rozvíjať "vagový tonus", čo znamená, že blúdivý nerv sa stáva účinnejším pri upokojovaní emócií dieťaťa, keď je rozrušené. To je začiatok jeho emocionálnej odolnosti. Takže zakaždým, keď upokojíte svoje dieťa a pomôžete mu cítiť sa bezpečne a pochopene, pomáhate mu vybudovať taký nervový systém, ktorý mu umožní upokojiť sa po zvyšok jeho života.

Psychologička Laura Markham, ktorá je autorkou knihy Peaceful Parent, Happy Kids odporúča rodičom, aby pre zvládanie náročných emócií zriadili deťom doma kútik na upokojenie.

 

Kútik na upokojenie

Všetci rodičia poznajú chvíle, kedy sú deti nahnevané, uplakané alebo rozcitlivené, či už pre nám známe a pochopiteľné príčiny alebo nie. Preto každý domov (ale aj trieda) potrebuje kútik na upokojenie. Je to miesto, kde sa ľudia vo vašej domácnosti alebo triede môžu utíšiť. Rodič je nevyhnutnou súčasťou procesu spracovania negatívnej emócie malého dieťaťa, čo znamená, že vaše dieťa vás potrebuje, ak sa má upokojiť. Takže keď sa vaše dieťa rozčúli, vytvorte si spoločný rituál, vezmite ho do upokojujúceho kútika a pomôžte mu cítiť sa bezpečne, pokojne a pochopené. Keď si vaše dieťa zvykne na to, že ho v tomto útulnom mieste upokojujete, samo ho začne používať, keď sa bude potrebovať dostať opäť do pohody.

 

Ako by mal byť kútik zariadený?

Môžete sa rozhodnúť, kde chcete umiestniť svoj upokojujúci kútik. Pri jeho zariaďovaní nechajte svoje dieťa zapojiť sa do pridávania vecí, ktoré bude považovať za upokojujúce. Kútik môže obsahovať veľké kreslo alebo stačí aj mäkučký koberec. Dr. Laura Markham odporúča:

  • Fotku vašej rodiny. Výskumy ukazujú, že keď deti vidia fotografiu blízkej osoby, ktorej dôverujú, pomáha im to upokojiť sa.
  • Plyšové zvieratká.
  • Tabuľka zobrazujúca tváre s rôznymi emóciami.
  • Detské knihy o emóciách.
  • Bublifuk (pretože fúkanie nás posúva do hlbšieho a pomalšieho dýchania)
  • Rôzne upokojujúce aktivity ako senzorické vrecúška či krabice.
  • Je tiež užitočné, aby si deti mohli pustiť meditáciu pre deti, čo je skvelý upokojujúci zvyk, s ktorým treba začať už v prvých rokoch. Môžete tiež nahrať krátku nahrávku, v ktorej im poviete, ako veľmi ich máte radi, a zaspievate upokojujúcu pieseň.

 

Ako upokojujúci kútik používať?

Nečakajte, kým bude vaše dieťa rozrušené. Choďte do kútika, aby si vaše dieťa zvyklo na tento priestor ako na upokojujúce miesto, kde vykonáva skľudňujúce aktivity. Môžete vziať do kútika aj dve deti naraz len sa uistite, že máte dve samostatné kreslá alebo každé dieťa má vlastné miesto, aby sa nehádali o to, kto kde sedí. Potom trvajte na tom, že základným pravidlom v útulnom kútiku je hovoriť potichu a nekričať. Do kútika však nemôžete dieťa len tak poslať upokojiť. Vášmu dieťaťu by to nepripadalo ako príležitosť cítiť sa lepšie, ale skôr ako trest. Dr. Markham preto zdôrazňuje: „Ak pošlete svoje dieťa do kútika samo, pripadá mu to ako vyhnanie. Žiadne dieťa nechce byť poslané preč, aby sa upokojilo. Takže vždy choďte so svojím dieťaťom, aby si vytvorilo pozitívne asociácie s upokojujúcim kútikom.“ Dáte mu tak najavo, že zostanete so svojím dieťaťom a pomôžete mu upokojiť sa a že ho budete milovať bez ohľadu na negatívne emócie, ktoré práve prežíva.

Buďte dieťaťu príkladom, a keď sa rozčúlite tiež sa choďte upokojiť do kútika. Časom si vaše dieťa zvykne chodiť s vami do upokojujúceho kútika a vychutnávať si tam pohodlie, a keď bude rozrušené, začne tam smerovať samo a bude vás volať, aby ste mu robili spoločnosť. V emočne vypätých situáciách sa tak posilňuje váš vzťah, takže bude neskôr ochotné viac spolupracovať.

Zdieľať na facebooku