Ako naučiť dieťa prevziať zodpovednosť za svoje správanie

Prevziať zodpovednosť za svoje konanie nie je ľahké.
Prevziať zodpovednosť za svoje konanie nie je ľahké. / Foto: Bigstock

Má vaše dieťa tendenciu viniť ostatných takmer zo všetkých chýb a nepríjemností? „Deti v tomto veku nechápu, že každý robí chyby. Obviňovanie niekoho je jednoducho spôsob, ako sa vyhnúť negatívnym následkom,hovorí Kate Roberts, Ph.D., psychologička z Bostonu.

Napriek tomu je dôležité upriamovať ich pozornosť, že aj keď sa stretnú s negatívnymi situáciami, ktoré zapríčinili, je správne prevziať za ne zodpovednosť.

 

Tipy, ako naučiť deti prestať sa ospravedlňovať a začať niesť zodpovednosť

Tieto tipy pomôžu vášmu dieťaťu prejsť od výhovorky „Ja za to nemôžem“  k prevzatiu zodpovednosti za svoje činy.

 

1. Zostaňte pokojný

Vyhnite sa hádkam s dieťaťom, keď trvá na tom, že niečo nie je jeho chyba. Namiesto toho reagujte pokojne. Ujasnite si, že ospravedlnenie správania dieťaťa neznamená, že zaň nie je zodpovedné. Povedzte mu: „Každý je zodpovedný za to, ako sa správa“.

 

2. Podporujte osobnú zodpovednosť

Naučte svoje dieťa rozlišovať medzi vysvetlením, výhovorkou a ospravedlňovaním svojho správania. Vysvetlenie prijíma osobnú zodpovednosť, zatiaľ čo pri výhovorke majú ľudia tendenciu obviňovať iných ľudí. Vysvetlenie má pomôcť ostatným pochopiť situáciu, zatiaľ čo ospravedlnenie je zvyčajne určené na ospravedlnenie chyby. Deti (rovnako ako mnoho dospelých) majú niekedy problém rozpoznať rozdiel. Pomôžte vášmu dieťaťu zistiť, že medzi obviňovaním iných a prijatím osobnej zodpovednosti je veľký rozdiel. Zahrajte si rôzne hypotetické situácie a požiadajte dieťa, aby zistilo, kedy sa ospravedlňujete, a naopak, kedy ponúkate vysvetlenie. Povzbudzujte svoje dieťa, aby upozorňovalo na vysvetlenia a výhovorky, keď spolu sledujete nejaký film alebo čítate knihu. Ako jeho porozumenie rastie, lepšie rozpozná, kedy sa ľudia snažia vyhnúť osobnej zodpovednosti.

 

3. Naučte dieťa riešiť problémy

Keď sa vaše dieťa pokúša obviňovať ostatných ľudí zo svojich chýb a problémov, zamerajte sa na to, ako vy sami reagujete. Napríklad, ak povie: „Dostal som zlú známku z môjho projektu, pretože učiteľ mi nevysvetlil, ako na to,“ spýtajte sa, „A čo si s tým mohol urobiť?“ Je dôležité, aby dieťa pochopilo, že mohlo požiadať o vysvetlenie alebo vyhľadať pomoc, namiesto toho, aby učiteľku obviňovalo zo zlej známky. Je potrebné, aby vaše dieťa dokázalo rozpoznať, že má na výber, ako bude reagovať. Ak dieťa jeho sestra kopne, nemusí ju biť. Namiesto toho môže požiadať o pomoc, povedať jej, aby prestala. Učte svoje dieťa, že bez ohľadu na to, čo sa okolo neho deje, je v konečnom dôsledku zodpovedné za svoje vlastné rozhodnutia.

 

4. Zdôraznite poučenie z chýb

Naučte svoje dieťa, že chyby sú príležitosťou na učenie. Keď deti považujú chyby za spôsob, ktorý im môže pomôcť učiť sa a posunúť sa vpred, je menej pravdepodobné, že sa pokúsia zakryť svoje chyby alebo z nich obviňovať iných ľudí. Ukážte im, že robiť chyby nie je zlé, ale je dôležité sa z týchto chýb poučiť, aby sa neopakovali. Pochváľte svoje dieťa, že hovorí pravdu alebo preberá zodpovednosť za svoje správanie.

 

5. Držte sa svojich pravidiel

Všetci občas povolíme vo svojich pravidlách. Ak vás však pravidelne žalostné prosby dieťaťa presvedčia, aby ste nevymáhali trest, vaše dieťa zistí, že nemusí brať pravidlá vážne. Aby sa naučilo vlastnej zodpovednosti, musí sa naučiť akceptovať dôsledky svojich slov, činov a rozhodnutí. „Jediný spôsob, ako to dosiahnuť, je, ak budete dodržiavať svoje pravidlá a disciplínu,“ hovorí doktor Dembo, autor knihy Skutočný účel rodičovstva.

 

6. Uľahčite im to

Ak chcete, aby za vami vaše dieťa prišlo vždy s pravdou, pokúste sa zachovať pokoj pri vyjadrovaní svojej nespokojnosti s nevhodným správaním. Tým, že ostanete pokojný a prístupný, je pravdepodobnejšie, že sa vaše dieťa pred vami nebude báť priznať svoje chyby a zlyhania. Dajte mu vedieť, že každý robí chyby, a najdôležitejšie je, aby hovorilo pravdu, poučilo sa zo situácie a pokúsilo sa napraviť svoje chyby. Potom sa porozprávajte o tom, čo mohlo vaše dieťa urobiť inak, ako to môže vylepšiť a aj o prípadných následkoch. Nezabudnite ho pochváliť za čestnosť a prevzatie zodpovednosti.

Zdieľať na facebooku