Prečo sa vďaka izbovým rastlinám cítite lepšie?

Zdravšie prostredie si môžeme vytvoriť aj vďaka izbovým rastlinám.
Zdravšie prostredie si môžeme vytvoriť aj vďaka izbovým rastlinám. / Foto: Pexels

Aktuálne väčšinu svojho času trávime v interiéri, preto by sme sa mali snažiť vytvoriť pre seba čo najzdravšie prostredie. Jednoduchou a zároveň krásnou cestou, ako to urobiť, je priniesť si domov trochu zelene, pretože tá pre človeka prináša mnoho zdravotných benefitov.

 

Výhody pestovanie izbových rastlín

Rastliny nie sú len pekným bytovým doplnkom, ale aj cennými pomocníkmi.

 

Izbové rastliny môžu pomôcť znížiť hladinu stresu

Štúdia, ktorá bola publikovaná v časopise Journal of Physiological Anthropology zistila, že rastliny vo vašej domácnosti alebo kancelárii vám môžu pomôcť, aby ste sa cítili pohodlnejšie a pokojnejšie. V štúdii dostali účastníci dve rôzne úlohy: presadiť izbovú rastlinu alebo dokončiť krátku počítačovú úlohu. Po každej úlohe vedci zmerali biologické faktory spojené so stresom vrátane srdcovej frekvencie a krvného tlaku. Zistili, že práca s kvetmi znižovala stresovú reakciu účastníkov. Počítačová úloha na druhej strane spôsobila prudký nárast srdcovej frekvencie a krvného tlaku, aj keď účastníkmi štúdie boli mladí muži zvyknutí na prácu s počítačom. Vedci dospeli k záveru, že práca s rastlinami môže znížiť fyziologický aj psychický stres.

 

Izbové rastliny

 

Rastliny môžu zlepšiť vašu pozornosť

V štúdii, do ktorej bolo zapojených 23 účastníkov, dali vedci študentom do učebne buď umelú rastlinu, živú rastlinu, fotografiu rastliny a niektorí účastníci štúdie nemali vo svojom okolí žiadnu rastlinu Skenovanie mozgu účastníkov ukázalo, že študenti, ktorí študovali so skutočnými živými rastlinami v triede, boli pozornejší a lepšie sa koncentrovali ako študenti v ostatných skupinách.

 

Rastliny vám môžu pomôcť rýchlejšie sa zotaviť z choroby

Ak sa budete pozerať na rastliny a kvety, môže to urýchliť vaše zotavenie z choroby, úrazu alebo chirurgického zákroku. Výsledky výskumu z roku 2002 odhalili, že ľudia zotavujúci sa z niektorých chirurgických zákrokov potrebovali menej liekov proti bolesti a mali kratší pobyt v nemocnici ako tí, ktorí sa počas zotavovania nemali možnosť pozerať na živé rastliny.

 

Rastliny môžu zvýšiť vašu produktivitu

Viaceré štúdie zistili, že rastliny v pracovnom priestore zvyšujú produktivitu aj kreativitu. Jedna často citovaná štúdia z roku 1996 zistila, že študenti v počítačovom laboratóriu pracovali o 12 percent rýchlejšie a boli menej stresovaní, keď boli rastliny umiestnené v blízkosti. V štúdii z roku 2004 vedci vyzvali ľudí, aby vytvorili tvorivé slovné asociácie. Podávali lepšie výkony, keď bola v miestnosti rastlina. A štúdia z roku 2007 ukázala, že ľuďom s väčším počtom rastlín v pracovnom priestore trvalo menej chorých dní a boli pri práci produktívnejší.

 

Rastliny môžu vylepšiť váš celkový pohľad na prácu

Výskumníci požiadali o rozhovor viac ako 440 zamestnancov spoločnosti Amazon v Indii a Spojených štátoch. Zistili, že tí, ktorých kancelárske prostredie obsahovali prírodné prvky, ako sú izbové rastliny, pociťovali väčšiu spokojnosť s prácou a väčší záväzok voči organizácii ako tí, ktorí nepracovali s prírodnými prvkami. Vedci tvrdia, že prírodné prvky pomáhajú tlmiť účinky pracovného stresu a úzkosti.

 

Izbové rastliny zvyšujú aj spokojnosť pri práci. / Foto: Pexels

 

Rastliny zlepšujú kvalitu vzduchu v interiéri

Izbové rastliny sú prospešné pre naše zdravie pretože uvoľňujú kyslík a absorbujú oxid uhličitý. Rastliny do seba absorbujú organické a anorganické chemické látky, ktoré sa nachádzajú v znečistenom vzduchu. Tieto chemické látky sa potom v rastlinách rozkladajú na jednoduchšie zlúčeniny, z ktorých rastliny získavajú energiu. Vďaka tomuto procesu, ktorý prebieha v rastlinách, dýchame čistý vzduch. Štúdia NASA Clean Air Study z roku 1989 bola projektom pod vedením NASA zameraným na výskum spôsobov čistenia vzduchu vo vesmírnych staniciach v snahe nájsť najefektívnejšie bežné izbové rastliny na filtrovanie toxínov a škodlivých látok zo vzduchu. Výsledky naznačujú, že okrem absorpcie oxidu uhličitého a uvoľňovania kyslíka fotosyntézou môžu niektoré bežné izbové rastliny poskytovať aj prirodzený spôsob odstraňovania prchavých organických látok. Štúdia ďalej uvádza, že efektívne čistenie vzduchu sa dosahuje v prípade, ak máte aspoň jednu rastlinu na 9,3 m2. Tento rozsiahly výskum NASA ukázal, že izbové rastliny dokážu odstrániť až 87 percent toxínov vo vzduchu za 24 hodín.

 

Účinné prírodné čističe vzduchu v domácnosti podľa výskumu NASA

Počas výskumu vznikol zoznam rastlín, ktoré účinne čistia ovzdušie. Medzi ne napríklad patrí:

 

Lopatkovec

Táto rastlina zo vzduchu dokonale odstraňuje niektoré z najbežnejšie vyskytujúcich sa prchavých organických zlúčenín, a to formaldehyd, benzén a trichlóretylén a amoniak, ktorý sa nachádza v čistiacich prostriedkoch na okná, voskoch na podlahu, osviežovačoch vzduchu a hnojivách. Dráždi oči, spôsobuje kašeľ a bolesti hrdla. Lopatkovec dokáže redukovať aj obsah toluénu a xylénu vo vzduchu.

 

Fikus benjamín ničí formaldehyd a xylén, ktorý sa používa v gumách, pri spracovaní kože, vo farbách, a nachádza sa aj v cigaretovom dyme a výfukových plynoch.

 

Aloe vera  veľmi efektívne čistí vzduch tak, že v noci uvoľňuje kyslík a pohlcuje oxid uhličitý. Zo vzduchu dokáže absorbovať dokonca aj benzén, ktorý sa často nachádza v práškoch na pranie, liekoch a pesticídoch. Môže byť tiež v cigaretovom dyme, výfukových plynoch, lepidlách a voskoch na nábytok. Spôsobuje podráždenie očí, ospalosť, závraty, búšenie srdca, zrýchlený pulz, bolesti hlavy, pocity zmätenosti a v niektorých prípadoch až bezvedomie.

 

Potosovec zlatý

Potosovec zlatý je tiež známy ako „diabolský brečtan", je veľmi nenáročná rastlina. Má kaskádové listy, vďaka ktorým je krásnym interiérovým doplnkom. Nepotrebuje príliš veľa svetla a dokonca sa mu darí aj v tmavej miestnosti. Eliminuje formaldehyd a oxid uhoľnatý zo vzduchu a efektívne čistí vzduch od benzénu.

 

Svokrin jazyk

Je to jedna z najlepších rastlín na čistenie vzduchu od formaldehydu, ktorý sa môže nachádzať v čistiacich prostriedkoch, toaletnom papieri, vreckovkách, no nájdete ho dokonca aj v produktoch na  intímnu starostlivosť. Okrem toho čistí vzduch aj od trichlóretylénu, benzénu a xylénu. Svokrin jazyk je vhodný aj do vlhkej kúpeľne.

Čítajte viac o téme: Zdravie, Duševné zdravie
Zdieľať na facebooku