Naučiť deti pozitívne vnímať vlastné telo je dôležité. Viete, ako na to?

Vplyv rodičov je veľmi silný aj na to, aký obraz si o sebe dieťa vytvorí. 
Vplyv rodičov je veľmi silný aj na to, aký obraz si o sebe dieťa vytvorí.  / Foto: Bigstock

Vplyv rodičov je veľmi silný aj na to, aký obraz si o sebe dieťa vytvorí. 

 

Pozitívne vnímanie vlastného tela a z toho vyplývajúce sebavedomie môžu každému dieťaťu v živote veľmi pomôcť. Nízka sebaúcta môže na druhej strane viesť k zdravotným problémom. „Ak sa deti nenaučia cítiť sebaistotu vo svojom tele, je u nich vyššie riziko vzniku porúch stravovania, nálady a úzkostných porúch,“ vysvetľuje Kerry Heath, certifikovaná špecialistka na poruchy stravovania. Výskum ukazuje, že deti začínajú rozprávať o problémoch tela už vo veku 5 rokov. Preto je dôležité, aby rodičia začali tieto rozhovory čo najskôr. Odborníci vysvetľujú jednoduché spôsoby, ako môžu rodičia pristupovať k lekciám o pozitivite k svojmu telu ešte skôr, ako dieťa nastúpi do škôlky.

 

1 | Dávajte pozor na to, čo hovoríte

Negatívne rozhovory o vašom vlastnom tele alebo váhe môžu byť pre deti škodlivé. Malé deti tak zachytávajú správu, že jeho telo by sa malo hodnotiť na základe určitých vlastností. Ak sa vaše dieťa vyjadrí negatívne o svojom tele, uznajte jeho pocity s empatiou. Odborníci navrhujú povedať napríklad: "Je mi ľúto, že sa ti toto na tvojom tele nepáči, ale podľa mňa je zdravé a dokonalé.“

 

2 | Vytvorte pozitívne väzby na jedlo

Objavujte nové jedlá so svojimi deťmi, varte spolu a naplánujte si jedálniček na týždeň. Ukážte svojim dieťaťom, že jedlo je dobré, výživné a potrebné.

 

3 | Uznajte rozdiely

Ak vaše dieťa skríkne: „Mami, tá pani je tučná!“ nekarhajte ho. Namiesto toho odpovedzte napríklad: „Zlatko, ľudia majú rôzne tvary a veľkosti." To dieťa učí prijatiu všetkých ľudí.

 

4 | Učte deti o svojom tele

Nabádajte dieťa, aby spoznalo svoje telo. Rodičia môžu začať pomenúvať časti tela - ruky, nohy, prsty na rukách, nohách, nose a očiach už od 6. mesiaca. „Do 1 roka sa objaví základné pochopenie tela, a rodičia by mali povzbudiť deti, aby ukazovali na niektoré časti tela a pomenovali ich,“ hovorí Natalie Geary, pediatrička a zakladateľka Veda Health v Miami. Keď sa deti začnú v zrkadle spoznávať medzi 15. a 24. mesiacom doktorka navrhuje, aby rodič stál s dieťaťom pred zrkadlom a hovoril napríklad: „Kde máš uši?“ A potom dodal: „Tvoje uši sú úžasné, pomáhajú ti počuť.“

 

5 | Uprednostnite zdravie pred váhou

Celkový pozitívny obraz o tele by mal byť viac o zdraví a pohode ako o hmotnosti a vzhľade, a je dôležité, aby to deti vedeli. Kľúčom je zameranie sa na zdravú životosprávu. Radšej sa zdržte diskusií o pravidlách stravovania, o tom, čo nie je dovolené a čo dieťa nesmie jesť, namiesto toho mu radšej každodenne ukazujte a ponúkajte správne vyváženú stravu.

 

6 | Podporujte deti, aby boli aktívne

Fyzická aktivita ide ruka v ruke s dobrým zdravím a deti by mali byť nabádané k tomu, aby si našli aktivity, ktoré rady robia už od raného detstva. Rodiny, ktoré majú dostatok pohybu a ten je súčasťou ich pravidelnej rutiny, budú tiež s veľkou pravdepodobnosťou vychovávať deti, ktoré pravidelne cvičia a cítia sa dobre vo svojom tele. Snažte sa nehovoriť o cvičení ako o spôsobe zhadzovania kilogramov. Deti, ktoré sú nútené cvičiť kvôli chudnutiu, znenávidia cvičenie a zároveň sa naučia nenávidieť svoje telo.

 

7 | Zdravo sa bavte o jedle

Ak vaše dieťa bojuje s jedlom, je dôležité, aby sa jedálenský stôl nestal bojiskom, ale bezpečným miestom na diskusiu. Naplňte svoj stôl výživnými potravinami a hovorte o tom, prečo je dôležité, aby sme k jedlám konzumovali zeleninu a ovocie. „Povedzte napríklad svojim deťom, že zelenina a ovocie dodávajú nášmu telu energiu na hranie, dobrú náladu a pomáhajú nám zdravo rásť.“ Používajte jednoduché výrazy, ktorým deti rozumejú. „Rozdeľte jedlo, ktoré vaša rodina zje, do troch skupín - vždy, niekedy a zriedka,“ navrhuje doktor Ilan Shapiro, pediater a riaditeľ zdravotnej výchovy v spoločnosti AltaMed Health Services v Los Angeles. V kategórii vždy sú zdravé a výživné jedlá, ktoré sa jedia každý deň ako bielkoviny, šalát a zelenina. V skupine niekedy môže byť napríklad biele pečivo, červené mäso a podobne. Čo sa týka kategórie zriedka tam zaraďte občasné prehrešky ako chipsy, čokoládová tyčinka, šišky alebo zmrzlina. „Vysvetlite deťom, že v tejto kategórii môžu byť potraviny, ktoré chutia dobre, ale majú vysoký obsah cukru alebo tukov a nie sú zdravé pre naše telo,“ hovorí doktor Shapiro.

 

8 | Dajte pozor na obraz z médií

Vaše dieťa bude pravdepodobne vystavené vďaka médiám alebo sociálnym sieťam nereálnym štandardom krásy. Poučte deti o tom, ako vznikajú takéto fotografie, ale aj čo všetko musia podstupovať modelky, aby boli úspešné. Dajte svojim deťom vedieť, že ľudí nemožno posudzovať podľa hmotnosti a vzhľadu.

Zdieľať na facebooku