Chystáte sa po prvý raz s dieťaťom k zubárovi? Tieto tipy vám pomôžu zvládnuť to bez traumy

Deti sú veľmi citliví a vnímaví pacienti, preto je dôležité si u nich budovať dôveru v lekárov už od prvej návštevy.
Deti sú veľmi citliví a vnímaví pacienti, preto je dôležité si u nich budovať dôveru v lekárov už od prvej návštevy. / Foto: Bigstock

Deti sú veľmi citliví a vnímaví pacienti, preto je dôležité si u nich budovať dôveru už od prvej návštevy, ktorá sa odporúča od prvého roka dieťaťa. Ako pripraviť dieťa na prvú návštevu u zubára? 

 

Cieľom prvej návštevy je zoznámenie sa s prostredím, personálom a získanie si kladného vzťahu k vyšetreniu a následnému ošetreniu. Takúto návštevu je potom vhodné opakovať každého pol roka. Včasné stretnutia sú nevyhnutné pre zaistenie správneho vývoja zubov dieťaťa. Ďalšou významnou výhodou je, že návšteva zubára v mladom veku umožňuje deťom pohodlnosť a vytvorenie pozitívneho vzťahu k samotnej návšteve, vďaka čomu budú nasledovné stretnutia menej komplikované.

 

Ako postupovať pri prvej návšteve zubára

Je vhodné naplánovať prvú návštevu v čase, keď má dieťa zúbky úplne zdravé, nič ho nebolí a ani ho nič netrápi. Pokiaľ bude rodič zo strachu prvú návštevu odkladať a príde až v čase, keď má dieťa bolestivý problém, je pravdepodobné, že návšteva zubára bude preňho veľmi nepríjemným zážitkom, navyše spojená s dlhodobým strachom alebo traumou. Prvá návšteva by mala prebehnúť hravou formou, dieťa sa zoznámi s prostredím zubnej ambulancie, so zubárom a sestričkou. Dieťa si môže vyskúšať, aké je to sedieť v zubárskom kresle. Niektoré deti to zvládnu samy, iné môžu sedieť rodičom na kolenách. Tie statočnejšie detičky otvoria ústa a dovolia zubárovi, aby im aj „spočítal zúbky“. Prvá návšteva by mala byť pre dieťa najmä pozitívnym zážitkom. Aj keď si možno nebude návštevu zubného lekára pamätať (vy si iste budete), tak ďalšia návšteva mu môže pripomenúť, ako sa v tomto prostredí príjemne cítilo. Ak dieťa nadobudne dôveru a prostredie pozná, tak v prípade problému nebude také vystrašené, ako keby prišlo prvýkrát s bolesťou.

 

Tipy, ako si uľahčiť návštevu u  zubára

  1. Dieťa by malo byť pred prvou návštevou spokojné, najedené a vyspaté. U menších detí je najvhodnejší termín návštevy doobeda a u starších detí niekedy môže lepšie fungovať stretnutie skoro popoludní. Snažte sa vyhnúť sa neskorším stretnutiam, pretože deti môžu byť unavené, čo môže ovplyvniť celkový dojem dieťaťa z návštevy.
     
  2. Príďte na objednaný termín presne na čas, aby ste v ambulancii nečakali. Dieťa sa pár minút po príchode môže začať nudiť a je dôležité, aby bola návšteva zubára príjemná od vstupu do čakárne po východ z ambulancie. Tiež sa môže stať, že z ambulancie začuje zvuk vŕtačky alebo plač iného dieťaťa, čo môže v dieťati vyvolať veľký strach. Ak to nie je možné vyriešiť inak a predsa len musíte stráviť čas čakaním v čakárni, mal by byť strávený hraním. Dnes sú už v mnohých čakárňach obrazovky s rôznymi programami alebo hrací kútik, ak nie prineste si hračky z domu. Oboje odvedie pozornosť dieťaťa a zabaví ho. To potom nie je zbytočne mrzuté z čakania a ľahšie tak znesie prípadný stres súvisiaci so zubnou prehliadkou.
     
  3. Po príchode do ambulancie dieťa predstavte a povedzte mu, kto je zubný lekár a kto sestrička a čo robia.
     
  4. Najvhodnejšie je naplánovať prvú návštevu dieťatka v rámci vašej preventívnej prehliadky. Dieťatko len vezmete so sebou a uvidí vás, že si necháte prezrieť zuby.
     
  5. Často je užitočnejšie vôbec nehovoriť o návšteve zubára, najmä ak majú sami rodičia obavy. Deti zachytia akékoľvek negatívne emócie, ktoré prejavia rodičia, a to potom pochopiteľne ovplyvní vnímanie dieťaťa. Ak sa rodič príliš strachuje o to, ako to jeho dieťa zvládne, zbytočne tento strach prenesie na svoje dieťa, ktoré síce nechápe, prečo by sa malo báť, ale už pri prvej návšteve bude zbytočne vystrašené.
     

Ako sa môže pripraviť rodič

Je tiež dôležité nemať očakávania od svojho dieťaťa. Počas návštevy môžu niektoré deti ochotne otvoriť ústa a vychutnať si tento zážitok, zatiaľ čo iné nie, rovnako ako sa niektoré deti nerady strihajú alebo používajú bezpečnostné pásy v aute. V rámci prípravy môžete:

 

  • Poskytnite svojmu zubárovi úplnú históriu zdravia vášho dieťaťa. Ak vaše dieťa užíva nejaké lieky, pripravte si zoznam liekov a dávok.
  • Pre istotu majte k dispozícii kontaktné informácie pediatra vášho dieťaťa.
  • Ak máte nejaké konkrétne otázky, na ktoré sa má zubný lekár obrátiť, napíšte si ich, aby ste sa ich nezabudli opýtať

 

Po prvej návšteve zubára

Po dokončení prvej návštevy je čas začať pripravovať svoje dieťa na druhú návštevu. Často diskutujte o návšteve so svojím dieťaťom a pripomínajte mu pozitívne veci, ktoré sa stali, napríklad:

  • Vôbec nič ťa pri kontrole nebolelo.
  • Zubár ti len spočítal všetky zuby a teraz konečne vieme, koľko ich máš.
  • Za odvahu si dostal novú zubnú kefku
  • Keď tam nabudúce pôjdeme, bude to zase zábava.
Zdieľať na facebooku