Skoré vianočné ozdobovanie domácnosti dokáže ľudí urobiť šťastnejšími

Radosťou nás napĺňa už samotné očakávanie Vianoc.
Radosťou nás napĺňa už samotné očakávanie Vianoc. / Foto: Pexels

Ak patríte medzi ľudí, ktorí majú postavený stromček dlho pred Vianocami, odborníci majú pre vás dobrú správu. Tajomstvom je technika, ktorú psychológovia nazývajú vychutnávanie, je to vlastne spôsob, ako naplno absorbovať špeciálne okamihy života. Inými slovami, premýšľanie a plánovanie dovolenky rozširuje vašu blaženosť o niekoľko týždňov. Jedna štúdia zistila, že týždne očakávania pred dovolenkou znamenajú pre ľudí obdobie šťastia a vzrušenia. A presne tak je to i s Vianocami. Aké výhody prináša skoré ozdobovanie domácnosti?

 

1 | Návrat k detstvu

„Vo svete plnom stresu a úzkosti sa ľudia radi spájajú s vecami, ktoré im robia radosť, a vianočná výzdoba vyvoláva silné pocity z detstva,“ vysvetľuje psychoanalytik Steve McKeown. "Ozdoby sú jednoducho cestou k tým starým detským magickým emóciám. Takže včasné vytiahnutie vianočných ozdôb to známe detské vzrušenie ešte predĺži." Ako dodáva psychoterapeutka a autorka knihy 13 vecí, ktoré psychicky silní ľudia nerobia, Amy Morin, sviatky vyvolávajú nostalgiu, ktorá môže priniesť aj určitú povznášajúcu pozitivitu. "Nostalgia pomáha spájať ľudí s ich minulosťou a pomáha ľuďom pochopiť ich identitu. Pre mnohých je včasné vytiahnutie vianočných ozdôb spôsob, ako sa znova spojiť s detstvom."
 

2 | Šírenie radosti pre vaše okolie

Napríklad skoré vytiahnutie vianočných svetielok môže priniesť radosť ľuďom vo vašom okolí a tiež vám pomôže získať nových priateľov. Časopis The Journal of Environmental Psychology uvádza, že ozdobenie vášho domova na sviatky hovorí vašim susedom, že ste prístupní a ľudia vnímajú tých, ktorí si sviatočné dekorácie pripravujú, ako priateľskejších. Začiatkom tohto roka ľudia v USA začali uprostred pandémie koronavírusov rozsvecovať svoje vianočné svetlá na znak nádeje.

 

3 | Spomienka na blízkych

Pre niektorých ľudí je vianočná výzdoba spôsob, ako si pripomenúť na dobré časy s blízkymi, ktorí už zomreli. "Sviatky môžu slúžiť ako pripomienka toho, keď milovaný človek ešte žil," hovorí Amy Morin.  „Pre ľudí, ktorí stratili niekoho blízkeho, môžu sviatky slúžiť ako pripomienka šťastných časov, ktoré s touto osobou prežili v minulosti. Skoré zdobenie im môže pomôcť cítiť sa viac v spojení s touto osobou.“

 

4 | Strávenie viac času s rodinou

So všetkými sviatočnými prípravami a nákupmi sa sezóna môže zmeniť na jeden veľký kolotoč. Vyhraďte si radšej čas na vianočné zdobenie skôr, aby ste si mohli oddýchnuť a skutočne si tento okamih užiť so svojou rodinou skôr, ako začne všetko predvianočné šialenstvo. Vyberte si spoločnú aktivitu, na ktorej môžete spoločne pracovať, napríklad pečenie medovníkov alebo výroba vianočných ozdôb spoločne s deťmi.

 

Zdobenie vianočného stromčeka v dostatočnom predstihu / Zdroj: Pexels

 

Tipy od odborníkov, ako si vychutnať sviatočné obdobie

  • Dajte si prestávku. Skúste si urobiť prestávku uprostred rozdávania darčekov alebo počkajte hodinu, kým počas sviatočnej hostiny podáte dezert. Aj krátka prestávka v niečom príjemnom môže zvýšiť vašu úroveň potešenia.
     
  • Vytvorte si mini tradície. Ak sa spolu s rodinou zapojíte do krátkeho rituálu, skôr ako urobíte niečo, čo musíte počas sviatkov spraviť, vaše spoločné zážitky sa tým ešte zintenzívnia. Študenti, ktorým bolo povedané, aby si rozbaľovali a jedli čokoládovú tyčinku špecifickým spôsobom krok za krokom, si ju oveľa viac vychutnali. Nájdite spôsoby, ako zmeniť zdobenie stromov na zábavnú rutinu.
     
  • „Odfoťte“ si vzácne momenty vo svojej hlave. Ak vytvoríte mentálny obraz určitej situácie ako je napríklad tvár vášho dieťaťa, keď sa zahryzne do medovníka, môžete si tieto obrázky v mysli znova prehrať a okamžite oživiť pozitívne emócie.
     
  • Prejavte vďačnosť. Výskum naznačuje, že akt poďakovania môže  zvýšiť naše vlastné šťastie už tým, že si viac uvedomíme pozitívne pocity.
Čítajte viac o téme: Vianoce s rodinou
Zdieľať na facebooku