Prečo s deťmi využívať gameschooling?

Hry deti učia mnoho. Dajte im v ich živote dostatočný priestor.
Hry deti učia mnoho. Dajte im v ich živote dostatočný priestor. / Zdroj: Pexels

Hry učia deti mnoho. Dajte im v ich živote dostatočný priestor.

 

Pojem gameschooling znamená učenie sa prostredníctvom hier. Môže sa pritom jednať o kúpené stolné hry alebo o hry, ktoré si vytvoríte doma. Prečo by ste mali zvážiť gameschooling ako metódu domáceho vyučovania? Pretože kým deti klasický spôsob výučby veľmi rýchlo prestane baviť, hrať hry sa deti môžu celé hodiny. Gameschooling má veľmi veľa pozitív:

  • Hry vytvárajú pozitívnu rodinnú kultúru.
  • Dobré hry precvičujú mozog.
  • Hry rozvíjajú medziľudské schopnosti.
  • Zlepšujú schopnosť sústrediť sa.
  • Deti s a učia tímovej práci.
  • Učia deti spravodlivosti.
  • Zdokonaľujú schopnosť prijať spravodlivú prehru.
  • Zlepšujú slovné vyjadrenie detí.

 

Ako sa dieťa môže učiť hraním hier?

Aj tie najzákladnejšie hry učia malé deti zručnostiam, ako je napríklad prejav férového športového správania. Správnymi hrami môžete posunúť hranie svojich detí na úplne novú úroveň, ktoré si vyžadujú vytváranie skutočnej stratégie a kritické myslenie. Pretože hry sú vo svojej podstate zábavné, je oveľa pravdepodobnejšie, že deti dokážu byť dlhšie sústredené.

 

Aké hry hrať?

Na trhu je obrovské množstvo stolových hier pre deti rôznych vekových kategórií. Ak nechcete nakupovať množstvo hier, mnoho komunít či materských centier poskytuje zdieľanie hier s inými. V antikvariátoch sa tiež často predávajú stolové hry za rozumné ceny a v niektorých knižniciach sú k dispozícii hry, ktoré si môžete zahrať priamo na mieste.

 

Hry pre deti od 6 rokov

Dobble

Dobble je skvelá postrehová hra s jednoduchými pravidlami. Plechová krabička obsahuje 55 kruhových kariet. Na každej karte je osem odlišných a rôzne veľkých obrázkov. Každé dve karty majú práve jeden z obrázkov rovnaký. Základným princípom hry Dobble je čo najrýchlejšie tento obrázok nájsť. Hra podporuje logické myslenie a rýchlo rozhodovanie.

 

Tučniaky na ľade

Táto hra je vynikajúcou logickou hrou a právom sa zaradila medzi najlepšie smart hry. Cieľom hry je naskladať do všetky dieliky s tučniakmi a to tak, aby postavičky stáli na stanovených miestach podľa zadania. Nie je to však také ľahké, pretože každý z dielikov je posúvateľný a je potrebné odhaliť aj jeho správne nastavenie aj polohu. Hra obsahuje 60 zadaní rozdelených podľa obtiažnosti. Výborne precvičuje logické myslenie, priestorovú orientáciu a predstavivosť.

 

Ligretto

Ligretto je jednoduchá rýchla hra, v ktorej si deti precvičujú postreh. Všetci hráči hrajú súčasne a snažia sa čo najskôr zbaviť svojich kariet. Môže poslúžiť aj ako výuková pomôcka pre rýchlejšie zvládnutie číslic.

 

Cortex

V hre Cortex deti čelia ôsmim rôznym typom úloh. Precvičujú si logické myslenie, pamäť, postreh, ale taktiež i schopnosti rozpoznávať predmety podľa hmatu alebo riešiť úlohy pod časovým tlakom.

 

Hry pre deti od 10 rokov

iKNOW

Tato hra preveruje znalosti v štyroch kategóriách, a to osobnosti, svet, ľudská tvorba a udalosti. Celkovo obsahuje 1600 otázok. Princíp hry je jednoduchý na začiatku každého kola sa prečíta otázka a hráči sa rozhodujú, koľko nápovedí budú chcieť počuť, kým na otázku odpovedajú. Čím menej nápovedí, tým viac bodov získajú za správnu odpoveď. Zároveň je možné vsadiť na iného hráča, či odpovie dobre, alebo zle. Ide o zábavnú vedomostnú hru, pri ktorej sa deti naučia veľa zaujímavých faktov.

 

Dixit

Dixit je vykladacou príbehovou hrou, v ktorej sa rozprávač snaží popísať kartičku, ktorú položí skrytú na stôl. Ostatní hráči následne položia na stôl po jednej karte. Všetky karty sa zamiešajú, otočia a hráči hádajú, ktorú kartu rozprávač popisoval. Jednoduchá hra na precvičenie fantázie, logického uvažovania a predstavivosti, vciťovanie sa do spoluhráčov a presné vyjadrovanie.

 

Písmenkobranie

Náučná hra pre 2-3 hráčov, ktorí pomocou písmenkových kociek skladajú slovíčka, za ktoré získavajú body. Balenie obsahuje 25 kociek s písmenkami. Hru je možné hrať dvoma spôsobmi. Úlohou hráčov je skladať slová z 5 vylosovaných kociek, ktoré si navliekajú na špagátiky. Pri navlečených kockách už nie je možné zmeniť poradie, ale hráči ich môžu obracať okolo osi a odhaľovať písmená z ďalších strán kocky. V závislosti od vylosovaného čísla hráči skladajú slová s počtom 2 až 5 písmen. Hra je zameraná na tréning myslenia, rozšírenie slovnej zásoby a výučbu správneho pravopisu.

 

Timeline Slovensko

Hra obsahuje 110 kariet približujúcich dejiny Slovenska, od vynálezov cez hudbu, objavy, či literatúru až po historické udalosti. Deti musia umiestňovať jednu zo svojich kariet na časovú os. Vyhráva ten, kto správne umiestni všetky svoje karty. Ideálny spôsob, ako deti zábavným spôsobov naučiť veľa faktov z dejín Slovenska.

Čítajte viac o téme: Hry pre deti
Zdieľať na facebooku