Harmónia doma je pre deti nevyhnutná. Chráni ich pred vznikom viacerých problémov

Konflikty medzi rodičmi patria medzi hlavné príčiny problémov u detí.
Konflikty medzi rodičmi patria medzi hlavné príčiny problémov u detí. / Foto: Bigstock

Ak vytvoríte deťom harmonický domov, dáte im do života ten najcennejší dar.

 

Domáce prostredie, v ktorom sa členovia rodiny správajú k sebe navzájom s rešpektom a spoločne pracujú na riešení problémov chráni deti pred emocionálnymi, psychickými či sociálnymi problémami v neskoršom veku, tvrdia vedci. Keď dokážeme budovať pokojné a láskyplné vzťahy, naše deti sa cítia bezpečnejšie a viac milované. Pozitívny jazyk, aktívne počúvanie a vzájomná empatia pomáhajú udržiavať pokojné a šťastné rodinné prostredie. „Deti sa učia, ako sa správať k ostatným a ako riešiť konflikty podľa toho, čo vidia vo svojom vlastnom živote,“ hovorí Mary Wood z University of Wisconsin-Extension. "Pretrvávajúci konflikt medzi rodičmi môže byť hlavným faktorom ťažkostí u detí." Medzi tieto ťažkosti patrí zvýšená agresivita a nepriateľstvo, asociálne správanie, problémy s učením, problémy s riešením problémov, depresia a zlé medziľudské vzťahy, ktoré pretrvávajú až do dospelosti. To však neznamená, že rozdiely či nezhody sú zlé. Ako hovorí Mary Wood: "Problémy sa objavujú často, môžeme však rásť a učiť sa tým, že im budeme čeliť priamo, a že budeme pracovať na tom, ako porozumieť ostatným."

 

Ako vybudovať harmonický domov?

Mary Wood ponúka osem tipov, ktoré vám pomôžu vybudovať šťastnejší domov.

 

1 | Urobte si z rodiny najvyššiu prioritu

Naozaj silné a súdržné rodiny majú svoj rodinný život a rodinných členov vo svojom živote na prvom mieste. Žiadna práca, známi či iné okolnosti nedokážu narušiť plánované spoločné chvíle. Deti sú tak ušetrené mnohým sklamaniam a zároveň časom ocenia toto gesto a rovnako si ho prenesú do svojich neskorších rodín.

 

2 | Venujte svoj voľný čas rodinným príslušníkom či už spoločne alebo niektorým osobitne

Každá chvíľa, ktorú strávite so svojou rodinou či len deťmi sa u nich zapisuje vo forme spomienok, na ktoré si môžu v horších časoch spomenúť. Pre vás to môže byť obyčajná činnosť ako spoločné púšťanie šarkana, no pre deti môže ísť o nezabudnuteľný zážitok strávený s rodičmi.

 

3 |Nezabúdajte pravidelne hovoriť dôležité slová a vety

V harmonických rodinách poznajú silu slov ako „odpúšťam ti“, „skúsime to znova“ a „ľúbim ťa“.

 

4 | Vytvárajte a udržiavajte rodinné rituály. Rituály a tradície sú základom rodinného života

Sú obzvlášť dôležité dnes, kedy je času na deti menej a do vzťahov sa nám vkrádajú technológie, ktoré nás tiež oberajú o čas a pozornosť. Pokúste sa zaviesť základné pravidlo rodiny, ktorým by malo byť, že sa jedáva za jedným stolom s ostatnými členmi rodiny.

 

5 | Buďte k dispozícii svojim deťom

Bez ohľadu na to, ako ste zaneprázdnení dajte svojim rodinným príslušníkom vedieť, že sa na vás môžu kedykoľvek obrátiť. Obzvlášť deti musia vedieť, že ste pre ne k dispozícii nech sa deje čokoľvek.

 

6 | Naučte svoje deti, ako milovať a byť milovaný

Pre dieťa neexistuje nič dôležitejšie ako vedomie, že je milované. Vaše deti musia bezpochyby vedieť že ich máte radi, ale aj že sa milujete navzájom.

 

7 | Používajte slová s rozumom

Hovorte so svojím partnerom a deťmi spôsobom, ktorý je láskavý.  Nie vždy sa to samozrejme darí, ale neútočte, neznevažujte a neposmievajte sa z nikoho. Vyberajte slová opatrne a vaše deti sa to naučia od vás. "Slová totiž môžu v spomienkach znieť navždy," hovorí Wood.

 

8 | Hovorte o svojom partnerovi a deťoch pozitívne či už na verejnosti, ale aj v súkromí

To, čo hovoríme o členoch rodiny hovorí o tom, ako si ich vážime a čo si o nich myslíme. Nikto nie je dokonalý a neustále poukazovanie na chyby iných alebo sťažovanie si na konkrétne správanie tento problém nenapraví. Môže ho však naopak zhoršiť.

 

Spoločnou prácou na pestovaní dôvery, náklonnosti a rešpektu pomôžete vytvoriť miesto, kde sa všetci členovia rodiny cítia bezpečne, milovaní a podporovaní. Vytvoríte im tak bezpečné a harmonické miesto, kde sa môžu uchýliť pred životnými problémami.

Zdieľať na facebooku