Toxickí starí rodičia? Babka a dedko, ktorí vedia všetko lepšie ako vy

Niekedy sa starí rodičia môžu ukázať ako egoistickí a manipulatívni a namiesto pomoci vám vychovu detí sťažujú.
Niekedy sa starí rodičia môžu ukázať ako egoistickí a manipulatívni a namiesto pomoci vám vychovu detí sťažujú. / Zdroj: Pexels

Pre mnohých z nás sú starí rodičia úžasní ľudia, ktorí milujú naše deti rovnako ako my, a sú nám nenahraditeľnou oporou pri výchove našich detí. Ale niekedy sa starí rodičia môžu ukázať ako egoistickí a manipulatívni, a to môže zmeniť rodinné vzťahy na nikdy nekončiacu drámu. 

 

Ak máte podozrenie, že vaše deti môžu mať do činenia s týmto druhom prarodičov, existujú spôsoby, ako situáciu zmeniť alebo aspoň čiastočne zlepšiť. Existujú kroky, ktoré môžete podniknúť, aby ste zmiernili stres a vytvorili opäť dobré vzťahy vo svojej rodine.

 

Ako sa prejavujú toxickí starí rodičia?

Znevažujú vás ako rodiča

Pre toxických starých rodičov to, čo robíte, nie je nikdy dosť dobré a vždy vedia všetko lepšie. Často podkopávajú a znevažujú to, čo robíte a hovoríte ako rodič. A najradšej to robia pred deťmi. Tento typ starých rodičov spravidla nerešpektuje pravidlá a hranice, ktoré ste určili pri výchove vašich detí, a rutinu, ktorú ste si vytvorili, premení na úplný chaos.

 

Neustále zasahujú do vašich rodičovských rozhodnutí

Ak vaši rodičia alebo svokrovci občas odignorujú vaše podmienky pokiaľ ide o starostlivosť o vaše dieťa, nejde o toxického starého rodiča. Ale ak sa to deje stále a všetky vaše pravidlá sa neustále porušujú, s najväčšou pravdepodobnosťou máte do činenia s týmto typom starých rodičov. Takíto starí rodičia pochybujú o všetkých vašich rozhodnutiach a ich správnosti a hádajú sa s vami priamo pred vašimi deťmi.

 

Dávajú vám pocit viny, aby vás mohli manipulovať

Toxickí starí rodičia často používajú manipuláciu, aby donútili vás a vaše deti urobiť to, čo chcú. Ak ste vy alebo váš manžel zažili formy manipulácie ako deti, je pravdepodobné, že vaši rodičia alebo svokrovci sa budú pri komunikácii s vašimi deťmi riadiť rovnakým vzorom. Frázy, ktoré manipulatívni starí rodičia hovoria, môžu byť rôzne:

  • Budem smutná, keď nespravíš...
  • Nebudem ťa mať rád, ak...
  • Nedostaneš žiadne darčeky, ak...
  • Ty ma asi nemáš rád, keď nechceš...

 

Hrajú sa na obete

Hra na obete sa často používa ako prostriedok na riadenie správania iných ľudí a manipuláciu, či už je to zámerné alebo nie. Starí rodičia môžu vo vás vyvolať pocit viny, sebectva a frustrácie tým, že zdôraznia, koľko pre vás a vaše deti urobili alebo robia a ako by ste si to mali viac vážiť.

 

Snažia sa kúpiť si lásku a pozornosť svojich vnukov

Je úplne v poriadku, keď starí rodičia rozmaznávajú svoje vnúčatá darčekmi z času na čas, toxickí starí rodičia si však pomocou darčekov „kupujú“ lásku a pozornosť. Spravidla kupujú príliš veľa darčekov a bez toho, aby vás požiadali o povolenie. Dary, ktoré dávajú, používajú ako prostriedok na manipuláciu.

 

Nezdravo porovnávajú deti navzájom

Ak sa starí rodičia rozhodnú vidieť len jedného vnuka a druhého budú ignorovať, je to varovný signál toxického vzťahu. Starí rodičia si tak vyberú obľúbeného vnuka tak, že porovnávajú deti a hovoria im napríklad: „Nie si taký šikovný ako tvoja sestra“ alebo „Tvoj brat to urobil lepšie.“

 

Veria, že majú právo tráviť všetok čas so svojimi vnúčatami

Pre toxických starých rodičov iní starí rodičia neexistujú a chcú v živote svojich vnukov obsadiť prvé miesto. Nechcú sa deliť o čas, ktorý trávia so svojimi vnúčatami, s nikým iným a trvajú na tom, aby spolu trávili, čo najviac času. Často prichádzajú na návštevu neohlásene, vymýšľajú deťom lákavý program, bez toho, aby to s vami prebrali a vyvolávajú vo vás pocit viny, ak máte program, do ktorého nie sú zahrnutí.

 

Čo môžete urobiť, aby ste vytvorili zdravý vzťah s takýmto typom starých rodičov?

Základné pravidlo, na ktoré treba pamätať je, že vy ste rodičom svojich detí. Máte právo rozhodnúť, kde je hranica. Môžete rozhodnúť, čo je prijateľné a čo neprijateľné správanie ostatných ľudí voči vašim deťom i voči vám.

 

Porozprávajte sa s nimi. Povedzte im, ako sa pri ich konaní cítite a ako ovplyvňujú vaše deti. Môže to znieť celkom očividne, ale niekedy si myslíme, že ľudia v okolí dokážu odhadnúť, ako sa cítime, a vyhýbame sa tomu, aby otvorene o svojich pocitoch rozprávali.

 

Stanovte si jasné hranice. Ste rodičom a vaše dieťa je ešte malé, je len na vás, aby ste sa rozhodli, čo je pre neho najlepšie. Ak si myslíte, že by vaše dieťa malo dodržiavať pravidlá zdravého stravovania, mať prísny časový harmonogram pred spaním a nedostávať určité darčeky, povedzte starým rodičom o týchto pravidlách a vyžadujte ich dodržiavanie.

 

Buďte aktívnym poslucháčom a oceňte ich starostlivosť. Ak s vami rodičia alebo svokrovci nesúhlasia, buďte pokojní a neberte to príliš osobne. Vypočujte si ich uhol pohľadu a vecne im vysvetlite, prečo ste sa rozhodli tak ako ste sa rozhodli. Povedzte im, že chápete ich pohľad, ale to vaše rozhodnutie nezmení. Nezabudnite poďakovať starým rodičom za lásku a pozornosť voči vašim deťom.

 

Na chvíľu obmedzte komunikáciu. Ak máte pocit, že ste vyčerpali všetky možnosti a situácia sa nezlepšila, východiskom môže byť dočasné obmedzenie kontaktu a komunikácie vášho dieťaťa s toxickými starými rodičmi. Nech sa už rozhodnete pre čokoľvek, nezabudnite, že prerušenie vzťahov so starými rodičmi môže byť pre vaše dieťa v konečnom dôsledku škodlivé. Preto skôr ako sa rozhodnete obmedziť komunikáciu, dôkladne si všetko premyslite a uistite sa, že výber, ktorý urobíte, je pre vaše deti naozaj najlepší.

Čítajte viac o téme: Starí rodičia
Zdieľať na facebooku