Ako sa s deťmi rozprávať o správach v médiách?

Deti sa stretávajú v správach s rôznymi negatívnymi informáciami. Mnohé z nich nedokážu samy spracovať.
Deti sa stretávajú v správach s rôznymi negatívnymi informáciami. Mnohé z nich nedokážu samy spracovať. / Foto: Bigstock

Deti sa stretávajú v správach s rôznymi negatívnymi informáciami. Mnohé z nich nedokážu samy spracovať. Dôležité je, aby dieťa cítilo, že má v rodičovi oporu a ten mu poskytol primeraným citlivým spôsobom dostatok informácií.

 

Pomôžte svojmu dieťaťu porozumieť aktuálnemu dianiu v spoločnosti pomocou týchto krokov:

1 | Zistite, čo už vaše dieťa vie

Spýtajte sa svojho dieťaťa, čo vie o aktuálnej udalosti. Väčšie dieťa alebo dospievajúceho sa môžete spýtať, čo o tejto téme počulo v škole alebo na sociálnych sieťach od rovesníkov.

 

Postupujte podľa informácií získaných od svojho dieťaťa. Ak sa zdá, že vaše dieťa nemá o udalosť záujem, alebo o nej v súčasnosti nechce hovoriť, netlačte na to.

 

2 | Odpovedzte na otázky stručne a úprimne

Povedzte pravdu, ale hovorte len toľko, koľko vaše dieťa skutočne potrebuje vedieť. Neponúkajte zbytočne viac podrobností, ako ho naozaj zaujíma.

 

Pozorne počúvajte. Pre niektoré deti by informácie o rozrušujúcej udalosti alebo prírodnej katastrofe mohli spôsobiť, že sa začnú obávať, aby ich nestretla podobná udalosť. Zamerajte sa na to, aby ste im pomohli vyrovnať sa s ich strachmi. Nezľahčujte tento strach, ani sa z neho nevysmievajte. Pre deti je skutočne dôležité, že sa majú komu zdôveriť.

 

Je v poriadku povedať, že nepoznáte odpoveď. Ak vaše dieťa položí otázku, ktorá vás zaskočí nepripravených, povedzte len, že si takúto informáciu zistíte. Alebo využite webové stránky či knihy, aby ste spolu trávili čas hľadaním odpovede.

 

3 | Pomôžte deťom cítiť sa bezpečne

Vyzývajte väčšie deti, aby našli viac informácií a overili si tak správu, ktorej sa obávajú. Niektoré médiá zámerne ukazujú správy z tej horšej stránky. Porovnaním tej istej správy v rôznych médiách, ktoré nemajú za cieľ len vyvolať strach, si vaše dieťa bude môcť utvoriť reálnejší obraz.

 

Naučte svoje deti byť pripravené. Rozprávajte sa s nimi, čo by mali robiť, ak by ich postretla udalosť, o ktorej sa práve dozvedeli z médií. Dá sa na ňu nejako pripraviť? Ak áno, ako? Pripravte si rodinný plán, čo by ste mohli urobiť. Hovorte o spôsoboch ochrany seba a ostatných.

 

Dajte novinové správy do rôznych súvislostí. Rozšírte diskusiu od konkrétnej správy o zložitej udalosti k širšej konverzácii. Využite to ako spôsob, ako hovoriť o pomoci, spolupráci a spôsoboch, ako sa ľudia vyrovnávajú s ťažkosťami ako si môžu pomôcť vzájomne a podobne.

 

4 | Obmedzujte množstvo správ

Rozhodnite sa, aké a koľko správ je vhodných pre vaše dieťa. Prehodnoťte, ako je vaše dieťa zrelé. Niektoré deti sú aj napriek nižšiemu veku chápavejšie, iné deti môžu cítiť strach a úzkosť aj vo vyššom veku.

 

Majte prehľad o množstve zložitých správ, ktoré vaše deti počujú. Deti často prichádzajú k rôznym informáciám od svojich rovesníkov, tomu sa nedá vyhnúť, ale všímajte si, ako často diskutujete o aktuálnych novinkách pred svojimi deťmi. Nezahlcujte ich navyše ďalšími správami, dbajte o to, aby nepozerali televízne noviny každý večer.

 

Stanovte limity. Je v poriadku, keď svojim deťom poviete, že nechcete, aby boli neustále vystavované tomuto typu informácií a stanovíte základné pravidlá pre používanie digitálnych zariadení a sociálnych médií.

 

5 | Diskutujte

Často hovorte s deťmi o aktuálnych udalostiach. Pomôžte deťom premýšľať o príbehoch, ktoré počujú - dobrých aj zlých. Položte im otázky typu: „Čo si myslíte o týchto udalostiach?“ alebo „Prečo si myslíte, že sa tieto veci stávajú?“ Pomocou týchto typov otázok môžete podporiť konverzáciu o rôznych témach.

 

Sledujte svoje dieťa. Ak vaše dieťa vykazuje zmeny v správaní, napríklad má problémy so spánkom, trpí nechutenstvom, neustále sa znepokojuje pokúste sa zistiť, či tieto zmeny nesúvisia s príliš negatívnymi správami v okolí. Pomôžte vášmu dieťaťu zvládnuť úzkosť a poskytnite mu pocit bezpečia.

Čítajte viac o téme: Mediálna výchova
Zdieľať na facebooku