Matematika pre najmenších: Zábavné aktivity pomocou, ktorých sa dieťa naučí čísla

Matematické myslenie si dieťa potrebuje rozvíjať čo najskôr.
Matematické myslenie si dieťa potrebuje rozvíjať čo najskôr. / Zdroj: Bigstock

Každé dieťa má vrodenú potrebu učiť sa. Pri hre sa dieťa zoznámi s číslami a vytvorí si k nim dôveru. Práve v prvých šiestich rokoch je schopnosť učiť sa najväčšia a dieťa sa už nikdy nenaučí tak veľa, ako v čase pred nástupom do školy. Najjednoduchšie je pridať čísla do dennej rutiny dieťaťa pomocou jednoduchých zábavných aktivít. Vyskúšajte tieto hry s číslami, ktoré deti naučia ako vyzerajú čísla a aké je ich poradie za sebou.

 

Puzzle s číslami

Pomocou týchto puzzle si dieťa dokáže spojiť číslo s počtom cukríkov na obrázku. Obrázok si môžete vytlačiť tu a puzzle vystrihnúť. Dieťa potom hľadá páry, ktoré k sebe patria.

Aktivity na rozvoj matematického myslenia u škôlkarov / Zdroj: www.simplykinder.com

 

Rozstrihaný obrázok s číslami

Obrázok, obsahuje čísla, ktoré treba správne zoradiť podľa poradia. Dieťa vďaka obrázku môže vidieť, či čísla naozaj zoradilo správne. Obrázok si môžete vytlačiť tu.

 

Matematika pre najmenších / Zdroj:bontontv.com

 

Spájanie bodov

Na obrázku je naznačené poradie, ako by mali ísť čísla za sebou. Po spojení všetkých bodov, vznikne kompletný obrázok. Obrázok si môžete stiahnuť a vytlačiť tu.

 

Zdroj: k5worksheets.com

 

Telefón

Nájdite na bazároch pre deti klasický tlačidlový telefón. Deti sa časom naučia jednotlivé čísla samotnou hrou. Neskôr ich môžete naučiť vlastné telefónne číslo, ktoré si môžu trénovať naspamäť  práve na takomto prístroji. Vždy sa hodí, aby dieťa poznalo vaše telefónne číslo, ale pomocou takejto vizualizácie sa im to podarí rýchlejšie.

 

Zdroj: whattoexpect.com

 

Vkladanie objektov

Do šablóny, ktorú si môžete stiahnuť a vytlačiť tu môžete vkladať rôzne hračky, gumové medvedíky alebo čokoľvek, čo máte po ruke. Výhodou je, že ku každému obrázku prislúcha rovnaký počet štvorčekov, takže si dieťa dokáže spojiť číslo s počtom objektov, ktoré vložilo.

Zdroj:homeschoolmoms.com

 

Čítajte viac o téme: Matematika
Zdieľať na facebooku