Tipy, ako absolvovať online pracovný pohovor

Pracovné pohovory online sa stali stále častejšie.
Pracovné pohovory online sa stali stále častejšie. / Foto: Pexels

V posledných rokoch sa stali online pracovné pohovory čoraz obľúbenejšími a mnoho spoločností využíva digitálne technológie na uskutočnenie predbežných pohovorov. Online pracovné pohovory môžu byť stresujúce, preto je potrebné sa poriadne pripraviť.

 

S akým druhom online pohovoru sa môžete stretnúť?

Zamestnávatelia môžu viesť online rozhovory rôznymi spôsobmi. Nasledovné dva spôsoby patria medzi najvyužívanejšie.

 

Videohovor

Najbežnejším typom online rozhovoru je videohovor. Pri videohovore vás môže vopred kontaktovať personalista a zistiť či máte prístup k potrebnému vybaveniu. Notebooky už majú integrovanú kameru a mikrofón, takže by nemal byť problém nájsť počítač, ktorý spĺňa požiadavky. Osoba, ktorá s vami bude viesť pohovor naplánuje konkrétny čas, v ktorom zavolá, pomocou  vybraného  programu, ale najčastejšie prostredníctvom Skype, Zoom alebo Google Hangouts. Počas videohovoru bude s vami viesť určená osoba rozhovor, rovnako, ako počas osobného rozhovoru.

 

Nahraté video

Ďalšou metódou online pohovoru je nahratie videa, na ktorom odpovedáte na otázky týkajúce sa pohovoru. Pri tomto type pohovoru je vám vopred zaslaný zoznam otázok a dátum, dokedy máte poslať nahrané video s odpoveďami. Počas odpovedania na každú otázku sa budete musieť sami natáčať. Tento typ rozhovoru vám umožňuje starostlivo pripraviť odpovede vopred, ale môže to byť nepríjemné, ak nie ste zvyknutí hovoriť na kameru. Rovnako ako pri videohovoroch je najdôležitejšou vecou, ktorú môžete urobiť, vyhradiť si čas na prípravu a precvičenie svojich odpovedí.

 

Ako sa pripraviť na online pohovor

1. Zistite, či váš počítač funguje, tak ako má

Vyskúšajte si svoje pripojenie k internetu, ako aj audio a video nastavenia, aby ste sa uistili, že všetko funguje. Vopred si zistite, či ide o video pohovor, alebo postačí len zvuk. Zabezpečte si pomoc, v prípade technických problémov počas pohovoru.

 

2. Vopred si pohovor nacvičte

Môžete si napríklad cez Skype zavolať s priateľom a precvičiť si pohovor. Vaše pohyby a nervózne reakcie sú na videu o dosť viditeľnejšie. Dávajte si pozor na neverbálnu komunikáciu a výrazy tváre. Nacvičte si pohľad do kamery, aby vám ten, čo s vami vedie pohovor videl do očí.

 

3. Vyberte vhodné miesto

Uistite sa, že miestnosť, v ktorej sa nachádzate, nie je príliš tmavá. Ak je to možné, skúste sa usadiť v blízkosti okna, pretože prirodzené svetlo je najlepšie. Eliminujte akékoľvek rozptýlenia okolo seba. Stlmte všetko, čo by mohlo ovplyvniť vašu konverzáciu, vrátane upozornení na telefóne a v počítači. Ak sa nachádzate doma, dajte si pozor na zvuk domácich spotrebičov, iných ľudí či zapnutý televízor.

 

4. Slušne sa oblečte

Aj keď osobne sa s potencionálnym zamestnávateľom nestretnete, nezabudnite sa slušne obliecť. Prvé dojmy sú dôležité a váš vzhľad je rozhodujúci pri prvom stretnutí, hoci aj online. Nezabudnite sa usmievať.

 

Udržujte očný kontakt

Aj v online prostredí je dôležitý očný kontakt. Namiesto toho, aby ste sa pozerali na osobu na obrazovke, pozerajte sa priamo do webovej kamery, aby človek, ktorý s vami robí pohovor mal pocit, že mu pozeráte do očí.

 

Online pohovory sa bežne využívajú v prvom kole pohovorov s uchádzačmi, pretože šetria čas a peniaze spoločnosti. Dobrou správou je, že v nasledujúcom kole dôjde k osobnému pohovoru, ktorý vám umožní osobne sa stretnúť s potenciálnym zamestnávateľom.
 

 

Čítajte viac o téme: Kariéra
Zdieľať na facebooku