Baby plávanie - ako deti môže obohatiť?

Baby plávanie je pre deti príjemne stráveným časom.
Baby plávanie je pre deti príjemne stráveným časom. / Foto: Shutterstock

Mnoho rodičov uvažuje na jeseň nad plávaním s deťmi. Čo deťom táto aktivita v skorom veku prináša?

 

Pod pojmom baby plávanie sa neskrýva zvládnutie všetkých základných plaveckých zručností. Ide skôr o harmonický pohyb bábätka vo vode. Plávanie je dobré na to, aby sa rodičia naučili manipulovať s malým dieťaťom vo vode a samozrejme, aby mu vedeli dodať pocit bezpečia. Cieľom plávania s bábätkami je upevniť vzťah medzi rodičom a dieťaťom a spestriť jeho denný režim.

 

Čo sa deti na kurzoch baby plávania naučia?

Bábätká sa naučia splývať, vydychovať do vody, skákať do vody, vytvoriť si kladný a radostný vzťah k vode. Dieťa, ktoré absolvuje plávanie vo veľmi skorom veku si vytvorí pozitívny vzťah k vode. Pozná vodu a vytvorí si k nej rešpekt, ktorý je u malých detí veľmi potrebný. Na rozdiel od detí, ktoré baby plávanie neabsolvovali, sa líšia tým, že v prípade, že do vody náhodou spadnú, vedia zadržať dych a pád do vody ich neprekvapí, a teda nespanikária, čo im môže zachrániť život. Už asi od pol roka sa deti učia orientovať pod vodou. Výrazne sa tým posilňuje ich schopnosť v prípade pádu do vody plávať smerom k hladine a zachytiť sa akejkoľvek opory, či vyliezť na kraj bazéna.

 

Aké sú výhody baby plávania?

Cvičenia, ktoré bábätká počas plávania vykonávajú ako siahanie po objektoch, kopanie a učenie sa reagovať na povely tiež stimulujú mozog dieťaťa. V prvom roku života sa mozog vyvíja rýchlejšie ako kedykoľvek predtým a plávanie s dieťaťom môže mať na tento vývoj mimoriadne pozitívny vplyv. Akú sú výhody skorého plávania s bábätkami?

  • Podporuje psychomotorický vývin detí,
  • je výborné pre kardiovaskulárne zdravie a posilňuje srdce, pľúca, mozog a krvné cievy malého dieťaťa,
  • má významný vplyv na podporu imunitného systému,
  • deti získavajú cit pre vodu,
  • pri plávaní sa zvyšuje kapacita pľúc,
  • pobyt vo vode umožňuje rýchlejší pohybový vývin dieťaťa,
  • udržiava správne zakrivenie chrbtice,
  • zlepšuje sa psychická väzba medzi rodičom a dieťaťom,
  • čím skôr sa dieťa skamaráti s vodou, tým skôr sa naučí plávať.

 

Okrem vymenovaných výhod však dieťaťu prináša oveľa viac.

 

Rozvoj motorických schopností

Všetky činnosti, ktoré bábätko vo vode vykonáva podporuje stimuláciu vestibulárneho systému, ktorý zabezpečuje rovnováhu a nachádza sa vo vnútornom uchu. Je to najstarší zo zmyslových systémov.

 

Úlohou vestibulárneho systému je:

  • Byť schopný stáť a chodiť bez toho, aby sme museli nad tým premýšľať.
  • Schopnosť tela správne fungovať v gravitačnom prostredí, alebo inak povedané, schopnosti chápať svoje miesto v priestore.
  • Podporuje zrakové vnímanie tak, že udržuje stabilný obraz na sietnici aj napriek tomu, že hýbeme hlavou.

 

Keď tento systém dozrie, pomôže dieťaťu udržať vzpriamenú hlavu, postaviť sa na nohy, vyrovnať sa a kráčať.

 

Zlepšuje spánok bábätka

Čas strávený v bazéne vyžaduje od bábätiek veľa energie. Deti sú v novom prostredí, používajú svoje telá úplne novými spôsobmi. Celá táto aktivita je pre ne namáhavá, takže po plávaní sú deti unavené a zvyčajne veľmi rýchlo a ľahko zaspia.

 

Pomáha budovať svalovú hmotu

Plávanie podporuje vývin svalov. Deti si musia vyvinúť svaly potrebné na to, aby udržali hlavu nad vodou, pohybovali rukami a nohami v koordinácii so zvyškom tela.

 

Zlepšuje apetít

Fyzická námaha vo vode, ktorú dieťa vykoná ako aj vydaná energia, ktorú potrebujú malé deti na to, aby zostali v teple, spáli veľa kalórií. Deti sú preto po plávaní hladnejšie a zjedia viac.

Čítajte viac o téme: Plávanie
Zdieľať na facebooku