Montessori leto? Takto dáte deťom slobodu a zároveň zachováte režim

Leto má byť pre deti oslobodzujúce od každodenných školských povinností, no nemali by úplne stratiť režim.
Leto má byť pre deti oslobodzujúce od každodenných školských povinností, no nemali by úplne stratiť režim. / Foto: Bigstock

Ako prežiť s deťmi leto tak, aby návrat do školy nebol problematický?

 

Počas školského roka majú deti pravidelný režim, kedy majú presne vymedzené, kedy musia byť v škole, a kedy sa môžu hrať. Počas letných prázdnin nastane obdobie, kedy povinnosti odpadnú a niektoré deti nemusia vždy vedieť, ako naložiť so všetkým tým časom, ktorý zrazu majú. Navyše nabúranie stereotypu má za následok horšie prispôsobovanie sa po prázdninách, kedy deti musia opätovne prejsť na školský režim. Môžete však dať deťom slobodu rozhodnúť sa, ako stráviť letné dni a zároveň im poskytnúť potrebnú štruktúru. Ako na to?

 

Vytvorte si dennú rutinu

Počas leta sú dni, ktoré sa odchyľujú od bežných dní ako dni, ktoré strávite na kúpalisku alebo dni, kedy budete celý deň na výlete mimo domova. Napriek tomu je užitočné premyslieť si, ako deti budú tráviť čas počas dní, ktorý budú tráviť doma, aby ste sa vyhli nude. Pokúste sa vytvoriť rytmus, aby vaše dieťa vedelo, čo môže každý deň očakávať. Môžete deťom vysvetliť, že budú mať najskôr raňajky, a potom sa môžu ísť hrať von na hodinu alebo dve, kým bude príliš horúco. Potom si môžu dať občerstvenie a hrať sa vo vnútri. Následne si môžu dať obed a opäť sa ísť hrať. Jednoduchá rutina, ako je táto, s určeným časom pre hry vonku a vo vnútri, môže pomôcť deťom cítiť sa dostatočne pohodlne. Rutinné trávenie času dáva deťom istotu.

 

Vytvorte si kalendár s aktivitami

Spolu s deťmi si môžete pomocou kalendára naplánovať jednotlivé týždne, podľa toho, čo by vaše deti chceli absolvovať. Zapíšte tam všetky zaujímavé aktivity, návštevy, kúpanie, výlety, či čas strávený na rodinnej dovolenke. Podľa toho uvidíte, koľko voľných dní ostane deťom pre hry doma. Môžete sa tak dopredu pripraviť, aby ste s deťmi nemuseli každé ráno riešiť, čo budú celý deň robiť. Môžete byť samozrejme flexibilní a nedržať sa striktne kalendára, ak sa objaví zaujímavá činnosť či podujatie, ktoré by ste s deťmi radi absolvovali. V niektorých ohľadoch sú dni strávené doma ťažšie ako tie, ktoré sú plné zaujímavých výletov a zážitkov, ale to neznamená, že doma nemôže byť čas využitý kvalitne a zábavne. Dni s prázdnymi miestami v kalendári sú často tie, kedy deti začnú tvoriť, zapájať svoju fantáziu a rozvíjať kreativitu.

 

Stanovte si letný cieľ

Pre deti je dôležité, aby si počas leta oddýchli od školy, to však neznamená, že by čas nemohli stráviť aj nejako užitočne. Skúste si sadnúť so svojím dieťaťom a spoločne skúste vymyslieť, aké ciele by dieťa chcelo cez leto dosiahnuť. Každý si môže vybrať dva alebo tri ciele, aby počas prázdnin trávil čas nejako zmysluplne. Nemusí ísť nutne o klasické učenie. Možno sa budú chcieť naučiť plávať alebo jazdiť na bicykli bez pomocných kolies. Prípadne si môžu vybrať knihu na zaujímavú tému a spoločne si ju môžete po večeroch čítať. Nenúťte ho, nech si samo určí, kedy sa bude chcieť venovať svojmu vytýčenému cieľu. Ak sa bude nudiť a nebude vedieť, čo má robiť, pripomeňte mu tieto ciele. Práca smerom k naplneniu cieľa dá dieťaťu veľký zmysel a po jeho dosiahnutí sa bude môcť cítiť úspešne a hrdo.

 

Vytvorte si zoznam aktivít

Na začiatku letných prázdnin sa spýtajte svojich detí, aké zábavné či zaujímavé veci by chceli robiť, a každý návrh napíšte na papier. Dajte tieto papiere do nádoby. Nasmerujte svoje dieťa, aby si vybralo papier s aktivitou zakaždým, keď tvrdí, že nemá čo robiť a cíti sa znudené. Uistite sa, že obsahuje veľa aktivít, ktoré môže vaše dieťa urobiť samo vo vnútri, ale aj vonku a nebude končiť stále pri televízii alebo na mobile. Fantázii sa medze nekladú a je len na deťoch, či si budú chcieť skladať puzzle, vyrobiť si z prikrývok bunker, loziť po stromoch alebo si vonku kresliť kriedou na chodník. Môžete vytvoriť špeciálny zoznam miest, ktoré by vaše deti radi navštívili. Leto je ideálne obdobie na výlety. Zoznam môže obsahovať rôzne atrakcie, zoologické záhrady, hrady, kúpaliská, nové mestá. Pokúste sa cez voľné dni vybrať zo zoznamu niektorú aktivitu, spoločne naplánovať výlet a vydať sa na cestu. Choďte napríklad vlakom, aby to bolo vzrušujúcejšie a zábavnejšie, ak sú deti zvyknuté voziť sa autom. To dodá výletu úplne nový rozmer.

 

Nechajte deti rozhodovať

Dovoľte deťom, aby si niektoré aktivity vymysleli a zrealizovali samy. Môžu mať filmový večer, kedy samy vyberú, aký film budete pozerať. Môžu pripraviť večeru podľa vlastnej fantázie. Deti sú úžasné kreatívne, keď dostanú priestor, aby sa prejavili.

 

Nechajte ich nudiť sa

Niekedy práve z nudy vznikajú tie najlepšie nápady. Nepomáhajte deťom za každú cenu, ak vám povedia, že sa nudia a nevedia čo robiť. Pošlite ich von, tak ako kedysi naši rodičia. Oni si tam určite poradia. Takto im pomôžete vynájsť sa v situácií, kedy nevedia, čo robiť.

 

Čítajte viac o téme: Prázdniny
Zdieľať na facebooku